spot_imgspot_img
21.5 C
Vaslui
07-mai-2024

Spectacol literar-artistic dedicat Zilei Nationale a României

- Advertisement -

COLABORARE…Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor „Elena Cuza” din Bârlad, Primãria si Consiliul Local din Deda si Asociatia Nationalã Cultul Eroilor „Regina Maria” – filiala Vaslui, au considerat cã ziua de 1 decembrie este un moment oportun de a ne întoarce la rãdãcini. Astfel, la aceastã datã, se va organiza un spectacol literar-artistic numit  “Dupã obiceiul strãmosilor, venim sã ne bucurãm laolaltã!”. Activitatea va avea loc în sala Cãminului Cultural din localitatea Filea, comuna Deda, judetul Mures,, în data de 29 noiembrie.

Acest spectacol este menit sã aducã în prim-plan bogãtia mostenirii cultural-artistice lãsate de strãmosii nostrii. Totodatã, el este un omagiu adus celor care au fãcut posibilã înfãptuirea Marii Uniri si are scopul de a cinsti legãtura de suflet dintre români, indiferent de distanta care îi desparte. Ansamblul folcloric „Rãzesii” din Pogonesti, renumit la nivel national ca pãstrãtor al traditiilor, va reprezenta zona Moldovei, împreunã cu grupul „Bucuria Copiilor” al Asociatiei „Zâmbet pentru zâmbet” din orasul Murgeni si poetul ce scrie pentru inima românilor – Petrus Andrei. Zona Muresului participã cu îndrãgitul ansamblu folcloric „Cununa Cãlimanilor”, alãturi de mult asteptatii interpreti: Ilinca Farcas, Alexandra Stoica, Mãdãlina Muresan, Robert Târnãveanu si Pascan Sebi.

Cum a început povestea unei colaborãri deosebite

Povestea colaborãrii dintre Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor „Elena Cuza” din Bârlad, Primãria si Consiliul Local Deda a început în urmã cu trei ani. Dat fiind contextul istoric atât de diferit în care au trãit românii din Moldova si cei din Transilvania înainte de Marea Unire, buna întelegere si colaborarea cu acestia reprezintã, credem noi, un semn de respect fatã de trecutul tumultos al întregii natiuni si un gest de adevãratã dragoste fatã de patrie si fatã de cei pentru care România înseamnã „acasã”. În anul 2016, o delegatie a Asociatiei „Elena Cuza” din Bârlad, în frunte cu presedintele CARP, Mihai Nicolae,  a vizitat orasul Reghin, trecând pragul Fabricii de Viori, Bisericii de lemn, Bisericii Evanghelice, toate fãcând parte din patrimoniul tãrii. Cu aceastã ocazie, Asociatiile din Bârlad si Reghin, cu sprijinul celor douã Primãrii, au pus la cale spectacolul „Icoana tãrii noi o purtãm în suflet”, în data de 29 iulie, la Casa de Culturã a Municipiului Reghin, marcând Ziua Imnului National. Scopul a fost acela de a promova valorile morale, spirituale si culturale autentice prin manifestãri folclorice, izvorâte din inima traditiilor poporului. În acest context, reprezentantii Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) din Bârlad, prin conducerea Casei de Ajutor Reciproc din Reghin, au pus bazele unei frumoase colaborãri cu oficialitãtile Primãriei Deda si Consiliul Local. Dupã un an, Bârladul a primit vizita delegatiei din judetul Mures, formatã din reprezentantii Casei de Ajutor Reciproc din Reghin, Primãriei si Consiliului Local din Deda. Împreunã au pus la punct evenimentul  „Mures – doinitor pe strune de dor”, ce a avut loc în data de 27 iulie, pe scena Teatrului „Victor Ion Popa” din Bârlad, astfel încât bârlãdenii sã poatã face cunostintã cu elementele de folclor din zona Muresului, pe scenã urcând artisti reprezentativi. Frumosul obicei deprins a continuat si în 2018, Anul Centenarului,  pentru a oferi publicului o reprezentatie de neuitat pe scena Cãminului Cultural din Pietris, comuna Deda (spectacolul folcloric aniversar „Din Suflet Românesc”) . Anul acesta nu ne-am lãsat mai prejos, artistii bârlãdeni având sarcina de a reprezenta Asociatia Casa de Ajutor Reciproc „Elena Cuza”  în activitãtile organizate în parteneriat cu Primãria si Consiliul Local Deda (spectacolul „Credinta si eroismul militarilor români în fãurirea României Mari” desfãsurat pe 28 iulie).

„Libertatea de care ne bucurãm astãzi a avut în realitate un pret inestimabil, un pret plãtit cu sânge, cu vieti omenesti de cei care au trãit înaintea noastrã, de cei de care rar ne mai amintim atunci când deschidem o carte de istorie. Ei, cei care au realizat sacrificiul suprem, stiau cã lupta pentru tarã nu se încheie cu trasarea granitelor, cã efortul pentru o tarã demnã nu trebuie sã se sfârseascã niciodatã. Ziua de 1 decembrie este ziua tuturor românilor, este ziua constiintei nationale si nu poate fi celebratã altfel decât împreunã. Au fost atât de multi factori care ar fi trebuit sã ne despartã ca natiune, dar totusi o legãturã ce transcede lumea materialã ne-a unit în tot acest timp în lupta comunã pentru a da poporului granitele pe care si le-a imaginat de sute de ani. În cuget si în simtire suntem români, asadar este timpul sã ne bucurãm româneste în cadrul evenimentului  literar-artistic dedicat Zilei Nationale a României – <<Dupã obiceiul strãmosilor, venim sã ne bucurãm laolaltã!>>“, a precizat presedintele Mihai Nicolae.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.