spot_imgspot_img
5.7 C
Vaslui
20-apr.-2024

În plină pandemie, Plantagro “rade” din bănci 60 de milioane de euro, în detrimentul sectoarelor afectate de Covid

- Advertisement -
Constantin Nechifor

TUN… Plantagro Com, compania omului de afaceri Constantin Nechifor, care a fost implicată în falimentul lui FC Vaslui, dă un tun pe piața financiar-bancară. A reușit să adoarmă vigilența atât a unor bănci comerciale, dar și a celor deținute de statul român de unde a luat la finele anului trecut, dar și în primele luni ale acestui an credite fabuloase care, însumate, se ridică la suma de 60 de milioane de euro. La o analiză atentă, având ca reper ultimele date financiare ale companiei pe anul 2019 (ultimele care sunt publice), arată că băncile au riscat enorm când au dat acești bani. Cifra de afaceri a lui Plantragro Com, pe anul 2019, a fost de 104 milioane de euro, iar datoriile firmei au fost de 264 milioane de lei, adică în jur de 55 milioane de euro. Cum din urma acestor credite nu se văd investiții majore demarate de Plantagro Com, se poate deduce că banii împrumutați la finele anului 2020 nu sunt pentru investiții, ci pentru plata datoriilor. Dacă politica băncilor comerciale nu intră în sfera noastră de acțiune, totuși activitatea băncilor de stat trebuie să fie una transparentă. Din cele 60 de milioane de euro, aproape 26 de milioane de euro sunt acordate de Exim Bank și CEC. Aceste bănci trebuie să sprijine investițiile strategice din România sau a sectoarelor afectate de pandemie, în mod transparent, nicidecum să plătească datoriile lui Plantagro, o companie care nu a fost deloc afectată de răspândirea Covid-19.

Plantagro Com este o firmă importantă din Vaslui care activează în domeniul agricol de 20 de ani și care a răsărit în umbra fostului Comcereal, firma pe care a deținut-o omul de afaceri Adrian Porumboiu. La un moment dat, ei asigurau o mare parte din îngrășămintele și erbicidele pentru cele 40.000 de hectare de teren agricol pe care le lucra Adrian Porumboiu, când cifra lor de afaceri a cunoscut un salt semnificativ. La acel moment, omul de afaceri nu știa că și-l bagă pe dracu în casă, fiindcă în anul când FC Vaslui a dispărut, lovitura de grație a primit-o tocmai de la această firmă. Constantin Nechifor, unul dintre acționarii Plantagro, se înhăitase cu omul căruia Porumboiu îi dăduse echipa de fotbal, Ciprian Damian, și împreună i-au cerut falimentul lui Comcereal, pe niște creanțe închipuite, demontate mai târziu în justiție. Această afacere a fost prezentată pe larg în paginile cotidianului nostru și a însemnat actul de deces al unuia dintre cele mai performante branduri ale județului, FC Vaslui. Dar să revenim, la anul 2021, când Plantagro dă cel mai mare tun pe piața financiar-bancară, reușind la finele anului trecut și în aceste prime luni a anului 2021, să achiziționeze credite importante care însumează fabuloasa sumă de 60 de milioane de euro. Spunem că este un tun financiar, fiindcă așa cum se prezintă datele oficiale, cifra de afaceri a acestei companii, prezentate în anul 2020 pentru anul 2019, este de doar 104 milioane de euro. Vremea Nouă a intrat în posesia unor documente care demonstrează această abilitate a celor de la Plantagro de a obține credite fabuloase, care după cum se vede sunt de aproape 60% din cifra de afaceri. În trecut ei au reușit să patenteze un sistem inedit de garantare pentru credite, ei garantând cu terenurile și producțiile agricole ale celor cărora le dădeau imputuri agricole (sămânță, îngrășăminte, erbicide, motorină). În mare parte, banii împrumutați vin de la băncile statului român, CEC și Exim Bank, unde ca și garanții sunt folosite cele de la stat. De altfel, alte garanții nici nu mai au de unde să dea, fiindcă au fost folosite la băncile comerciale. Este știut că Plantagro nu este un deținător important de terenuri agricole, ei practic prestează activități agricole pentru fermieri. La acest moment, Plantagro nu deține mai mult de 1000 de hectare de teren agricol, în proprietate, insuficient pentru a garanta suma de 60 de milioane de euro.

