spot_img
spot_imgspot_img
13.4 C
Vaslui
22-mai-2024

Iatã, cum erau mituiti vamesii!

- Advertisement -

UPDATE

RECURSUL VAMESILOR, RESPINS!

Vamesii arestati nu au avut noroc nici la Iasi. Curtea de Apel Iasi a respins recursul fãcut de acestia cu privire la decizia de mentinerea arestãrii preventive. Astfel, cei 17 vamesi îsi vor petrece 29 de zile în arest.

Cu 50 de Euro, puteai trece si cu rachetã prin Vama Albita

INCREDIBIL, DAR ADEVÃRAT De 14 ori, în ultimele luni, un pistol-brichetã a fost trecut, demonstrativ, prin punctul vamal Albita, si, pe lângã el, nimeni nu stie câte alte obiecte si mãrfuri periculoase, iar vamesii care aveau obligatia sã controleze si sã depisteze ilegalitãtile, se multumeau sã întindã mâna dupã cei 50 de euro, mitã, ridicând, cu inconstientã, spun procurorii, barierele frontierei de stat, pentru orice transportator care accepta sã plãteascã sume, aparent, derizorii, în raport cu prejudiciul suferit de stat. Aceasta este principala acuzã adusã de DNA vamesilor de la Albita, cu care a rezonat si instanta, atunci când a decis arestarea preventivã. Avocatii însã au dus o adevãratã bãtãlie pentru a demonstra magistratilor cã pericolul social concret nu existã, argumentãrile unora fiind de-a dreptul… înduiosãtoare pentru public, dar nu si pentru instantã: s-a invocat „sãrãcia” în care trãiesc acesti vamesi, pãrintii bolnavi, „greseala” la care este supus orice om, ba chiar si chinul unuia dintre inculpati de a concepe… un copil! Farã rezultat, însã! Lãsarea vraiste a Vãmii Albita, tocmai în toiul eforturilor României de aderare la spatiul Schengen, nu putea rãmâne fãrã consecintã. Astãzi, la ora 12,00, se va judeca, la Curtea de Apel Iasi, recursul formulat de vamesi împotriva mãsurii arestãrii preventive.

De reamintit cã, la judecarea mãsurii de arestare preventivã, au fost douã complete, dar numai unul dintre ele reusind pânã acum finalizarea motivãrii în baza cãreia opt dintre cei 17 vamesi au fost arestati preventiv. Este vorba despre Antoneta Dicu, Lãcrãmioara Frunzã, Giugaru Alexandru, Lãcãtus Lucian, Iordache Bebe, Mitescu Costel, Pandelache Frãsinica si Pisaltu Liliana. În Încheierea sedintei din 23 octombrie ies la ivealã detalii explozive despre mita luatã la Albita, felul în care se pretindeau si se primeau banii, despre lejeritatea cu care vamesii acceptau sã treacã granita, vehicule necontrolate, dar si despre tactica investigatorilor sub acoperire, care, ce-i drept, i-a mai si provocat sã ia mitã pe vamesi, dupã cum au cãutat sã convingã avocatii.

Pistolul-brichetã, prima demonstratie cã Vama Albita era lãsatã, spun procurorii, „fãrã nicio securizare”!

Procurorii DNA au folosit un investigator sub acoperire, moldovean de origine, Igor Caraman pe numele sãu real, care, transportator fiind de colete duse sau aduse in/din Italia, s-a plâns anchetatorilor cã vamesii de la Albita îl preseazã sã dea mitã, ca sã nu-l verifice riguros. În acest context, dar si dupã esecul a doi investigatori sub acoperire români, Caraman a fost recrutat. Acesta s-a dovedit eficient, reusind sã facã înregistrãri audio-video de folos anchetei, iar fiecare trecere a sa prin Vamã fãcându-se doar dupã ce oferea bani pentru a nu mai fi controlat. Ei bine, procurorii au demonstrat cã, în cele 14 treceri ale sale, în perioada iulie – octombrie 2013, Caraman a avut asupra sa un pistol-brichetã. Scopul a fost acela de a arãta cât de nesecurizatã si de gravã era lipsa controlului efectuat de vamesi.

