spot_img
spot_imgspot_img
13.4 C
Vaslui
22-mai-2024

Băiatul de 14 ani mort în tragedia de la Uricani încerca să strângă bani pentru şcoală

- Advertisement -

Un copil de 14 ani mergea la muncă pentru a strânge bani de şcoală. Alţii strângeau bani de materiale pentru casă. Una dintre victime era însărcinată: „Ea ne-a dat vestea cea mare, iar acum copilul a pierit odată cu ea“, spune bunica celui care trebuia să fie tată, dispărut şi el. Şi şoferul ucigaş voia să câştige şi a plecat în cursă cu zece pasageri. „Pentru a mai lua un ban, şoferul a îngrămădit zece persoane pe şase locuri“, spune mătuşa unei victime.

Tragedia petrecută în cursul zilei de duminică la trecerea peste calea ferată de la Uricani, când unsprezece persoane au murit după ce au fost strivite de tren, a îndoliat două comune ieşene. Şapte familii îndurerate, care mai pot să-şi privească soţii, copiii sau fraţii doar în sicriu. Cel mai lovit de tragedie a fost satul Glodenii Gândului, din comuna Ţibăneşti, acolo unde cele mai multe familii trebuie să se pregătească de înmormântare. Rudele pot doar să-şi mai jelească morţii pe ultimul drum. Cei care au pierit aveau planuri mari, voiau să-şi întemeieze familii, să-şi ridice case şi să-şi contruiască un viitor. Cu ajutorul Primăriei din Ţibăneşti şi al unei societăţi ieşene, familiile vor primi ajutor financiar pentru a-i putea înmormânta creştineşte pe cei decedaţi.

O mamă îşi plânge fiica, fiul şi nepoţelul

O tristeţe apăsătoare domneşte în Glodenii Gândului. O pancartă pe care este inscriţionat numele satului, învelită într-o eşarfă neagră, anunţă încă de la intrarea în sat că moartea şi-a făcut culcuş printre casele dărăpănate. Patru familii din comuna Ţibăneşti au fost distruse de inconştienţa unui şofer şi a autorităţilor. Cele mai multe trăiesc într-o sărăcie cruntă, în care pâinea de zi cu zi reprezintă un moft, darămite să pregăteşti o înmormântare. Chiar trei înmormântări, aşa cum este cazul familiei Lupu. Doi copii şi un nepot nu vor mai trece niciodată pragul casei sărăcăcioase, iar ultima lor şedere în casa în care au crescut este pe mesele învelite cu pături. Trei mese cu picioarele lungi stau înghesuite într-una dintre cele patru cămăruţe. Pe ele au fost aşternute sicriele copiilor familiei Lupu. O tânără de 22 de ani, fratele acesteia de 14 ani şi copilul de doar 4 ani şi-au pierdut viaţa în groaznicul accident. Ionela, Dănuţ-Andrei şi Robert. Mama îi strigă încontinuu, a uitat de mâncare de când a aflat că cei doi fii şi nepoţelul s-au prăpădit. Nu mai vorbeşte, nu mai zâmbeşte şi nu mai are lacrimi nici să plângă. Suspină doar, privindu-le pozele şi-i strigă pe nume, poate se vor trezi. Ionela a mers ani la rând la cules struguri. A vrut ca toamna aceasta să meargă din nou, să strângă bani pentru a repara soba din casă, care scoate fum. Nu a mai apucat să o facă. Şi-a pierdut viaţa pentru 30 de lei pe zi, atât cât primea la culesul strugurilor timp de trei săptămâni. Avea nevoie de bani şi pentru Robert, băieţelul ei de patru ani. „Nu avea decât alocaţia lui de 40 de lei şi nu se descurcau, de aceea a plecat la muncă. Pe Robert îl iubea ca pe ochii din cap şi nu voia să-l lase singur. La luat cu ea pentru a-i purta de grijă, aşa cum trebuie să facă o mamă. Fata mea îl iubea mult şi nu voia să se despartă de el. Acum şi în mormânt vor fi împreună“, a povestit înlăcrimat Constantin Lupu, tatăl Ionelei Lupu. El a fost cel care a încercat să-şi salveze fiul de 14 ani şi nepotul, ţinut în maşina morţii în braţe de mamă. Nu a reuşit. Constantin Lupu se afla în prima maşină, care a trecut calea ferată cu câteva minute înainte de venirea trenului. Fiii săi şi nepotul erau în următoarea maşină.

A mers la strâns struguri ca să aibă bani de hăinuţe pentru şcoală

Băiatul de 14 ani nu obşnuia să meargă la cules struguri, dar acum a vrut să strângă un ban înainte de începerea anului şcolar, pentru a-şi cumpăra hăinuţe şi rechizite. Nu a mai apucat să poarte haine noi în prima zi de şcoală. „În loc să pregătim mesele pentru a întinde mâncarea, noi le-am pregătit pentru a ne pune pe ele copiii morţi. Mi-am pierdut fata, băiatul şi nepotul în câteva minute. Mergeam la cules la vie pentru a strânge un ban şi, din neatenţia şoferului, ei nu mai sunt printre noi. Bani să-i îmbrăcăm, să-i înmormântăm creştineşte şi să le facem o pomană nu avem. Nu ne-am pregătit pentru aşa ceva“, afirmă Luminiţa Lupu, mama celor doi copii morţi.

Şoferul a cerut 20 de lei dus-întors

Costel Ursache, şoferul autoturismului strivit de tren, care nu s-a asigurat înainte de a traversa calea ferată, locuieşte câteva case mai departe, la o vilă proaspăt renovată şi modernizată. Familia acestuia îi poate asigura o înmormântare decentă, dar în urma lui au rămas doi copii care încă nu au împlinit 16 ani şi o nevastă îndurerară. Costel în vârstă de 40 de ani nu lucra la vie. El nici măcar nu era taximetrist cu autorizaţie. Rudele celorlalte persoane decedate susţin că muncitorii l-au rugat să-i ducă, contra cost, până la locul în care aveau să lucreze. „A cerut 20 de lei dus-întors, adică zece lei doar dus. Pentru a mai lua un ban, a îngrămădit zece persoane pe şase locuri. Pentru 40 de lei în plus. A fost rugat să-i ducă, deoarece avea maşină mai încăpătoare“, a precizat Romica Parfeni, mătuşa tinerei de 22 de ani şi a băiatului de 14 ani. În sat, liniştea domneşte şi în casa familiei Tonu. Gheorghe, în vârstă de 27 de ani, a murit pe loc în urma impactului cu trenul. A mers pentru prima şi ultima dată la cules struguri. Mama suferă, la fel şi ceilalţi şase copii plecaţi în străinătate, care se vor întoarce în ţară să vadă trupul fratelui lor.

Citeste intreg materialul | Video pe : ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.