CEC și Exim Bank, campionii care finanțează afacerile lui Plantagro

La sfârșit anului trecut, Plantagro Com împrumută de la CEC și Exim Bank, pe 24.12.2020, suma impresionantă de 50 de milioane de lei, după ce pe 8.12.2020, Exim Bank i-a mai dat un credit de 75 de miloane de lei. Iată că dintr-un foc, statul român îl creditează pe Plantagro Com cu 125 de milioane de lei și nu pentru vreo investiție majoră așa cum ar fi trebuit, ci doar pentru a-și plăti datorii. Fiindcă din decembrie și până acum, la Plantagro nu a răsărit nicio fabrică sau vreo investiție majoră. Acesta asigură doar imputuri pentru micii sau marii fermieri, care plătesc în natură, la recoltare, produsele achiziționate de la Plantagro. Am încercat să obținem un punct de vedere de la patronul societății, Constantin Nechifor, însă nu l-am putut contacta. Am fi vrut să-l întrebăm cum a investit acestă uriașă sumă de bani (60 de milioane de euro). Pe lângă statul român, Nechifor a reușit să mai obțină credite avantajoase și de la bănci private cum ar fi Raiffeisen, Unicredit, BCR sau First Bank. De exemplu, în martie anul acesta, Constantin Nechifor împrumută de la Unicredit 25 de milioane de lei și de la Raiffeisen, 30 de milioane de lei. Și asta după ce Unicredit, în decembrie anul trecut, îi mai dă un credit de 30 de milioane și Unicredit încă 15 milioane. Un alt credit luat anul trecut a fost și cel de la First Bank, luat în 07.07.2020 și reactualizat pe 29.10.2020, de 15 milioane de lei și de la BCR, 25 de milioane de lei. Adunate aceste credite, duc la amețitoarea sumă de 291 de milioane de lei, adică peste 60 de milioane de euro. Curios va fi de aflat cum va da acesti bani înapoi. De exemplu, datele publicate pe site-uri specializate, arată că în 2019, Plantagro anunța o cifră de afaceri de 506 milioane de lei, cu un profit net de doar 8,145 milioane de lei, iar datoria este de 264 de milioane de lei. Deci iată dovada că cele 291 de milioane de lei împrumutați de la bănci, nu sunt pentru investiții, ci pentru plata datoriilor. Fiindcă și datele care vor fi publicate pentru anul 2020, după data de 1 mai, vor arăta cam aceeași structură.

Plantagro, o companie unde pensionari din serviciile secrete își fac veacul 

INTANGIBIL… Sumele pe care Plantagro Com le-a luat de la băncile statului și de la cele private sunt folosite în stil suveică. Practic, aceasta companie rostogolește o datorie uriașă, folosindu-se de bănci. Curios este faptul cum acestă companie reușește o performanță pe care nicio firmă din România nu o poate face. Băncile statului român, dar mai ales cele din privat, sunt foarte atente când finanțează afaceri din domeniul privat, în plină panedemie. Ei preferă să susțină doar sectoarele strategice, cu profitabilitate garantată. De fapt, în cazul Plantagro, acestea plătesc doar găurile companiei. Misterul acestui “succes” este numărul mare de pensionari ai serviciilor secrete, cu conexiuni în politic pe care Plantagro, de-a lungul timpului, i-a adunat sub același acoperiș. Vremea Nouă a demonstrat în timp legăturile bolnăvicioase, de exemplu între Nechifor, Ciprian Damian și, implicit, Dumitru Buzatu, care la un moment dat a deținut o companie care activa în domeniul agricol. Această firmă a fost cumpărată cu tot cu pasiv de Ciprian Damian, omul care a îngropat FC Vaslui. O parte din datoriile lui Buzatu erau și la Plantagro, însă după preluarea firmei de Damian totul s-a stins ca prin minune. Plantagro, deasemenea, este și sponsorul oficial al echipei de fotbal a IPJ Vaslui și nu numai. Și în politică, Nechifor și-a întins tentaculele. El este cununat de tatăl unui important om politic din Vaslui, de la PSD.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

