FĂRĂ PRECEDENT… Serviciul de Ambulanță Vaslui a fost obligat să plătească 5.000 de lei daune morale medicului Laura Ciubotariu pentru presiunile psihice la care a fost supusă de către fosta conducere a instituției. Medicul a reclamat instanței o problemă spinoasă, care ani la rând a stârnit multe intrigi la Ambualnța Vaslui: planificarea gărzilor. „Un salariat care cere șefilor respectarea drepturilor nu trebuie hărțuit de către aceștia la locul de muncă, avertizează judecătorii Tribunalului Iași care au judecat acest caz.
Ziarul Vremea Nouă a relatat despre nemulțumirile și tensiunile de la Serviciul de Ambulanță Vaslui legate de programarea gărzilor, dar nu numai, încă din anul 2017. Ani la rând, instituția a stat pe un butoi de pulbere, cumetriile, nepotismele, fiind adesea invocate mai mult sau mai puțin vocal. În procesul deschis la Tribunalul Iași, doctorița Laura Ciubotariu a cerut judecătorilor să oblige Serviciul de Ambulanță Vaslui la plata a 50.000 de euro daune morale, invocând „presiunile psihice la care este supusă reclamanta în mod sistematic de conducerea intimatului, reprezentată de managerul general – Ec. Cordoneanu Mihaela Cristina și directorul medical -dr . Ungureanu Ana Maria”. Cele două nu se mai află în funcții în prezent. Doctorița Ciubotariu a relatat judecătorilor cum a ajuns să se simtă hărțuită la locul de muncă și să ajungă la limita epuizării fizice și psihice: „Sub masca “eficientizării” activității colectivului, a început în unitate o adevărată persecuție a salariaților care ar fi îndrăznit să comenteze modul în care se desfășoară relațiile dintre conducere și subordonații ierarhici”, și-a început Laura Ciubotariu plângerea adresată judecătorilor. Ea a subliniat că împotriva sa s-au intensificat acțiunile de intimidare din partea conducerii pentru că a avut curajul să-și exprime nemulțumirile legate de întocmirea graficelor de gărzi. Doctorița Ciubotariu făcea naveta de la Iași la Vaslui, iar conducerea Ambulanței era obligată de legislația muncii să întocmească programul de muncă astfel încât să fie respectați timpii de odihnă. Lucru care, în cazul ei nu s-au respectat, a reclamat aceasta.
Gărzi cu dedicație
„Reclamanta arată că a observat că soțul actualului director medical (care a fost manager general al unității pârâte – Ungureanu Daniel), deși locuiește în municipiul Vaslui, îi sunt respectate punctual toate drepturile privind desfășurarea muncii, timpii de odihnă, sporuri, gărzi în zile nelucrătoare pentru încasarea de sporuri etc., în timp ce reclamanta și ceilalați colegi sunt programați în funcție de programarea soțului actualului director medical. Din aceste considerente, arată reclamanta că a contestat modul de întocmire a graficelor, drept consecință a fost declanșată o acțiune concertată de denigrare a reclamantei la locul de muncă și de reducere a acesteia la tăcere, atât din partea actualului director medical (fost manager general), cât și de actualul manager general (fost director medical)”, se arată în hotărârea Tribunalului Iași. Medicul s-a plâns că era desconsiderată în fața colegilor, dând exemplul ultimei evaluări profesionale, când, la rubrica “Condiții de muncă”, punctul privitor la “comportamentul față de colegi” nu i s-a acordat niciun punct, sugerându-se că ar “deranja” colegii cu intervențile sale la conducerea instituției”. De asemenea, a reclamat că a fost sancționată pe nedrept, fiind nevoită „să aloce timp, nervi și bani pentru a demonstra în instanță starea reală de fapt”.
Conducerea Ambulanței a negat acuzațiile
În instanță, conducerea Ambulanței Vaslui a negat acuzațiile, susținând că graficul de gărzi nu se realizează preferențial și că medicul Ciubotariu nu ar fi cîștigat definitiv litigiile în care contesta sancționarea, ci doar în primă instanță. În timpul procesului, mai mulți angajați de la Ambulanța Vaslui au fost audiați ca martori, iar aceștia au recunoscut că la nivelul instituției există anumite tensiuni. Tensiunile dintre angajați au fost semnalate și de către inspectorii de muncă de la ITM Vaslui care au efectuat un control la Ambulanță. În urma analizării tuturor probelor, judecătorii Tribunalului Iași au dat cîștig de cauză doctoriței Ciubotariu. Însăși răspunsul transmis de reprezentanții Serviciului de Ambulanță Vaslui instanței a arătat că medicului nu îi sunt respectați timpii de odihnă.
