Bârlad, primul oraș din județ care va avea autobuze electrice!

LICITAȚIE… Primăria Bârlad a scos pe 12 februarie la licitație pe SICAP furnizarea de autobuze electrice echipate cu sisteme GPS și sistem de informare călători. Acestea sunt necesare pentru proiectul “Dezvoltarea sistemului public de transport în comun în municipiul Bârlad prin achiziția de autobuze electrice în scopul reducerii emisiilor de carbon”, destinate transportului public urban în Municipiul Bârlad. Valoarea totală estimată este de 17991801, 4 lei. Cu o capacitate de 16 locuri pe scaune și 35 în picioare fiecare, autobuzele vor fi introduse pe trasee imediat ce se vor finaliza procedurile legale de achiziție.

Anul trecut pe data de 6 august, la sediul Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Est din Piatra Neamț, a fost semnat contractul, privind achiziția a 10 mijloace electrice de transport în comun. Autobuzele electrice trebuie să fie echipate cu sisteme GPS și sistem de informare călători pentru proiectul “Dezvoltarea sistemului public de transport în comun în municipiul Bârlad prin achiziția de autobuze electrice în scopul reducerii emisiilor de carbon”.

Autobuzele electrice vor fi noi, fiind fabricate de același producător și sub aceeași marcă, cu tracțiune complet electrică, realizată autonom cu Sistem Reîncărcabil de Stocare a Energiei (SRSSEE) cu baterii de acumulatori, având caracteristicile, echipările și respectând cerințele minime menționate în caietul de sarcini, fiind livrate în condițiile contractuale specificate, ce fac parte din documentația de atribuire. Ca și criteriu principal de atribuire va fi luat cel mai bun raport „calitate – preț”. Durata contractului, concesiunii, a acordului-cadru sau a sistemului dinamic de achizițtii va fi de 22 luni.

Proiectul este finanțat prin POR, Axa prioritară 3 – Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon, prioritatea de investiții 4 e – Promovarea unor strategii cu emisii scăzute de dioxid de carbon pentru toate tipurile de teritorii, în special pentru zonele urbane, inclusiv promovarea mobilității urbane multimodale durabile și a măsurilor de adaptare relevante pentru atenuare, conform contractului de finantare cod SMIS 124234.Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 23 martie 2021, orele 15.00. Perioada minimă pe parcursul căreia ofertantul trebuie să își mențină oferta – până la 23 iulie 2021. Deschiderea ofertelor va fi făcută pe 23 martie 2021. „Autobuzle electrice sunt dotate cu sisteme GPS de localizare și moniorizare, precum și cu panouri de informare, în timp real, pentru călători. Obiectivul principal al acestui proiect, care are o valoare de circa 4,6 milioane Euro, este diminuarea gradului de emisii de gaze cu efect de seră, prin introducerea tehnologiilor ecologice de transport public pentru călători. În al doilea rând, foarte important, va crește semnificativ și gradul de confort al călătorilor, precum și siguranța acestora. Un motiv în plus de a sfătui bârlădenii să renunțe cât mai mult posibil la mijloacele proprii de transport, în favoarea autobuzelor electrice. Vreau să punctez că acest proiect a fost cîștigat în urma unor eforturi considerabile depuse, în primul rând la nivel local, dar și la nivel de Agenție de Dezvoltare, întrucât el este în strânsă legătură cu un altul mai mare, cu o valoare de peste 11 milioane Euro, privind Mobilitatea Urbană Durabilă. Acesta din urmă prevede refacerea trotuarelor pe toată distanța Stadion rugby – Bulevardul Republicii – Strada Tecuciului – Poligon auto, amenajarea a trei parcări, în zonele Stadion rugby, „Floricică” și Casa „Djuvara”, dar și asfaltarea străzilor, refacerea trotuarelor și amenajarea unor noi stații pe două noi linii de transport în comun, respectiv pe direcția Epureanu – Nicolae Bălcescu – Dragoș Vodă- G-ral Vasile Milea – Mihai Viteazul – Colonel Simionescu Sava – Vasile Pârvan – Căpitan Grigore Ignat. Important este să înțelegem că lucrurile nu se pot schimba peste noapte și este nevoie de încredere și înțelegere. Și de un pic de răbdare!”, a declarat primarul Dumitru Boroș.

CITIȚI ȘI: https://www.vremeanoua.ro/transportul-in-comun-la-barlad-va-fi-preluat-de-compania-de-utilitati-publice-facsimil/
5 COMENTARII

  1. Domnule primar este laudabila initiativa de a achizitiona autobuze electrice in Barlad! Va rog sa verificati daca persoanele care au lucrat la proiect au luat in calcul faptul ca la orele de varf, cand intra/ies schimburile de muncitori de la Rulmenti si Confectii ori vin/pleca elevii de la Liceul Eminescu un autobuz cu capacitatea de 8/17 locuri (pentru ca sa nu uitam ca suntem inpandemie) poate prelua afluxul de calatori???

  2. Bravo… intr-adevar o frectie buna la un picior de lemn. Nu vedeti ca se sufoca orasul de deseurile europei. Locuri de parcare pe trotuare. Cresteti impozitul naibii la masini sub euro 5 motorina si 4 benzina macar sa se vada o diferenta. Numai masini cu egr anulat si dpf scos, sa traiasca masina 100 de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