spot_imgspot_img
13.7 C
Vaslui
27-apr.-2024

Haiducii Bujor si Codreanu s-au potolit după Bobotează

- Advertisement -

• banda haiducilor de la Grinties a încheiat Sărbătorile de iarnă cu două reprezentatii tinute la bisericile din localitate, cu prilejul Bobotezei • frumoasa scenetă de teatru popular a fost pe placul credinciosilor • „Faptul că nu se uită nici aspectul legat de credinta haiducilor constituie o lectie de morală“, a spus părintele Ionel Cutuhan •

Banda haiducilor Bujor si Codreanu a călcat de Bobotează pragul a două biserici din Grinties, pentru a primi binecuvîntare si aghiazmă mare de la preotiii parohi Dumitru Pintilie si Ionel Cutuhan. Cei doi haiduci, cu potera după ei, au descins în curtile celor două lăcasuri de cult grintiesene călare, urmati de o căruta trasă de doi bidivii semeti, în care tronau mîndri Căpitanul, Rosiorul, Vînătorul, grecul Ghincu, iar mai la coadă Jidanul cu judovca Rifca. Asadar, întreaga bandă, basca copii si tineri atrasi de tinuta si vestimentatia de epocă. Sunetul de corn a anuntat din vreme o asemenea ispravă haiducească. Ajuns înaintea fetelor bisericesti, haiducul Bujor, smerit, a cerut în numele întregului alai acceptul de a prezenta credinciosilor frumoasa scenetă a teatrului popular, pregătită anume pentru Anul Nou, scenetă devenită în timp o adevărată traditie a locului, ca făcînd parte din datinile Sărbătorilor de iarnă. Căci, despre asta a fost vorba pînă la urmă, si nu întîmplător, ci după obiceiului zonei, devenit traditie, ca de Bobotează banda lui Bujor si a lui Codreanu să meargă la bisericile din comună pentru a se întîlni cu publicul într-un loc binecuvîntat. Mai întîi, spectacolul a fost sustinut la biserica Duminica Tuturor Sfintilor din Grintiesu Mare, răsplata constînd în binecuvîntarea preotului Pintilie si aplauzele enoriasilor. Mai apoi, la biserica Adormirea Maicii Domnului din Grinties – Centru, aici haiducii intrînd în rîndurile credinciosilor si participînd împreună cu acestia la procesiunea de înconjor a lăcasului de cult, strigînd într-un glas „chiraleisa“. După care, aceeasi scenetă, dar un alt public, la fel de receptiv la ostilitătile dintre cei aflati cîndva în haiducie si potera vremilor de atunci.

Pentru păstrarea traditiei, o bandă alcătuită din copii

Din nou aplauze si o a doua binecuvîntare. „Acest obicei, de a intra în fiecare an de Bobotează în bisericile Grintiesului îsi trage obîrsia de la faptul că haiducii au fost pînă la urmă niste oameni credinciosi. Ei se furisau la vreme de noapte, adeseori îmbrăcînd straie muieresti si mergeau la preotii duhovnici pentru a-si spune păcatele si a cere binecuvîntare dumnezeiască. Era un lucru bun, pentru că Dumnezeu îsi îndreaptă fata spre tine si în al doisprezecelea ceas, dacă te căiesti si-ti ceri iertare. Si-apoi adevăratii haiduci, prin faptele lor si spiritul justitiar, ajutau mănăstiri, schituri sărace si oameni nevoiasi. Dar, revenind la cele petrecute de Bobotează la noi, nu este cazul, deoarece a fost vorba doar despre un spectacol de teatru popular, ce tine de obiceiul si datina locului. Faptul că nu se uită nici aspectul legat de credinta haiducilor, constituie o lectie de morală“, a spus părintele Ionel Cutuhan. De altfel, ambii preoti prin vorbele adresate la încheierea reprezentatiilor au tinut să sublinieze importanta păstrării si transmiterii cît mai curate si nealterate a traditiilor populare de la o generatie la alta. Mai mult, preotul Pintilie a propus ca anul viitor spectacolul să fie prezentat într-o nouă formulă, alături de veterani să fie si o bandă a lui Bujor alcătuită din copii. „Asta pentru a avea siguranta că acest obicei nu se pierde“, a spus preotul din Grintiesul Mare. Asadar, peste localitatea de la poale de Ceahlău, o dată cu trecerea de Bobotează pe la cele două biserici a haiducilor Bujor si Codreanu s-a încheiat ceea ce a reprezentat în zonă traditiile cu prilejul Sărbătorilor de iarnă. Pentru un an cornul haiducesc a amutit, straiul vechi drept recuzită actoricească a fost pus în cui, iar actorii de cîteva zile au revenit la statutul de oameni ai vremurilor actuale. Gîndurile lor se vor îndrepta spre cele treburi de rînd, iar ale noastre ca si cronicari ai momentului la cele cotidiene, nu înainte de a ne face reciproc urarea „Pe la anu’, cu sănătate!“

www.monitorulneamt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.