spot_imgspot_img
16.1 C
Vaslui
04-mai-2024

Malpraxis? Femeie paralizată pe jumătate după o operaţie simplă la Maternitate

- Advertisement -

Un nou caz de suspiciune de malpraxis la Maternitatea „Elena Doamna“, după ce o femeie a fost mutilată pe viaţă în urma unor proceduri medicale aparent necomplicate, acuzată fiind dr. Doina Iancu, care nu se află la primul scandal de acest gen. Pacienta a trecut printr-un „chiuretaj uterin evacuator şi hemostatic“, procedură ce survine de regulă unui avort, iar medicul care a operat-o este acuzat că a tăiat mai jos. Urmarea a fost o infecţie, apoi un accident vascular cerebral în urma căruia femeia a rămas, definitiv, pe jumătate paralizată. Cazul se află acum în atenţia comisiei de etică din spital, dar şi în lucru la Colegiul Medicilor.

Conform spuselor avocatului care o reprezintă pe femeie, Călin Pipernea, pacienta a ajuns la Maternitatea „Elena Doamna“ din cauza unei probleme ginecologice, trecând printr-un „chiuretaj uterin evacuator şi hemostatic“. Acesta survine de regulă unui avort spontan. Odată declanşat avortul (avort în curs şi avort incomplet efectuat) se impune acest chiuretaj uterin evacuator şi hemostatic, procedură de curăţare care se practică sub anestezie generală intravenoasă, în sala de intervenţii chirurgicale. În cazul de faţă, în urma acestui chiuretaj, femeia a continuat să acuze dureri abdominale, ajungând chiar ca rana să i se infecteze. După patru zile s-a întors la spital, unde a fost consultată din nou, iar medicul a confirmat că este vorba despre o infecţie, ceea ce a necesitat o altă intervenţie chirurgicală. În urma căreia, de data aceasta, uterul femeii a fost îndepărtat de tot.

Rechizitoriul greşelilor

„Prima greşeală a fost aceea că doctorul a operat cu câţiva centimetri mai jos de zona infectată, fapt consemnat în scrisoarea medicală de externare. După două săptămâni a fost externată, deşi nu se simţea bine“, precizează avocatul femeii, care spune că a preluat cazul „pro bono“.

Acesta mai susţine că, după două săptămâni de la externare, pacienta, femeie de vârstă medie, a ajuns la acelaşi medic, care i-a recomandat o perfuzie cu un antibiotic puternic, care i-a fost injectat direct în venă de către asistentă. După ce pacientei a început să i se facă din nou rău, o altă asistentă a venit şi i-a pus antibioticul într-o perfuzie. Însă pacienta a leşinat, fiind transportată în final la Spitalul de Neurochirur­gie. Acolo, medicii au constatat că pacienta a suferit un accident vascular cerebral urmat de paralizie pe partea stângă. Ulterior, femeia a ajuns ca din această cauză să nu mai poată munci, fiind încadrată şi în grad de handicap. De aici, lucrurile au evoluat pe tărâm juridic.

Mai multe reclamaţii, nicio sancţiune concretă

Maternitatea „Elena Doamna“ a fost notificată zilele acestea cu privire la caz chiar de către avocatul femeii, fiind prezentat întreg istoricul medical al femeii, urmând să fie convocată comisia de etică a spitalului.

„Cazul este luat în evidenţa unităţii medicale, ceea ce înseamnă că va ajunge în atenţia consiliului etic“, a precizat dr. Gabriel Martinescu, managerul maternităţii.

Surse din interiorul unităţii medicale spun că acesta nu este singurul caz problematic în care este implicat dr. Doina Iancu, chiar la începutul săptămânii fiind chemată în comisia de disciplină pentru un alt caz. De asemenea, la Colegiul Medicilor Iaşi a fost depusă o reclamaţie. În momentul de faţă, situaţia este analizată, procesul fiind însă unul de lungă durată, de cel puţin câteva luni.

Cazul este la Colegiul Medicilor, în analiză

„Cazul a ajuns mai întâi în Biroul Executiv, unde a fost analizat, acum a intrat în Comisia de Jurisdicţie; urmează să fie evaluat, adică să vedem exact despre ce este vorba, vor fi cerute fişe şi diferite documente de la spital, se vor formula anumite întrebări, urmând să fie chemaţi pentru audieri şi medici sau alte persoane implicate în actul medical. După Comisia de Jurisdicţie, va exista o propunere de clasare: adică vedem dacă este vinovat sau nu medicul, Comisia de Disciplină fiind cea care va lua decizia finală“, a explicat dr. Liviu Oprea, preşedintele Colegiului Medicilor, filiala Iaşi.

De-a lungul timpului, medicul Doina Iancu a fost implicată în mai multe cazuri controversate. Deşi au existat nenumărate reclamaţii făcute de pacienţi la adresa sa, a fost considerată în fiecare caz nevinovată, scăpând cu cel mult o mustrare din partea Colegiului Medicilor, de fiecare dată continuând să profeseze. …https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/malpraxis-femeie-paralizata-pe-jumatate-dupa-o-operatie-simpla-la-maternitate–235348.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.