spot_imgspot_img
17 C
Vaslui
07-mai-2024

La Vaslui, ia fiintã Garda Forestierã, în cadrul Directiei Silvice judetene

- Advertisement -

REORGANIZARE…Ministrul Mediului a anuntat, ieri, cã, în 2016, personalul Gãrzilor Forestiere va creste de la 400 la circa 600 de oameni, o nouã directie de Control Silvic se va înfiinta în cadrul Ministerului Mediului, “Radarul pãdurilor” va fi îmbunãtãtit, iar Romsilva va avea un nou sef. Toate aceste mãsuri urmãresc reducerea tãierilor ilegale si a furtului de lemn din pãduri, mai ales în situatia judetului Vaslui, unde pãdurile sunt devastate, fãrã a se lua mãsuri împotriva hotilor. De multe ori, proprietarii de pãduri vasluieni se plâng de situatia în care pãdurile sunt devastate, fãrã ca Politia sau autoritãtile locale sã ia mãsuri, astfel cã o nouã institutie care sã protejeze aceste pãduri ar fi manã cereascã pentru multi dintre acestia.

Ieri, conducerea Ministerului Mediului a anuntat cã, la nivelul Gãrzilor Forestiere, s-a început procedura de lansare a concursului pentru circa 190 de posturi suplimentare, astfel cã vor fi angajati patru salariati de la Silvic, la nivel de Vaslui. Tot personalul Gãrzii Forestiere, în jur de 610 persoane, va fi selectat pe baza unor criterii riguroase, asta incluzând teste profesionale de specialitate, dar si teste de integritate eticã si psihologicã. Prin restructurarea Ministerului Mediului, va fi înfiintatã o Directie specialã, care se va numi Directia de Control Silvic si Cinegetic în cadrul Directiei Generale Pãduri. Aceastã directie va fi unitatea care va coordona si controla cele nouã Gãrzi Forestiere regionale, care vor avea personalitate juridicã separatã, si care pânã acum nu aveau o structura ierarhicã de raportare. La nivel central, se lucreazã si la dezvoltarea “Radarului Pãdurilor”, pentru a îmbunãtãti transparenta acestuia. Prin îmbunãtãtirea transparentei, spun sefii de la Silvic, se face o dezvoltare a sistemului, prin asigurarea accesului la mai multe informatii, astfel cã, pe lângã confirmarea legalitãtii transportului de lemn, va fi trecutã si cantitatea si specia care se transportã.

La Romsilva, va fi schimbat seful institutiei. Proprietarii de pãduri din Vaslui vor primi compensatii

La nivelul Ministerului Mediului, se lucreazã la proiectul de Hotãrâre de Guvern, pentru acordarea compensatiilor pentru proprietarii de pãdure, care nu pot exploata masa lemnoasã, hotãrâre care se va finaliza în urmãtoarele douã sãptãmâni. “Desi legislatia prevede acordarea de compensatii pentru proprietarii de pãdure care nu pot exploata masã lemnoasã, Guvernele anterioare nu au alocat fondurile necesare pentru acestea. În prezent, se lucreazã la Hotãrârea de Guvern pentru acordarea compensatiilor, hotãrâre care a fost în consultare publicã pânã sãptãmâna trecutã si care se va finaliza în urmãtoarele douã sãptãmâni. Sperãm sã obtinem decizia Comisiei Europene pentru aceste compensatii si sã identificãm resursele financiare în timp util pentru a începe plãtile deja pe perioada mandatului meu”, a spus ministrul Mediului. La nivel central, spun sefii Ministerului, nu se exploateazã peste capacitatea de productie a pãdurilor. “Specialistii considerã – si au date în acest sens – cã pãdurile României pot fi gospodãrite durabil, astfel încât sã asigure serviciile de mediu si sociale, dar si resurse pentru economie. Contrar perceptiei, în prezent nu se exploateazã peste capacitatea de productie a pãdurilor. Problema majorã este cã tãierile ilegale afecteazã sãnãtatea si structura pãdurilor în multe zone. De asemenea, trebuie sã fim constienti cã interzicerea exploatãrilor forestiere pe zece ani ar avea impact major asupra industriei lemnului din tara noastrã si a operatorilor economici. Mã refer la fabricile de mobilã si operatorii economici cu capital românesc, care ar pierde tot ce au construit în ultimii 20 de ani. Pe de altã parte, statul ar pierde contributia acestor firme la economia nationalã. Grija nu este în niciun caz pentru firmele cu capital strãin, care pot importa si deja importã cu usurintã material lemnos din Ucraina sau alte tãri pentru fabricile pe care le detin în tara noastrã. Având în vedere cele de mai sus, decizia de interzicere a exploatãrilor în pãdurile României trebuie fãcutã doar pe baza unei analize complexe. Întrucât ne-am propus ca în urmãtoarele luni sã elaborãm un plan strategic pentru pãdurile tãrii, acest subiect va fi dezbãtut în procesul de elaborare a planului respectiv, proces la care va fi invitat si publicul”, a anuntat ministrul Mediului.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.