spot_img
spot_imgspot_img
10.4 C
Vaslui
15-mai-2024

Gala Rotary: concert vocal-simfonic, premii pentru olimpicii vasluieni și amintiri de acum 20 ani

- Advertisement -

MUZICĂ… O nouă ediție a Galei Rotary a avut loc, weekend-ul acesta, la Casa de Cultură “Constantin Tănase” Vaslui. Filarmonica “Moldova” din Iași, condusă de dirijorul Vlad Conta și Corul “Gavriil Musicescu” – dirijor Bogdan Ionuț Cojocariu, au oferit vasluienilor un adevărat spectacol plin de rafinament și eleganță. Programul muzical a cuprins valsuri, uverturi și unele dintre dintre cele mai frumoase numere corale. Printre acestea, s-a numărat și nemuritoarea uvertură “Liliacul” de Johann Strauss, supranumit de critici, după premierea lucrării, “un zeu al bucuriei”.  Rareș Trufea, vasluianul care a impresionat juriul și publicul la “Românii au talent” a susținut, de asemenea, un recital de excepție pentru care a fost aplaudat la scenă deschisă. Continuând tradiția din anii trecuți, Clubul Rotary i-a premiat pe olimpicii vasluieni care au reprezentat cu cinste județul la competiții naționale din țară.

Evenimentul trebuia să aibă loc în Parcul Copou, însă, din cauza vremii nefavorabile, autoritățile locale l-au mutat în Casa de Cultură. A început la ora 20:00, iar discursul de deschidere i-a aparținut primarului Vasile Pavăl: “este un eveniment mult așteptat de vasluieni, ne-a lipsit doi ani, dar, în acest timp, am transmis Filarmonicii “Moldova” o scrisoare de regret că nu ne putem vedea independent de voința noastră. Parcul Copou trebuia, în această seară, să vibreze de muzică, dar, iată, vremea nu prea a ținut cu noi. Mulțumesc Filarmonicii, mulțumesc prietenilor noștri, prof. univ. Bujor Prelipcean, directorul acestei minunate orchestre, mulțumesc artiștilor de pe scenă și vă mulțumesc dumneavoastră, vasluienilor prezenți în sală, pentru că sunteți alături de noi. Clubul Rotary premiază excelența. Excelentă idee, excelentă acțiune, trebuie să facem totul pentru acești tineri. Toată comunitatea va fi alături de tineri pentru ca în 2024 să capete titlul de “capitală a tineretului”. Îi vom sprijini și noi, și dumneavoastră, pentru ca acest lucru să se întâmple. Imaginați-vă ce frumos va fi!”, a transmis primarul Vasile Pavăl.

