spot_img
spot_imgspot_img
13.9 C
Vaslui
22-mai-2024

Fermierul vasluian care pierde o finanțare importantă cu fonduri europene: “Nu s-a ținut cont de nicio explicație”

- Advertisement -

BANI… Fermierul vasluian care pierde o finanțare importantă cu fonduri europene își continuă lupta. A încercat să convingă echipa de control că nu a făcut nimic ilegal, demontând fiecare paragraf din Procesul verbal de constatare a neregulilor, însă, spune el, nimic nu a fost luat în considerare. “Nu s-a ținut cont de nicio explicație, ci am fost pus în ipostaza de a semna procesul verbal, pentru că acești domni și doamne sunt siguri că au “prins” un… individ care eludează banii europeni”, scrie pe Facebook Alin Luculeasa, un tănăr fermier din județul Vaslui. Acesta este acuzat că a creat “condiții artificiale” pentru a primi fondurile europene. Mai exact, acestuia i se reproșează că a lucrat la firma tatălui și la cea a unchiului, dar și că a avut relații comerciale cu ei. “Da, am avut câteva relații comerciale cu aceștia, perfect legale și normale, pentru că un fermier niciodată nu lucrează singur, dar firma mi-am condus-o singur așa cum am știut mai bine”, a explicat tănărul fermier.

Alin Luculeasa și-a început activitatea în cadrul fermei familiei sale, Evel-H Company Costești, unde se ocupa de managementul operațional al activității agricole, dar și de optimizarea activității prin implementarea noilor tehnologii. Acesta este secretar regional al Clubului Fermierilor Români pentru regiunea Moldova Centru, iar la finalul anului 2022 a câștigat premiul pentru “Cel mai bun proiect digital” acordat în cadrul Congresului European al Tinerilor Fermieri de la Bruxelles. “Au trecut 12 luni de când am fost prima dată în Parlamentul European, participant și premiat la Congresul European al Tinerilor Fermieri. În aceste 12 luni, am semnat Contractul de finanțare cu AFIR, am depus zeci de documente justificative, am trecut prin controale, am primit aproape toți banii, am implementat proiectul și, în final, sunt somat (prin decizie finală) să înapoiez banii, fiind acuzat că am creat condiții artificiale, pe baza unor păreri, nu a unor demonstrații faptice. Am răspuns acuzațiilor cu întregul flux de facturi, pasaje din Ghidul Solicitantului și chiar și contract de muncă, pentru că problema principală era că am fost angajat la firma tatălui meu în perioada 2015-2019 și din 2019 lucrez în firma unchiului meu (ceea ce nu este interzis). Am abordat fiecare paragraf din Procesul verbal de constatare a neregulilor și am demonstrat că nu am creat condiții artificiale. Sunt un tânăr care s-a angajat în domeniul agriculturii imediat după ce am terminat facultatea (Facultatea de Management – Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București în 2015) și, de câțiva ani, mi-am creat prima mea firma pentru a face agricultură așa cum o văd eu (digitalizată, conservativă și cu cele mai noi tehnologii)”, a scris Alin Luculeasa pe Facebook.

Alin Luculeasa: “Eu voi demonstra că mi se cuvin acești bani, dar dumneavoastră sunteți împăcați cu gândul că lucrați împotriva mediului de afaceri agricole?”

Nemulțumirile acestuia se îndreaptă, în mod special, către angajații Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, care nu au luat în considerare niciun argument adus în apărarea sa: “Nu s-a ținut cont de nicio explicație, ci am fost pus în ipostaza de a semna procesul verbal, pentru că acești domni și doamne sunt siguri că au “prins” un… individ care eludează banii europeni. Care este codul de etică profesională al instituției de stat AFIR, încât unii angajați ai săi se semnează domnul, doamna? Admiram persoane din conducerea unităților de stat care militau emoționați pentru un parteneriat, o colaborare perfectă între funcționari și tineri beneficiari. Iată că experții sunt domni și doamne, iar beneficiarul este reprezentantul legal, asta este atitudinea. Dacă sunt inginer, am 31 de ani, muncesc zi de zi în fermă și lucrez în mediul rural, particip și mă implic în programe de formare pentru tineri fermieri și nu sunt considerat „tânăr fermier”, atunci cum vrem să reîmprospătăm satele românești? Dacă m-am născut și am crescut în oraș și de opt ani de zile fac naveta la 35 de km de casă, zi de zi, pentru a câștiga un salariu într-o fermă, nu sunt îndreptățit să primesc o finanțare europeană, atunci cu cine „creștem satul romanesc”, domnilor și doamnelor? Eu voi demonstra că mi se cuvin acești bani, dar dumneavoastră, domni și doamne, sunteți împăcați cu gândul că lucrați împotriva mediului de afaceri agricole? Oare Comisia Europeană știe cum sunt alocați acești bani în România?”, se întreabă tănărul fermier.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

  1. Acești domni și doamne mâncători de ,,caca,, nu știu altceva decât sa distrugă pe cei ce reușesc în proiecte europene.Râde Europa de noi la cata prostie exista în institutii. Băi proștilor puneți mana și ajutați tinerii întreprinzători,că în acest fel nu mai dam înainte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.