spot_imgspot_img
11.5 C
Vaslui
28-apr.-2024

A furat timp de patru ani fãrã ca nimeni sã se sesizeze!

- Advertisement -

HOTIE CU REPETITIE Elena Chiriac, fosta sefã de serviciu din Trezoreria municipiului Vaslui, implicatã în cea mai mare delapidare din istoria finantelor judetene, a furat ani de-a rândul din bugetul de stat, fãrã ca sefii acesteia sã realizeze ce punea la cale salariata. Conform raportului de control ajuns în posesia organelor de anchetã la finele sãptãmânii trecute, Chiriac îsi alimenta sistematic cardurile personal, cu bani din bugetul de stat, sustrãgând sume importante din unele conturi mai putin supravegheate. Metoda prin care Chiriac devaliza conturile de la Finante era simplã. Functionara stergea din înregistrãrile fiscale mari sume de bani, care erau trecute într-un cont de disponibil, contul 50.05 “Disponibil pentru sume de mandat si sume în depozit ale ministerelor si institutiilor subordonate”, dupã care sumele erau transferate în conturile de card personale. O miscare penalã repetatã ani de-a rândul de Chiriac, sub privirile îngãduitoare ale unora dintre sefii sãi ierarhici. Comisia de anchetã din cadrul DGFP a constatat cã Elena Chiriac a furat sistematic din bugetul de stat, în anii 2008, 2009, 2010 si 2011, valoarea estimatã a prejudiciului fiind de aproape 2 miliarde lei vechi.

S-a finalizat, la finele sãptãmânii trecute, raportul de control în cazul celei mai mari delapidãri din istoria Finantelor Publice vasluiene. Conform raportului, ajuns în posesia anchetatorilor care se ocupã de acest caz, verificãrile au pornit de la nota de constatare 16439, din 5 septembrie a.c., care stabilea cã în perioada 1.01.2011-31.08.2011 a fost viratã ilegal, din mai multe conturi de venituri ale bugetului de stat în conturile personale de card ale Elenei Chiriac suma de 25.865 lei. Sumele au fost virate din contul 50.05 “Disponibil pentru sume de mandat si sume în depozit ale ministerelor si institutiilor subordonate” în conturile de card ale fostei sefe de serviciu din Trezoreria mun. Vaslui, deschise la Raiffeisen Bank si RBS Bank România. Metoda folositã era extrem de simplã, spun anchetatorii. Chiriac alimenta cu sume importante contul 50.05, atât prin stornarea (stergerea, n.r.) unor sume de bani din unele conturi de venituri ale bugetului de stat – “Încasãri din valorificarea bunurilor confiscate”, “Regularizãri”, “Venituri din amenzi si alte sanctiuni”, “Venituri din prestãri servicii” -, cât si prin virãri directe din conturile de venituri ale bugetului de stat. Pentru a stabili amploarea furturilor, echipa de control a procedat la verificarea tuturor extraselor de conturi ale contului 50.05, din ultimii cinci ani. Ce s-a aflat, a uimit pe toatã lumea din Finante.

A început sã fure din 2008. Pentru cã nu se prindea nimeni, a trecut la operatiuni de amploare…

Prima concluzie a fost cã, în 2007, nu s-au gãsit virãri ilegale de sume de bani din conturile de venituri ale bugetului de stat în conturile personale ale Elenei Chiriac. Din acest motiv, nu au fost extinse cercetãrile si în perioada de dinainte de 2007. În 2008, însã, fosta sefã de serviciu si-a însusit, timid, suma de 4.000 de lei, folosind metodele mai sus-mentionate. În acest an, apare si o sumã de 248,52 lei, pe care Chiriac o transferã în conturile unei firme din Bucuresti, Rentrop Straton SRL, o editurã. Pentru cã niciunul dintre sefii ierarhici nu a descoperit smecheriile functionarei, aceasta s-a dezlãntuit. În 2009, Elena Chiriac a furat 89.535 lei, în 2010 – 76.843 lei, pentru ca în primele opt luni din acest an sã mai sustragã suma de 25.815 lei. Raportul de control a evidentiat si operatiunile efectuate de Chiriac în ultimii ani, în raport cu faptele sale penale: în anul 2008 – 11 operatiuni, din care opt operatiuni reprezintã depunerea în conturi a unor sume de bani, pe bazã de chitante, iar 3 operatiuni cuprind suma de 4.000 de lei, ajunsã în conturile personale ale functionarei; în anul 2009 – 37 de operatiuni, din care 34 sunt operatiuni prin care sunt virate în conturile personale suma de 85.535 lei; în anul 2010 – 63 de operatiuni, în sumã de 76.843 lei, în conturile personale, din care 248,52 lei este viratã în contul Rentrop Straton SRL; în anul 2011 – 31 de operatiuni, din care 2 operatiuni reprezintã depunerea în cont a unor sume de bani, pe bazã de chitante, sume care au fost virate ulterior în conturile de card ale functionarei, iar alte 29 de operatiuni cuprind suma de 25.815 lei. Echipa de control a verificat în totalitate sumele stornate si virate în contul 50.05 si cele ajunse în contul 61 “Cont corespondent al trezoreriei”, din care erau alimentate conturile de card ale functionarei.

Si-a recunoscut vina, în fata anchetatorilor

Elena Chiriac si-a recunoscut vina, spunând cã banii care erau sustrasi cu regularitate din buget avea ca destinatie plata unor probleme medicale pe care le avea si care necesitau mari sume de bani. Conform unor surse, în luna august a.c., Chiriac a fost în concediu la Viena alãturi de prietenul ei, un jurist cunoscut din Vaslui, fapt pentru care a sustras din buget aproape 100 milioane de lei vechi. Juristul a fost prezent si la momentul punerii sechestrului pe apartament, locuinta fostei salariate din DGFP fiind situatã la mai putin de 100 de metri de sediul Directiei. Anchetatorii sustin, din declaratiile femeii, cã Elena Chiriac sustrãgea bani pentru unele operatii, desi este greu de înteles modul în care fura bugetul de stat crezând cã nu va fi prinsã. Fãrã nicio logicã, Chiriac transfera din unele venituri ale bugetului de stat în cele douã conturi de card personale sume importante. Fiind înlocuitorul directorului adjunct Angela Dumitru, aceasta avea toate prerogativele cerute pentru o astfel de functie. Metoda a fost uimitor de simplã: Chiriac urmãrea sumele care se încasau de la persoane fizice si juridice, pe diverse conturi greu de urmãrit – taxe consulare, taxe pasaport, amenzi si penalitãti etc. -, dupã care trecea la “fapte”. Umbla în conturile de venituri, trecea sumele de care avea nevoie în contul de disponibil, iar banii erau transferati pe douã conturi de card, pe care le avea la bãnci din Vaslui. Numai în perioada 1 ianuarie – 31 august 2011, folosind aceastã metodã, Chiriac a “subtilizat” suma de 25.865 lei (peste 250 milioane lei vechi). La mijlocul lunii septembrie, conducerea Directiei de Finante a sesizat Parchetul pentru faptele Elenei Chiriac. Fosta angajatã a DGFP a fost destituitã începând cu data de 9 septembrie, prin ordin al sefului Directiei Generale a Finantelor Publice si acum riscã ani grei de închisoare pentru infractiunile de delapidare, fals si uz de fals.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

11 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.