„Trepãdusii”, la arest!

Avocatii celor opt vamesi aflati la primul complet au cãutat în primul rând sã convingã instanta cã, la Albita, nu era un sistem infractional organziat, cã acestia nu prezintã pericol social concret si cã, în fond, mãsura arestãrii preventive nu se impune, cu atât mai mult cu cât, „fenomenul generalizat de coruptie” nu se poate impune unui individ, care rãspunde doar pentru faptele sale. Ba, unul dintre avocati (apãrând-o pe Pandelache Frãsinica), supãrat cã grupul celor 17 vamesi a fost despãrtit în douã grupuri, unul cu „trepãdusi”, iar altii cu cei cu functii si atribusii mai importante, a precizat . „Se observã cã s-a procedat la aplicarea unui tratament sanctionator diferit, întrucât sunt situatii în care alte persoane, cu acte material multiple, cu functii de rãspundere mai mare decât a inculpatilor de azi, cu solicitãri si cu negocieri pentru sumele de bani, sunt cercetate în stare de libertate, motivate de faptul cã a existat acel troc si acea cerintã ce se regãseste în toate actele de urmãrire sI în toate declaratiile, de a se explica si de a fenomentul coruptiei în vamã”, a spus avocatul, acuzând anchetatorii, asa cum au fãcut-o aproape toti apãrãtorii. Ei au sustinut cã cel putin asupra acestor opt vamesi s-au fãcut presiuni de a deconspira sistemul corupt din Vamã si, evident, „Regina” încasãrilor provenite din mitã. „Sã se observe cã inculpatii din celãlalt dosar sunt cei cu functii si atributii mai importante, asupra cãrora au fost gãsite sume foarte mari de bani (de ordinal zecilor de mii), în dosarul de fatã fiind, practic, „trãpãdusii” de la controlul vamal”, a reprosat avocatul lui Pandelache.

Uneia dintre vamese, anchetatorii i-au spus e lãsatã sã plece acasã, dacã le dã informatii! Le-a dat, dar degeaba!

De asemenea, avocatii nu s-au dat în lãturi sã combatã probele din dosar, dar si sã arate cã modul în care au actionat la audieri si perchezitii cei de la DNA, n-ar fi fost tocmai în regulã. Avocatul vamesei Antonetei Dicu a spus, în fata instantei, urmãtoatrele: „Este de apreciat activitatea laborioasa desfãsuratã de DNA, care a culminat cu audierile efectuate pânã astãzi la ora 5 dimineata, însã împreunã cu inculpata pe care o asist, am fost pus în situatii chiar umilitoare si, mai mult, nelegale. Astfel, Dicu Antoneta a fost adusã la audieri dupã-amiazã, ca si martorã si i s-a spus în felul urmãtor: „dacã dai informatii despre ceea ce noi stim cã se întâmplã în punctul vamal Albita, pleci acasã. Aceeasi idee i-a urmãrit pe toti pa parcursul audierilor, care s-au derulat pânã noaptea târziu. Inculpata a crezut pânã în ultimul moment cã va pleca acasã, cu atât mai mult cu cât i s-a prezentat acel process verbal de aducere la cunostintã a învinuirii din care rezulta cã se bazeazã doar pe afirmatiile lui Igor Caraman, neexistând niciun fel de înregistrãri audio-video”, a sustinut avocatul.

Vamesii s-au dat… sãraci!