Verdictul clar al judecătorilor: hărțuire!
„Salariatei nu îi este respectat timpul zilnic de repaus, având în vedere că dintr-un simplu calcul matematic, între ora 20 seara și ora 8 dimineața sunt exact 12 ore, cât reprezintă timpul minim de repaus, însă, luând în considerare timpul de navetă, în realitate timpul de repaus rămas este de cel mult 9 ore. Din acest motiv, la formularea răspunsului, angajatorul s-a raportat exclusiv la unul dintre contractele de muncă încheiate de reclamantă, pentru a crea aparența respectării dreptului salariatei la odihnă. În această privință, trebuie amintit că lucrătorul trebuie considerat parte vulnerabilă în cadrul raportului de muncă, astfel încât este necesar să se prevină ca angajatorul să dispună de posibilitatea de a-i impune o restricție a drepturilor sale, obiectivul urmărit de legiuitor fiind organizarea timpului de lucru în așa fel încât să se realizeze o mai bună protecție a securității și a sănătății lucrătorilor, punând la dispoziția acestora perioade minime de repaus – în special zilnic și săptămânal -, precum și pauze adecvate și prevăzând o limită maximă a timpului de lucru săptămânal. În acest context, se impunea ca angajatorul să ia măsuri pentru a-i permite reclamantei să beneficieze efectiv de perioadele minime de repaus zilnic și săptămânal, însă angajatorul nu a planificat timpul de lucru luând în considerare și timpul necesar navetei, punând salariata într-o situație defavorabilă față de colegii care locuiesc în municipiul Vaslui”, a motivat instanța ieșeană.
Instanța subliniază că medicului Laura Ciubotariu i-a fost periclitată atât viața profesională cât și cea personală
EGALITATE ȘI ECHITATE…Judecătorii atrag atenția conducerii Ambulanței Vaslui că are obligația de a-și trata salariații în condiții de egalitate, de a respecta în aceeași măsură dreptul fiecărui angajat la repaus zilnic și săptămânal. „ Nemulțumirile reclamantei privind modul în care sunt întocmite graficele de lucru și de gărzi sunt întemeiate, având în vedere că este tratată într-un mod mai puțin favorabil față de colegii care nu sunt nevoiți să facă naveta și cărora le este respectat de către angajator timpul de odihnă. Mai mult decât atât, sesizările formulate de reclamantă cu privire la aceste aspecte au deranjat unitatea angajatoare, iar pârâtul a lezat demnitatea reclamantei prin crearea unui mediu intimidant și chiar ostil prin sancțiunea dispusă prin decizia din 11.06.2021”, au mai argumentat judecătorii. Raportat la toate probele adunate în timpul procesului, instanța și-a conturat convingerea că în cazul doctoriței Laura Ciubotariu conducerea Ambulanței de la data respectivă a avut “un comportament hărțuitor față de reclamantă”. Serviciul de Ambulanță Vaslui a fost obligat să plătească 5.000 de lei daune morale doctoriței, deși aceasta a cerut mult mai mult.
Doctoriței i-a fost afectată viața personală
CONCLUZIE…”Reclamanta nu se poate bucura de timpul de odihnă zilnic și săptămânal, nu își poate planifica viața personală deoarece limita timpului liber rămas este destinat refacerii (odihnei) în urma muncii solicitante la locul de muncă și a navetei. Acest lucru are consecințe negative și în viața familială și socială, situație ce nu poate fi depășită raportat la atitudinea angajatorului de negare a încălcării dreptului invocat și de refuz de a lua măsurile ce se impun pentru a-i respecta în final nu doar dreptul la sănătate și securitate în muncă, ci și dreptul la viață privată”, au conchis judecătorii. Sentința Tribunalului Iași a fost contestată de noua conducere a Serviciului de Ambulanță Vaslui. Dosarul a fost trimis Curții de Apel Iași, care va judeca apelul.
Mai vrem detalii, ne place subiectul! Hai sa nu-l abandonăm! Deci cum era cu Corduneanu & Co. ?! 🤪
Dr Ungureanu sunt cei mai buni si cei mai profi!!! Respect lor!! Dr Barbuta( managera) pusa in functie de cumnatul ei de la Husi, care e cumatrul lui Tataru, ea e in plop, dar e Managera!! Vrea sa para ca e corecta, dar nu e nici pe departe!!