22 COMENTARII

  1. Cand o asemenea firmă care are sute de angajați cu acte în regulă, cu salarii mult peste media salarială din acest județ sărac lipit pământului, nu este corect sa ne amestecăm noi in curtea unei firme private. Iar asta ca fermierii sunt sclavii la plantagro este o minciună. Nimeni nu le bagă cu forța imputuri fermierilor și nimeni nu îi forțează să le vândă lor produsele. Cel care pierde din toată afacerea este țăranul român care dă pământul im arendă la fermieri și primește arendă 40 litri de ulei pe an pe HA din ăla penal luat din en gros cu 3 lei litru în tîmp ce fermierul încasează subvenții de peste 200 euro pe HA și beneficii de la stat împreună cu scutiri de taxe și impozite ramburasiri de tva iar fermierul nu are bunul simț să plătească impozitul pe teren la primărie lasă toți țăranul să și-l plătească. Rușine.

  2. Păi asta e cămătărie pe față : Plantagro Com ia bani ieftini profitând de niște “relații” din bănci. Cu banii ăia achiziționează cantități mari de imputuri ( seminte, îngrășăminte) la prețuri de dumping .
    Apoi prin agenții din teren împrăștie inputurile agricultorilor, punându-i să semneze niște contracte înrobitoare – ca niște cămătari.
    La finalul sezonului de recoltare, aceeași firmă Plantagro Com, se transformă în muma pădurii și dacă agricultorii mai sus menționați nu au cu ce să-și plătească inputurile, plătesc cu bunuri, terenuri sau mai știu ei cu ce..
    Bineînțeles presiunile asupra lor se fac pe toate căile, inclusiv pe cele mai puțin legale ( aici intervine cotarci și paunet )
    Un antevorbitor numea asta “capital de lucru “ .
    Așa o fi !

  3. SE VEDE CLAR CA ARTICOLUL E FACUT LA COMANDA UNUI TATUC, CARE NU A FOST IN STARE DE NIMIC. nU ESTE CORECT SA DENIGREZI UN AGENT ECONOMIC CARE ESTE PROFITABIL , CARE ARE MULTI ANGAJATI. Din datele prezentate nu rezulta ca bancile au luat teapa. de unde detineti toate datele cu privire la imprumuturile primite inclusiv data acordarii acestora. VA PUTETI TREZI CU O PLANGERE PENALA PT PUBLICAREA UNOR INFORMATII DENIGRATOARE DESPRE FIRMA RESPECTIVA. nU ASCULTATI DE TOTI NEISPRAVITII , CA S-AR PUTEA SA PLATITI SCUMP. FITI PRUDENTI NU VA VINDETI ,,PIELEA ”PENTRU O ,,FARMITURA”. CU RESPECT.

  4. Eu zic sa nu plecam dupa fenta!
    Porumboiu incearca sa distraga atentia de la datoriile si tepele pe care le-a dat si bancilor si arendasilor!
    Ce arende a platit Porumboiu si finul lui,Gilea,in pandemie?
    E coada de banci si oameni vai de capul lor,la recuperat tepe din insolventa firmelor vandute de Marele Arbitru.

    • Care fenta „Obiectivule”?
      Porumboiu a fost proprietar la Comcereal pana in anul 2015. Cand omul a vandut firmele de agricultura, normal ca cei care le-au cumparat (Transoil) au lucrat pamanturile oamenilor si era normal ca din productia obtinuta sa plateasca arenda.
      Minciunile cu plata arendei si mai ales cu tepele de la banci sunt doar in mintea „cainelui” turbat care a furat (hotarari finale ale justitiei) si va trebui sa dea socoteala.
      Ati transformat o „camatarie” evidenta a Exim-ului cu Plantagro intr-o disputa cu Porumboiu. Sincer sunteti prea marunti pentru valoarea lui.
      E buna gluma cu Gilea. Un alt „fin” de-al lui Porumboiu, cu preocupari asemanatoare cu celalalt fin cu nume de caine.
      Orice om intreg la minte isi pune intrebarea: cum sa plateasca Porumboiu arenda cand el nu mai lucreaza pamanturile de 6 ani de zile?
      Cand mancati rahatul, mai schimbati-i culoarea!

