Cum a ajuns Epureniul cu cea mai mare rată de infectare din județ?

La Epureni, primarul Carmen Bîlbîie (foto medalion) și-a făcut treaba respectând cel mai dur scenariu din pandemie, însă autoritățile de la județ au refuzat să le comunice numărul bolnavilor, de nume nici nu s-a mai pus problema.

CAUZE… Comuna Epureni  are cea mai mare rată a infectării cu Covid-19 din județ, de  5,76 la mia de locuitori. Primărița Carmen Bîlbîie este foarte îngrijorată de cât de repede se răspândește această nouă tulpină, comparativ cu anul trecut. Aceasta mai spune că are 20 de persoane infectate, iar epicentrul focarului de infecție ar fi de la un șofer care lucrează la o clinică de dializă. Deși primărița a luat toate măsurile care se impun (închiderea magazinelor începând cu orele 18.00 și deplasarea persoanelor interzisă după orele 20.00, la fel, doar în weekend), ba mai mult cerând și sprijinul preoților pentru promovarea regulilor în comunitate, autoritățile locale nu i-au dat o listă, dar nici numărul oficial nu i-a fost comunicat. „Eu nu știu cine sunt cei infectați, nu ne informează nimeni pe noi, primarii, despre cazurile din comună, doar vedem Ambulanțele și aflăm de la unii sau alții că a mai fost luat cineva bolnav de Covid. Nu cred că este normal și cred că sunt mulți primari în aceeași situație” a spus Carmen Bîlbîie pentru ziarul Vremea Nouă. 

În comuna Epureni, unde rata incidenței Covid-19 este de 5,76/la 1000  de locuitori,  sunt acum 20 de persoane depistate cu Covid-19, din cei 2.950 de locuitori din cele trei sate: Horga, Epureni și Bîrlălești, câte fac parte din comuna Epureni. Momentan, administrația publică locală a efectuat dezinfectări la școli, în sediul primăriei, a urmărit ca același lucru să fie făcut și la magazinele din satele componente și au fost informați cetățenii de noile restricții, intrate în vigoare de duminică, 28 martie, orele 24.00. „Avem 20 de oameni infectați, iar faptul că suntem puțini, 2.950 în trei sate, ne ridică rata de incidență Covid, care este aproape de 6 la 1000 de locuitori. Nu cunosc dacă este vreun focar, că sunt bolnavi din toate satele, dar eu bănuiesc că ar fi pornit de la dializă. Este o părere personală, a fost cineva care este șofer pe mașina de dializă, care s-a îmbolnăvit și de acolo bănuim noi că a plecat infectarea, dar nu suntem siguri, nu vreau să fac vreun păcat. Este doar o bănuială. Nu avem decedați, mulțumim lui Dumnezeu, dar vreau să vă spun că această nouă tulpină de virus (SARS CoV 2 – n.r.) se propagă cu o viteză extraordinară! Am mai avut persoane infectate la noi, dar acum parcă este prea rapid, se ia imediat unul de la altul “, a spus primarul comunei Epureni, Carmen Bîlbîie.

Măsurile de prevenire sunt luate și cu ajutorul preoților

Primarul Bîlbie dă asigurări că s-au luat toate măsurile de prevenire a bolii și de respectare a noilor restricții conform ultimelor hotărâri ale Comitetului Național pentru Situații de Urgență, ba mai mult, a apelat și la preoți. „Am vorbit peste tot, la școli, cu preotul, la magazine , să se respecte regulile, să nu ne jucăm cu boala asta perfidă. Noi n-am mai trecut prin asta! Dar să știți că noi, cei din administrația locală, nu știm cine  este bolnav, știm doar numărul bolnavilor, pentru că vedem pe site-ul DSP Vaslui. Dar de unde sunt, din ce sate, ca să știm și noi  unde sunt focarele… nu ne spune nimeni! La nivel local  și noi ar trebui să știm, pentru că suntem comunități mici, știm ce contacți au fiecare, care sunt rudele, prietenii, putem să-i conștietizăm mai repede pe oameni de pericolul răspândirii bolii. Cred că ar trebui să ne trimită și nouă, primarilor, o situație așa cum o trimit la medicii de familie! Noi nu putem lua de la ei, pentru că nu toți sunt înscriși la medicul din comună. Aici, la medicul din Epureni, sunt 6 persoane luate în evidență ca fiind bolnave de Covid, restul cred că sunt la alți medici de familie. Noi nu avem un control să știm clar, cu subiect și predicat, cum să acționăm preventiv”, a spus Carmen Bîlbîie, primarul comunei cu cea mai rată de infectare cu  noul coronavirus din tot județul Vaslui.

CITIȚI ȘI: https://www.vremeanoua.ro/epureni-singura-localitate-din-judet-cu-restrictii-dure-privind-combaterea-pandemiei/
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