20 de ani de la primul concert al Filarmonicii “Moldova” în municipiul Vaslui

Anul acesta s-au împlinit 20 de ani de la primul concert susținut de Filarmonica “Moldova” în Vaslui. “Sunt extrem de fericită să fiu astăzi aici, pentru că noi aniversăm, anul acesta, 20 ani. Sunt 20 ani de când orchestra vine an de an la Vaslui, ne bucurăm că au trecut acele momente care nu ne-au lăsat să fim împreună și că se reînnoadă tradiția. Cu această ocazie, putem reînnoda și noi tradiția de a premia pe elevii care au obținut premii deosebite în acest an la competiții naționale”, a transmis Liliana Radu, președinta Clubului Rotary. Directorul Filarmonicii “Moldova”, Bujor Prelipcean, a povestit cum a început tradiția acestui eveniment la Vaslui: “în 2002 a fost primul concert în această sală, într-o zi extrem de friguroasă de februarie. Totul a plecat de la o întâlnire pe care am avut-o cu prietenul meu drag, membru Rotary, Virgil Cadăr, care, în timp ce ne încălzeam la o cană de vin fiert, m-a întrebat <de ce nu am face un concert aici, în acestă sală?>. <Cum? În februarie crapă pietrele de frig…>, i-am răspuns. Am zis, totuși, să încercăm. Ne-am făcut curajul de a veni, colegii mei au suportat cu stoicism frigul și iată că atunci s-a născut o tradiție. Doresc orașului Vaslui să prospere și în rândul tineretului pe care vrea să-l motiveze, dar și să facă pași mari spre cultura adevărată. Noi, Filarmonica din Iași, suntem pregătiți, pentru că în mintea celor care conduc destinele Iașului, am încolțit următoarea idee: vreau să deschidem o stagiune aici, la dumneavoastră, fie și în această sală”, a spus profesorul universitar. Propunerea a fost primită cu aplauze, semn că vasluienii își doresc mai des astfel de evenimente în oraș. Prof. univ. Bujor Prelipcean i-a îndemnat pe reprezentanții autorităților locale să-și propună obiective tot mai înalte: “de ce nu, doresc Vasluiului să aibă curajul să facă ceea ce a făcut primarul din Cluj, de pildă, sau cel din Oradea, sau cel din Timișoara, sau cei care au construit pentru populația locală săli speciale în care se pot desfășura concerte, spectacole, întreceri sportive etc. Vă doresc ca în viitor nu numai să deveniți orașul tineretului, dar și să deveniți, așa cum este Baia Mare, de pildă, unul dintre orașele foarte importante care a bătut Iașul în competiția, atenție, pentru titlul de capitala culturii europene. Dacă a putut Baia Mare să întreacă Iașul, poate și Vasluiul”.

Lista olimpicilor premiați

În cadrul spectacolului, au fost premiați elevii vasluieni, care au obținut rezultate deosebite la competițiile naționale. Este vorba despre elevii care au reușit să se claseze pe locul III și să câștige la o medalie de bronz la olimpiadele următoarelor discipline: Matematică – Radu Octavian de la Liceul “Mihail Kogălniceanu” (prof. Romașcu Segiu), Informatică – Cristian Răzvan Cosmin de la Liceul “Mihail Kogălniceanu” (prof. Ciurescu Florica, Nicu Vlad Laurențiu), Puică Andrei, Tănăsucă George Alexandru, Diaconu Răzvan Gabriel, Mocanu Alexandru, toți de la Liceul “Emil Racoviță” (prof. Prcasiu Dan), Fizică – Novac Iustina Aurelia și Gheorghies Petruț Rareș de la Liceul “Mihail Kogălniceanu” (prof. Ignat Cătălin), Istorie – Ungureanu Elena Laura de la Liceul “Emil Racoviță” (prof. Lepărdă Ionela), Lb. spaniolă – Nițoi Rareș Octavian de la Liceul “Mihail Kogălniceanu” (prof. Tofan Gabriela Mihaela), Tehnologii – Năstase Luminița Alexandra de la Liceuul “Ion Mincu” (prof. Grigoraș Gabriela). De asemenea, au fost premiați și elevii care au obținut Mențiuni la disciplinele: Biologie – Durcan Îtefania și Timofticiuc Iosif Aliodor de la Liceul “Mihail Kogălniceanu” (prof. Romașcu Gianina), Chimie – Toma Gabriel de la LMK  (prof. Gosav Doina), Lb. și literatura română –  Parfene Andra Îtefania de la LMK (prof. Irina Mihaela) și Turbatu Miruna Teodora de la LER (prof. Hoțoleanu Constantin), Îtiințele Pământului – Alexandru Norina Îtefania de la LMK (prof. Romașcu Gianina, Gosav Doina, Ignat Cătălin și Bulgaru Mirela), Tehnologii – Bolboceanu Denisa Elena de la Liceul “Ion Mincu” (prof. Stoian Gabriela).

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

  1. Casa asta de Cultură Vaslui ,are director?
    Îi place cum arată ca acum 50 de ani, când s-a inaugurat? Dacă are flori pe marginea scenei, nu înseamnă că nu se văd mobilierul( scaunele!) foarte vechi, lambriul mucegăit, draperiile comuniste și oribile, mocheta veche improvizată, scena cârpită!
    Cum invită la spectacole artiști și spectatori , în jegul ăla conservat în timp???

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.