spot_imgspot_img
16.5 C
Vaslui
30-apr.-2024

Institutul Patromoniului a anunțat că a deschis șantier de lucru la clădirea Muzeului din Huși (FOTO)

- Advertisement -

VESTE… Muzeul municipal Huși, a cărui clădire superbă altădată, dar la un pas de ruină în prezent, primește din nou o șansă de refacere de la Ministerul Culturii, care, prin intermediul Institutului Național al Patrimoniului, a anunțat că s-a deschis șantierul pentru lucrările de restaurare. O fi de data asta cu mai mult noroc pentru clădirea din centrul Hușului?! Greu de spus, întrucât Ministerul Culturii, preluând în trecut Muzeul, s-a mai apuc o dată de lucru, însă meșterii aduși să restaureze clădirea, după o lungă perioadă de “activitate”, au lăsat imobilul într-o stare de degradare mai accentuată decât au preluat-o, în ciuda banilor mulți investițI, cel mai probabil… pe hârtie. A spus-o în repetate rânduri inclusiv primarul Ioan Ciupilan, care a și refuzat să preia clădirea, în starea în care era după așa-zisele reparații. Institutul Național al Patrimoniului însă, de data aceasta, pare entuziast în anunțul făcut. “Cu câți bani ați băgat aiurea în clădirea asta de atâția ani și tot ruină e, făceați alte două”, au reacționat, sceptici, unii hușeni.

“În urma achiziției publice derulate de Institutul Național al Patrimoniului în anul 2022, în luna martie anul curent a fost deschis șantierul pentru lucrări de Restaurare, conservare și punere în valoare a monumentului istoric Casa Adam Mitache, azi Muzeul Municipal Huși, cod VS-II-m-A-06845, aflat în Strada General Teleman, Nr. 8, în centrul orașului Huși, județul Vaslui. Lucrările sunt finanțate prin Programul Național de Restaurare.

Ridicată la sfârșitul secolului al XIX-lea, Casa Adam Mitache reprezintă una dintre cele mai valoroase clădiri create în spiritul stilului eclectic la Huși. Clădirea, aparținând bogatului moșier Adam Mitache, a fost construită pe fundații vechi, de secol XVIII, în stil eclectic. Edificiul este marcat de bogate ornamente la interior și exterior, cu elemente aparținând stilurilor baroc și Renașterii franceze.Intervențiile care vor urma sunt: restaurare și repoziționare în spațiile interioare componentelor artistice din interior, desfăcute în cadrul șantierului anterior; restaurarea tâmplăriei istorice interioare și exterioare; conservarea, completarea și restaurarea de componente artistice (decorații, profiaturi, feronerii etc) exterioare în acord cu principiile de intervenție pe clădiri monument istoric privind minima intervenție, reversibilitatea, compatibilitatea materialelor; Refacerea învelitorii istorice și verificarea șarpantei cu înlocuirea elementelor degradate fizic sau bacterologic. Dorim mult succes echipei”, a anunțat oficial, astăzi, Institutul Național al Patrimoniului.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.