spot_imgspot_img
22.3 C
Vaslui
06-mai-2024

Fraudele comise pe internet, în atentia politistilor vasluieni

- Advertisement -

CAMPANIE…În perioada 17-23 octombrie 2018, politistii vasluieni, alãturi de structurile politienesti din toatã Europa desfãsoarã, la initiativa EUROPOL, Campania CyberScams de prevenire a fraudelor informatice. Campania a fost lansatã de Centrul European Cybercrime, din cadrul EUROPOL si Federatia Europeanã a Bãncilor si parteneri din sectoarele public si privat, în cadrul European Cyber Security Month, Luna Europeanã a Securitãtii Cibernetice. Astfel, timp de o sãptãmânã, toate agentiile de aplicare a legii din statele membre UE, 24 de asociatii bancare nationale si multi alti factori implicati în lupta împotriva criminalitãtii informatice vor actiona pentru cresterea gradului de constientizare în rândul beneficiarilor cu privire la acest fenomen infractional.

Fraudele pe internet au devenit, în ultima perioadã, o bunã metodã de îmbogãtire pentru unii. Odatã apãrute astfel de infractiunii, politistii au fost nevoiti sã se adapteze pentru a reusi sã prindã noua generatie de infractori. Politistii vasluieni se alãturã campaniei europene prin care se încearcã constientizarea populatiei fatã de pericolul fraudelor pe internet. Conform recomandãrilor specialistilor, cea mai eficientã metodã de apãrare împotriva amenintãrilor de tip social engineering este reprezentatã de educatia potentialelor victime care, în cazul de fatã, pot fi toti cei care acceseazã internetul. Cresterea gradului de informare si constientizare a publicului general cu privire la modalitãtile de identificare a comportamentelor si tehnicilor deluzorii va conduce la o sigurantã ridicatã atât pentru beneficiari, cât si pentru patrimoniul acestora, în mediul online. Internetul a devenit foarte atractiv pentru infractorii cibernetici. Autorii folosesc metode ingenioase si promisiuni în scopul de a obtine bani sau informatii financiare valoroase de la dumneavoastrã. „Scrisorile nigeriene” nu mai sunt de mult timp singurele tipuri de fraude în mediul online. Tacticile folosite de infractorii informatici sunt din ce în ce mai inovative si greu de detectat. Începând cu însusirea nelegalã a calitãtii de manager al unei companii, pânã la punerea în scenã a unor false relatii de dragoste, autorii de astãzi fac tot ce pot sã obtinã ceea ce vor: banii si/sau datele populatiei. Asa cum a fost mentionat în Raportul EUROPOL Internet Organised Crime Threat Assessment (IOCTA) 2018, actiunile de tip social engineering continuã sã se dezvolte, devenind motorul principal al criminalitãtii pe internet, iar phishing-ul este cea mai frecventã formã. Infractorii utilizeazã tehnicile de social engineering pentru a atinge mai multe scopuri: sã obtinã datele personale, sã pirateze conturile, sã fure identitatea, sã initieze plãti ilicite în numele altor persoane ori sã convingã victima sã facã orice tip de activitãti împotriva propriului interes, precum transfer de bani ori divulgare de date. Un singur click în astfel de situatii poate compromite o întreagã organizatie.

Cele mai frecvente fraude pe interent

Politistii au întocmit si o listã a celor mai frecvente fraude la care pot cãdea victime toti utilizatorii de internet. Frauda „Mesaj de la sef” este una dintre ele si vizeazã angajatii autorizati sã efectueze plãti. Autorul sunã sau trimite un e-mail, pretinzând cã este unul din managerii de top din companie si îi determinã sã plãteascã o facturã falsã ori sã efectueze un transfer din contul firmei. Fraude cu facturi – Invoice fraud: O firmã este contactatã de cineva care pretinde cã este reprezentantul unui furnizor legitim de bunuri/servicii. Angajatii cu atributii de efectuare de plãti sunt determinati sã plãteascã, pe viitor, facturi false în conturile autorilor. Phishing/Smishing/Vishing: autorii te apeleazã telefonic, îti trimit un mesaj text (SMS) ori un e-mail, prin care te induc în eroare, pentru a-ti divulga date personale, financiare ori de securitate. Website-uri bancare contrafãcute – Spoofed bank website fraud: Autorii folosesc mesaje de tip „phishing” cu link-uri cãtre site-uri bancare false. Odatã ce ai accesat link-ul, prin metode diverse, se colecteazã ilegal datele personale si/sau bancare. Site-ul contrafãcut va arãta precum cel legitim pe care îl imitã, cu foarte mici diferente, deseori greu sesizabile. Iubire prefacutã – Romance scam: Autorii pretind cã sunt îndrãgostiti si îsi doresc o relatie cu potentiala victimã. Desi debuteazã pe site-uri de întâlniri, sunt folosite conturi false de e-mail sau pe retele sociale pentru mentinerea contactului, cîstigarea si exploatarea încrederii.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.