|

Politistul Vizitiu, omul DNA-ului, a ajuns în “Beciul Domnesc”

BÃTAIA LUI DUMNEZEU

VINOVAT…Surprizã de proportii pentru politistul Mihai Vizitiu, cel care, în luna martie, a împuscat în cap un tânãr prins beat la volan. Dupã audierea expertilor din dosar, procurorii de la Parchetul General din Bucuresti au decis schimbarea încadrãrii juridice datã de Parchetul din Vaslui, din ucidere din culpã, în omor si a fost retinut. În momentul în care i s-a adus la cunostintã acest lucru, lui Vizitiu i-a cãzut fata. Nu se astepta, mai ales cã i s-a promis protectie. Fiind considerat “omul DNA-ului”, dupã ce a fost folosit la Vaslui ca sã fie înlãturatã toatã conducerea IPJ, politistul se considera intangibil. Pus la dispozitia comandantului de la comiterea faptei, lui Vizitiu i s-a gãsit imediat un loc cãldut, la Serviciul de Urgentã 112. Acum are mari sanse sã-si petreacã urmãtoarele 29 de zile în “Beciul Domnesc”, cum mai este numit arestul Politiei Capitalei, dacã judecãtorii de la Tribunalul Bucuresti admit cererea de arestare propusã de procurorii de la Parchetul General. Ancheta preluatã, la început, de cãtre Parchetul de pe lângã Tribunalul Vaslui, a stabilit cã fapta politistului conduce mai degrabã cãtre ucidere din culpã, nicidecum omor, Vizitiu scãpând atunci de arest. Numai cã, în scurt timp, avocata Oana Iovu, cea care reprezintã interesele familiei victimei, a cerut, pe baza unor probe, ca ancheta sã fie preluatã de cãtre Parchetul General, având suspiciuni cã la Vaslui se încearcã musamalizarea cazului. Una dintre probe a fost oferitã anchetatorilor chiar de cotidianul Vremea Nouã dupã ce un martor ocular a pus la dispozitia jurnalistilor o fotografie fãcutã dupã ce Vizitiu l-a doborât pe Adrian Munteanu cu un glonte tras, de la micã distantã, în cap. Dupã preluarea anchetei de cãtre magistratii bucuresteni, Vizitiu s-a trezit cã este încadrat la omor si nu la ucidere din culpã. Surse din anchetã vorbesc despre faptul cã însusi expertul ar fi încercat sã îl scoatã basma curatã pe Vizitiu dar, pus în fata faptului împlinit, acesta a recunoscut anchetatorilor cã politistul ar fi tras intentionat. De asemenea, Mihai Vizitiu este acelasi politist care a “turnat” la DNA fosta conducere a IPJ Vaslui, iar astãzi nume precum Iulian Munteanu (unchiul celui împuscat), sunt judecate pentru fapte de coruptie. Si în timpul acestei anchete, Vizitiu si-a turnat colegii, sustinând cã în ultimii 8 ani, nu a fost niciodatã instruit cu privire la regimul armelor si munitiilor si cã la IPJ Vaslui ar fi o practicã ca procesele verbale legate de predarea legislatiei sã se semneze în alb, iar testele pe care le-ar fi sustinut politistii, inclusiv el, veneau gata completate cu rãspunsurile corecte.

Ceea ce se credea, pânã ieri, imposibil, s-a realizat. Procurorii Parchetului General au adus acuzatii grave la adresa politistului Mihai Vizitiu, cel care, în martie, avea sã-l împuste în cap pe Adrian Munteanu, nepotul fostului sef al Biroului de Politie Rutierã, Iulian Munteanu. La început, ancheta în acest caz a fost preluatã de cãtre procurorii Parchetului de pe lângã Tribunalul Vaslui. În primã fazã, Vizitiu a fost acuzat de ucidere din culpã si pus la dispozitie. Pe baza unei fotografii puse la dispozitia jurnalistilor de la Vremea Nouã de cãtre un martor si a unor suspiciuni legate de faptul cã s-ar putea încerca scoaterea cu basma curatã a politistului, avocata Oana Iovu, cea care reprezintã interesele familiei lui Adrian Munteanu, a cerut si obtinut ca cercetarea, în acest caz, sã fie fãcutã de cãtre procurorii Parchetului General. Au urmat apoi expertizele si, ieri, Vizitiu, a aflat un verdict care l-a lãsat cu gura cãscatã. În urma audierii expertilor, procurorii au decis schimbarea încadrãrii juridice din ucidere din culpã în omor si retinerea lui Vizitiu pentru 24 de ore. Astãzi, politistul va ajunge în fata unui judecãtor de drepturi si libertãti cu propunere de arestare preventivã. De asemenea, surse din anchetã vorbesc despre faptul cã s-a încercat, pânã în ultima clipã ca politistul Mihai Vizitiu sã scape de acuzatii. Expertiza i-ar fi fost favorabilã, dar procurorul de caz ar fi descoperit câteva inadvertente si, dupã audierea expertului, a decis retinerea inculpatului. Se pare cã toate aceste încercãri au fost fãcute dupã ce Vizitiu a fost transformat în omul Directiei Nationale Anticoruptie. Pus la dispozitie dupã episodul din luna martie, acesta reuseste sã ajungã într-un loc “cãldut”. Astfel, de aproximativ o lunã, acesta a fost transferat la dispeceratul 112, dupã o lungã perioadã de concediu.

