SPERANTÃ A reînviat speranta pentru spitalul “Carol I” de la Ghermãnesti. Vestea cã liderii CJ Vaslui vor sã îl reabiliteze, pe baza unui ambitios proiect transfrontalier, a bucurat comunitatea localã, care deja întrezãreste noi locuri de muncã si, firesc, o oazã de sãnãtate.
OPTIMISM Consiliul Judetean (CJ) Vaslui a fãcut public faptul cã si-a pus în joc ambitia de a redeschide cât mai curând spitalul Ghermãnesti, printr-un proiect tranfrontalier de anvergurã. Vestea i-a bucurat pe oamenii din comuna Drâcenui, pentru care unitatea spitaliceascã a fost dintotdeuna o mândrie localã, un loc de muncã si, mai ales, posibilitatea de a se trata chiar la ei acasã de diverse afectiuni. “Sunt extraordinar de încântat cã sefii judetuli se gândesc sã redeschidã spitalul. Proiectul transfrontalier, la care sI eu am contribuit, va atrage câteva milioane de euro. El aratã cã aici se va dezvolta un centru balnear în cel mai onorant sens al cuvântului, care sã poatã valorifica minunea de apã pe care o avem. Eu sper ca, mãcar la anul, sã avem parte de un început la realizarea noului centru”, a precizat primarul Gelu Pecheanu.
“Îmi aminesc faptul cã veneau din toate colturile tãrii la bãi, la Ghermãnesti”
“Ar fi extraordinar pentru noi, sã se redeschidã spitalul. Am avea locuri de muncã în comunã, dar ne-am si trata. Nu îsi permite nimeni sã dea milioane pentru a ajunge la Herculane, dar aici, unde apele sunt foarte bune, fiecare ar da un ban pentru sãnãtate. Cred cã dacã cineva ar fi în stare sã refacã spitalul, nu am sti cum sã îi multumim noi, oamenii din comuna Drâceni. Îmi aminesc faptul cã veneau din toate colturile tãrii la bãi, la Ghermãnesti. Era întotdeuna plin spitalul si lumea pleca tare multumitã. Veneau ologi si plecau pe picioarele lor. O adevãratã minune de la Dumnezeu avem în comunã si pãcat ar fi sã nu fim în stare sã facem ceva bun cu ea”, au spus localnicii.
Izvoarele de la Ghermãnesti, net superioare celor de la Herculane. Dar degeaba!
LEGENDÃ Spitalul din localitatea Ghermãnesti, comuna Dranceni a fost construit în 1912, când au fost descoperite puturi cu ape sulfuroase, clorurate, iodo-bromurate, sodice-magneziene, folosite în tratarea multor afectiuni. Primii care au profitat de cele cinci izvoare au fost sãtenii din comuna Drânceni. Regele Carol I a fost cel care a decis cã acest potential trebuie valorificat si a construit spitalul care îi poartã numele. De-a lungul anilor, mii si mii de vasluieni, dar nu numai, au urmat tratamente aici. În 1999, în urma unor studii s-a constatat cã, din punct de vedere calitativ, apele minerale de la Ghermãnesti sunt superioare celor de la Bãile Herculane, însã, culmea, în urma acestei concluzii, spitalul nu au cunoscut niciun beneficiu. Mai mult, în 2004, unitatea s-a desfiintat, iar izvoarele au rãmas ale nimãnui…