Bărbuță e o scamatoare, numai figuri și cam atât. Un medic mediocru dar în același timp oportunistă; așa cum se întâmplă mai peste tot in Ro. N-a încăput în alta parte și a ajuns la salvare.Sactir!
La salvare a venit cum a venit, iar acum nenea Tataru a pus-o Managera, sotul ei linge blide pe la PNL! 🙂 vrea sa para interesanta , dar e mai p…tă ca noaptea! O sa cada curand , cu spatele in plă!
E simplu să arunci cu dejecții când ai fost și ești doar o simplă vidanjă. Sub anonimat, plin/ă de ură și frustrare e ușor să jignești și sa-ți dai cu părerea pretinzând că le știi pe toate.
Hai sictir…
Aici e doamna Barbuta ori domnul, de asta stai se pandesti comentariile ca stii ca e botoiul cu pulbere sub tine!! Sictir iti vor zice si cei care te stiu cand nu vei mai fi cine crezi tu ca esti! !
Meaela, dragostea mea, sa plateasca! De ce sa plateasca o institutie abuzurile unor persoane care vremelnic ocupa o functie.. Pacat de sotii Ungureanu ca au plecat urechea dupa niste persoane indoielnice. Ca profesionisti sunt fara cusur, iar Ambulanta Vaslui a castigat enorm prin venirea lor, ca oameni trebuie sa mai invete niste chestii…. Poate au invatat intre timp…
Gheorghe Manu este tatăl tău, sau socrul tău? Ce incaierare de idei ale mintii, socrul a făcut infarct și tu se roagi pentru tatăl tau. Cel puțin asa scrie în articol.
…nimic nou… amantlâcuri între angajati, despotisme, spagi si aere nejustificate de salvatori
Hazna!
Daca nu era PSD-ul si nu lingea blidele la Gabriela Cretu de tinerica, madam Corduneanu ar fi ajuns cel mult o vanzatoare pe la un ”Doi pași”.
Corduneanu o coarda penala!
Pe ce te bazezi când afirmi asta ?
Multe frustrări adunate în șuncile Mihaelei Corduneanu. De aici și atitudinea ei. S-ar putea spune multe și despre diverse persoane din acea instituție care mai de care mai exotice. Dar asta ar însemna să se dea prea multa importanta unor nulități ca Alexandra Postu, Cazacu Catalina, blondy și alții.
Care cazacu, aia de barbata-su facea smenuri cu deplasarile la Negresti, si careia nu i se mai ajungea cu prajina la nas dupa ce a fost premiata??? Ohoo, cate ar fi de zis si despre ea. Ca de altfel, despre multi de acolo. Este nevoie de un director care sa faca ordine ca lucrurile au scapat de sub control prea multa vreme! Prea multe amantlacuri, prea multe combinatii cu salvatorii astia.
Casa Iubirii si Mireasa(pentru barbatul meu) aici au locatia. Nu mai conteaza cine cu cine se cupleaza
Doamne ajuta…..Sa le fie de bine!!!
Să fie condamnate la locul de muncă,să presteze activități de prim ajutor celor de la bulău sau reciclate ca tămăduitoare .
In mare parte dr Ciubotariu are dreptate . Dar exista un mare dar, nu se mentioneaza nimic despre faptul ca ea este din punct de vedere profesional este aproape de zero! De toate prostiile pe care le face nu spune nimeni nimic. Nu mai vorbim de dr Cires! O alta somitate a medicinei(alternativa poate) terminata in R.Moldova. Rugati-va sa nu aveti nevoie de cele 2 somitati!
-Ambele, sunt profesioniste si chiar foarte bune. Dr. Cires a terminat cu 9.50 la fel dr. Ciubotariu. Vinovatii sunt schizofrenii, aia care se semneaza greu, neprofesionistii. Ce cauta parnaiasul ala la ambulanta? Ala care a fost condamnat in Germania, unde a lucrat el ca sofer sa poata indeplini conditiile de angajare? Sunteti rautaciosi si nu vedeti abuzurile pentru ca voi le creeati! Fatucile astea , bune de plata sa mearga la Penitenciar sa puna sonde la incarcerati sa le mai tereaca din aere de ,,bune la toate”.
Să spună tovarășa Corduneanu cum l-a angajat pe frate-su la Huși! Competent, desigur 😂😂😂