Declaratiile lui Vizitiu, la prima “vizitã” la Parchetul General

Prima “vizitã” a politistului Mihai Vizitiu la Parchetul General vine cu declaratii incendiare ale celui care a ajuns acum în “Beciul Domnesc”. În fata anchetatorilor acesta si-a sustinut cu vehementã nevinovãtia, declarând cã nu se considerã deloc vinovat de moartea victimei. De asemenea, Vizitiu a povestit cã, în cursul anului trecut, dar si în ultimii 8 ani, nu a fost niciodatã instruit cu privire la regimul armelor si munitiilor. În schimb, anchetatorii i-au arãtat lui Vizitiu un proces verbal din noiembrie anul trecut, semnat de acesta, în care se stipula faptul cã i-au fost predate normele legale privind regimul armelor si munitiilor. În replicã, Vizitiu ar fi rãspuns cã a semnat, de nenumãrate ori, diverse hârtii fãrã sã stie ce semneazã. Mai mult, Vizitiu ar fi sustinut cã, dacã politistii sustineau teste grilã în decursul unui an, acestea veneau, “la pachet”, cu tot cu rãspunsuri. “Pentru mine este un soc si inadmisibil ca un asemenea om sã aibã armã în dotare. Vorbim despre un politist care a declarat cã a semnat în fals instructajul cu privire la regimul armelor si munitiilor. Procurorii au dispus acum în acest caz o expertizã geneticã si una balisticã. Eu am declarat încã de la început cã nu îmbrãtisez apãrarea politistului, cum s-a descãrcat arma. Ancheta este în desfãsurare, iar la final se va stabili adevãrul”, declara, la acea vreme, avocatul familiei victimei, Oana Iovu.

Cum a fost împuscat Adrian Munteanu

REMEMBER…Politistul Mihai Vizitiu a intrat în atentia anchetatorilor dupã ce, în luna martie a.c., a folosit arma din dotare pentru a opri un tânãr care încerca sã scape, cu fuga, de rãspundere. Din pãcate, glontul tras de arma lui Vizitiu l-a lovit în cap pe Adrian Munteanu, împrãstiindu-i creierii pa caldarâm. Cazul a fost preluat de procurorii Parchetului de pe lângã Tribunalul Vaslui dar, la cererea avocatei familiei victimei, dosarul a ajuns acum în atentia procurorilor din cadrul Parchetului General. Ca o coincidentã, victima este nepotul unui alt politist cunoscut din judetul Vaslui, subcomisarul Iulian Munteanu. Si tot ca o coincidentã, politistul care avea sã facã denuntul la DNA în urma cãruia Munteanu, mai multi politisti si oameni de afaceri din Vaslui au ajuns acum în boxa acuzatilor, a fost cel care l-a împuscat pe Adrian Munteanu. Conform declaratiilor martorilor, victima se certase cu douã zile în urmã cu sotia lui, o tânãrã care lucreazã ca vânzãtoare la unul dintre magazinele de lângã blocurile ANL din Zona Industrialã si cu care avea si un copil. În ziua fatidicã, victima, cu domiciliul în Valea Târgului, comuna Puscasi, venise sã se împace cu aceasta. Ar fi bãut ceva, apoi s-a urcat la volan chiar dacã avea permisul suspendat. Nu a reusit sã parcurgã o distantã prea mare, cã a dat nas în nas cu Vizitiu. A coborât din masinã si a luat-o la fugã. Pe urmele lui a pornit si politistul Mihai Vizitiu, cu arma în mânã. L-a somat verbal sã se opreascã si, în momentul în care l-a ajuns, l-a prins de umeri si l-a împuscat. Glontul l-a lovit în cap pe Munteanu. I-a intrat în partea dreaptã, a traversat craniul pe diagonalã si a iesit pe partea stângã, împrãstiindu-i creierii pe trotuar.

Declaratie exclusivã a avocatei familiei lui Adrian Munteanu

FINAL…Încã de la începutul acestei anchete, avocata Oana Iovu, cea care reprezintã interesele familiei tânãrului împuscat de Mihai Vizitiu, a declarat cã nu crede în nevinovãtia politistului. Acesta este unul dintre motivele pentru care a cerut ca ancheta sã fie preluatã de cãtre procurorii Parchetului General. “Am avut încredere totalã dupã ce ancheta a fost preluatã de cãtre procurorii Parchetului General. S-a dovedit cã adevãrul juridic a coincis cu adevãrul faptic si, independent de calitatea vreunei persoane sau functie, când vine vorba de dreptul la viatã, primeazã acesta. În urma expertizei, s-a constatat cã a fost vorba de intentie si astfel nu s-a mai pus problema culpei. Rãmâne de vãzut ce vor spune judecãtorii de drepturi si libertãti, dar si ce decizie va lua Parchetul General dupã ce dosarul va fi trimis spre judecatã”, spune avocata Oana Iovu. Altfel spus, dosarul în care Mihai Vizitiu va fi judecat pentru omor si nerespectarea regimului armelor si munitiei are toate sansele sã fie judecat la Tribunalul Bucuresti. Aceeasi instantã va decide astãzi dacã Vizitiu va fi sau nu arestat preventiv.