    • Ati ajuns sa va comparati cu Porumboiu, javrelor. Daca el nu a fost si nu e om de afaceri, atunci sunteti voi, „capuselor”, care v-ati pricopsit din averea lui?

      • Bai teparule, n adidasi ai venit in adidasi pleci. Nimeni nu vrea sa se compare cu Puroiu , stai linistit si nu mai da comentarii de parca Pongi le scrie pe tiate. Vezi cum ai intrat in afaceri, cum ai trucat licitatii si ai dat teapa la cei ce te-au ajutat politic.
        Exxlpkixa-le oamneilor cum e cu mopanul noi si cum ai dat teapa statului si creditorilor cu ai veche.

  5. Chiar? Plantagro,firma din cooperativa PSD,a falimentat multi agricultori din judetul Vaslui,dezvoltand un fel de camatarie pentru domeniul agricol.Cum naiba credeti ca se poate ridica in mod onest o firma de asemenea calibru?

  6. E un articol denigrator, scris de nespecialisti.
    Faptul ca au imprumutat bani, dar nu au construit, e o decizie EXCELENTA. Banii merg in CAPITAL DE LUCRU si produc alti bani.
    NU e un tun , e un MODEL DE SUCCES pt judetul Vaslui. E cea mai mare firma a judetului si poate cei mai mari platitori de taxe si impozite (ca angajator se stie ca statul [DGASPC] este cel mai mare).

    • Vorbesti fara sa gandesti. Sunt cel putin 100 de firme in judetul Vaslui care platesc la ANAF mai multi bani decat Plantagro. La cei 250 de angajati, socoteala e simpla!
      „Modelul de succes” este al statului. Banii de la Exim si alte banci sunt cu garantii ale statului roman. „Model” adevarat pentru mafioti.

  7. Se vede ca e cu ,dedicație,, dar nu ii strica și lu’ Plantagro un pic de reclama ,mai ales în perioada asta,:….dimpotrivă e mega binevenita.
    Asa e când nu gândești, în perspectiva, și vrei sa faci doar rău.. .. ))
    Sunteti fix ca în fabula ,, ursul pacalit de vulpea care nu ajunge la struguri :)))
    Ursule,mare grija ca vulpea e sireata….

  8. Cine a mai pomenit ca banca sa fie păcălită de către client? Poate doar în basme :)). …în rest ,vai și amar de cei care iau credite de la bănci.
    Probabil si-au frecat mâine și au chefuit când au prins un asa client…și v-ati gasit voi sa le plângeți de mila băncilor care trăiesc pe spinarea oamenilor.

  9. Articol probabil scris la comanda . DE CINE ??? NU STIM NOI CITITORII PENTRU SIMPLU MOTIV CA NU ESTE SEMNAT . DACA STIMABILII DE LA VREMEA NOUA AU DOCUMENTE INCRIMINATOARE SA MEARGA LA PARCHET . E SIMPLU !

  10. Oare Plantagro chiar a adormit vigilenta băncilor?
    Hmmm! Nu prea cred! Băncile din asta trăiesc : împrumută bani ,percep dobînzi !
    Daca Plantagro a adus și garanții mai contează ceva?
    „Banii nu au miros” !

  11. Nu mai e nimic de mirare in acest judet. Nu cred ca cineva mai spera ca Vasluiul mai are vreo sansa de redresare economico sociala . Mafia e atat de puternic infliltrata in toate institutiile statului de ar fi necesar cel putin doua generatii pentru a scapa din ghearele lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.