spot_imgspot_img
17.1 C
Vaslui
01-mai-2024

Ilegalitãti cu fonduri europene în comuna Tãcuta

- Advertisement -

FRAUDÃ S-a spart buboiul în comuna Tãcuta, unde oamenii vorbesc despre modul în care primarul lor, Cãlin Costicã, si-a bãgat în buzunare sute de milioane de lei vechi, bani oferiti de Uniunea Europeanã pentru sustinerea producãtorilor agricoli. Povestea, ca si în alte comune aflate în aceastã situatie, este simplã: primarul se asociazã cu unii detinãtori de terenuri, fac o asociatie de crescãtori de animale, care arendeazã acele terenuri, dupã care se cer bani de la Comunitatea Europeanã, prin APIA, pentru fertilizarea acelor suprafete. În realitate, banii se scurg, fãrã a fi controlati de cineva, în buzunarele primarului si ale apropiatilor, în cazul la Tãcuta fiind vorba, spun sãtenii, de peste 600 milioane lei vechi. Interesant este cã, desi au informatii cã la Tãcuta se petrec ilegalitãti cu fonduri europene, politistii nu au declansat cercetãri, la fel cum au fãcut în comuna Codãesti, unde primarul, secretarul si alte persoane au fost trimisi în judecatã pentru cã ar fi furat zeci de mii de euro din fonduri europene, pe acelasi model.

Situatia a ajuns criticã în comuna Tãcuta, unde oamenii vorbesc despre afacerea cu fonduri europene a primarului Cãlin Costicã, cel care a pus la cale o suveicã cu fonduri europene. În spatele povestii stã un personaj cunoscut în comunã, Daniel Buliga, cel care ar fi cumpãrat în numele unui anume Vladimir (Boris) în jur de 200 de hectare de teren, zonã de pajisti. Ucraineanul l-a însãrcinat pe Buliga sã cumpere în numele sãu terenurile, pentru care a plãtit multe sute de milioane de lei vechi. Câtã vreme toate actele au rãmas la Buliga, primarul s-a gândit la o afacere profitabilã pentru el si apropiatii sãi. „Suprafata de 200 de hectare a fost cumpãratã de Buliga Daniel pentru un ucrainean care a lãsat pãmântul pârloagã si s-au fãcut acte de arendare în fals pentru pãsune cãtre Asociatia Crescãtorilor de Animale, care a ridicat de la APIA acesti bani europeni. Din informatiile noastre, toatã afacerea a fost fãcutã de primar, în complicitate cu Gheorghitã Alexa, presedintele ACA, si Buliga, iar banii de la APIA ar fi trebuit sã se împartã între cei trei. Gheorghitã Alexa ar fi cumpãrat, fictiv, o mare cantitate de îngrãsãminte de la primãrie, cu care trebuiau fertilizate pãsunile. De fapt, toatã tranzactia a fost fãcutã pe hârtie, fiindcã ACA Tãcuta nu a primit nimic, au fost dirijati banii doar în buzunarele lui Alexa si Cãlin. Cãlin s-a fãcut cã a dat îngrãsãmintele asociatiei, iar Alexa a împãrtit banii, fiindcã pe pãsune nu au avut ce da! Asociatia Crescãtorilor de Animale este fãcutã doar pentru îmbogãtirea lui Alexa. Utilajele cumpãrate, constructiile fãcute, toate sunt ale lui Alexa si nu ale asociatiei, fiindcã sunt folosite în scop personal exclusiv. Fânarele construite, care costã sute de milioane de lei, sunt ale lui pentru fânul propriu. Toate aceste infractiuni se întâmplã sub ochii motivati ai primarului, care îi asigurã protectia necesarã”, sustin unii localnici din Tãcuta, la adãpostul anonimatului. Se pare cã, simtind cã a fost tras în teapã de primar si seful de la Asociatia Crescãtorilor, Buliga a început sã se plângã sãtenilor, povestind cum a pus terenurile ucraineanului la dispozitia celor doi, pentru ca acestia sã încaseze bani europeni prin APIA. Se vorbeste de o sumã de peste 600 de milioane de lei vechi încasatã de la APIA, fiecare dintre cei trei implicati trebuind sã încaseze câte 200 de milioane. Buliga vorbeste prin sat cã banii s-au împãrtit între primarul Cãlin si presedintele ACA, bani care vor fi folositi în campanie de edil.

Si alte afaceri ale primãriei au fost trecute sub tãcere

Sunt si alte situatii în care primarul este acuzat de sãteni despre devalizarea bugetului primãriei, în interes propriu. În 2008, spun sãtenii, peste 80 de vagoane de material pietros de pe dealurile Cujbei au fost vândute unui anume întreprinzãtor, Melinte, care ar fi intermediat construirea unui drum în comuna Ciurea, jud. Iasi. „Acesti bani nu se regãsesc în scriptele serviciului de contabilitate a primãriei, se poate verifica. Firma care a cãrat materialul pietros este cunoscutã de viceprimarul comunei Tãcuta si de seful de post. Necunoscând locul de extragere al materialului pietros, cei de la firma lui Melinte au venit în Tãcuta cu un utilaj specific, cu un gabarit depãsit, utilaj care a rupt firele si cablurile din centrul comunei. Atât viceprimarul, cât si seful de post s-au implicat în remedierea avariilor, fiind cointeresati, probabil”, mai acuzã sãtenii. Sute de tone de piatrã au fost aruncate pe drumurile din Sofieni, Ruleni sau Cujba, în jur de 2 miliarde lei vechi, „lucrãri fãcute în bãtaie de joc, care nici nu au fost receptionate. În toate comisiile lipsesc beneficiarii directi sau consilierii locali”.

În comuna vecinã, Codãesti, o altã afacere penalã

În aprilie 2011, procurorii DNA Iasi au trimis în judecatã conducerea primãriei Codãesti, pentru fapte grave de coruptie. Primarul Mitu Rusu si secretarul primãriei Codãesti, Valeriu Raba, în complicitate cu presedintele Asociatiei Crescãtorilor de Animale din localitate si o consilierã de la APIA au pus la cale o suveicã, prin care se declarau suprafete de teren si diverse efective de animale, în mod fictiv, dupã care încasau diverse sume de bani din bugetul Comunitãtii Europene, pe care le treceau în buzunarul propriu. Cei patru au fost trimisi în judecatã pentru o pagubã produsã în fondurile UE de peste trei miliarde lei vechi, fiind aplicat sechestru asigurator pe bunurile acestora.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

52 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.