Apãrãtorii au încercat totul, pentru a evita arestarea preventivã. Au vrut sã arate ce trai modest au totusi acesti vamesi. Avocata lui Mitescu Costel a conturat, de pildã, pentru clientul sãu faptul cã acesta cã are o situatie materialã modestã – conduce o Dacia 1300, are 90 mp, o stupinã, iar în casã i s-au gãsit doar 200 de lei si 710 euro. De asemenea, apãrãtorii lui Giugaru Alexandru si Iordache Bebe, la domicile cãrora s-au gãsit diferite sume de bani (inclusiv în euro), au spus instantei faptul cã „acestia pot justifica banii, care, de fapt, erau economii personale”. Ca sã înduioseze judecãtorii, avocatii au invocat situatii familiale dificile, cu copii si pãrinti bolnavi. Ba, în cazul lui Lãcãtus Lucian apãrãtorul a dat „din casã” un detaliu considerat, probabil, util (!): „În ceea ce priveste situatia familialã a inculpatului, trebuie spus cã inculpatul si sotia se chinuie de multi ani sã facã un copil, urmând diverse tratamente în acest sens”.

Igor, „cheia” achetei, combãtut aprig de avocati!

Avocatii inculpatilor, în fata probelor destul de clare culese de moldoveanul Igor Caraman, cel care, în postura de transportator de colete, a dat mitã (accentuându-se cã a fost primitã si pretinsã de vamesi), au cãutat sã combatã activitatea acestuia. Au spus fie cã acesta nu avea autorizatie pentru toate actiunile, au pus la îndoialã obiectivitatea sa (care, în calitate de investigator, ar fi trebuit sã rãmânã pasiv, nu sã ofere mitã, provocând agentul vamal). Istnata însã, în motivare, aratã cã investigatorul Caraman a actionat legal si a strâns probe importante.

Din lãcomie, spune instanta, au lãsat Vama cu…usile deschise!

În balantã cu toate aceste argumente ale avocatilor, dar si de altele, care au vizat, de exemplu, spete similare solutionate la CEDO, în favoarea celor care au luat mitã la provocarea celui care oferã, argumentele DNA-ului au fost mai convingãtoare în fata instantei, care a retinut faptul cã trei dintre vamesi au confirmat fenomenul de coruptie generalizatã (si organizatã) în Punctul vamal Albita, „relevantã sub acest aspect este, pe de o parte, depistarea în incinta punctului vamal a inculpatei Mârza Daniela, având asupra ei, la finele turei de serviciu, suma de aproximativ 3000 de euro în cupiuri mici, inclusiv bancnotã de 50 euro, înseriatã pusã de organele de urmãrire penalã la dispozitia investigatorului cu identitate realã si care a fost remisã de acesta inculpatului Teletin Adrian. Se relevã astfel existenta unei conivente între functionarii vamali de serviciu în „colectarea spãgilor”, primita de fiecare si împãrtirea lor ulterioarã, inclusiv prin remiterea unei pãrti din suma colectatã cãtre factorii decidenti locali pentru a-si asigura stabilirea pe post. Pe de altã parte, faptul cã la perchezitiile domiciliare au fost identificate sume considerabile de ordinul zecilor de mii de euro, ce exclud posibilitatea acumulãrii prin mijloace oneste, licite ce nu sunt evidentiate în declaratiile de avere, fiind majoritar pãstrate în bancnote din cupiuri mici, de 5 sau 10 euro, specific micilor spãgi, bancnote ce nu fac în general obiectivul operatiunilor de schimb valutar. (…) Din probele administrate a rezultat însã faptul cã în schimbul sumelor pretinse si primite, inculpatii efectuau formal sau nu efectuau niciun fel de control vamal, creând astfel posibilitatea scoaterii din tarã a unor bunuri furate sau de patrimoniu ori a introducerii în tarã de bunuri periculoase sau interzise la detinere, cum ar fi droguri, materiale explozive sau toxice, arme, munitie, comportament motivat exclusiv de considerente de lãcomie si îmbogãtire facilã, dar care grefat de atributiile specifice, denotã o lipsã totalã de responsabilitate socialã, punând în pericol securitatea întregii colectivitãti”, a concluzionat instanta, luând decizia arestãrii preventive. Astãzi, la ora 12,00, la Curtea de Apel Iasi are loc recursul formulat împotriva mãsurii arestãrii preventive a vamesilor de la Albita.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.