spot_imgspot_img
15.3 C
Vaslui
02-mai-2024

Învãtãtorii si educatorii, obligati sã urmeze cursurile unei facultãti

- Advertisement -

OBLIGATIE Cadrele didactice din învãtãmântul prescolar si primar vasluian sunt afectate de Ordonanta 92/2012 privind obligativitatea de a urma în cel mult sase ani o facultate. Situatia nu este clarã, Legea Educatiei neavând nicio prevedere în privinta învãtãtorilor si educatoarelor care nu vor obtine o diplomã de licentã. Cadrele didactice sunt bulversate si asteaptã precizãri de la minister.

Aprobatã în 18 decembrie 2012, Ordonanta prevede cã „educatorii si învãtãtorii încadrati în sistemul national de învãtãmânt au dreptul sã îsi continue activitatea în functiile didactice din învãtãmântul prescolar, respectiv învãtãmântul primar pe care le ocupau, cu conditia absolvirii studiilor universitare de licentã, în profilul postului, în cel mult 6 ani de la intrarea în vigoare a prezentei ordonante de urgentã”. Cele mai multe cadre didactice fãrã studii superioare sunt cele care au absolvit liceul pedagogic în urmã cu multi ani si care au pregãtit deja generatii întregi de elevi. Multe voci sustin cã experienta acumulatã de-a lungul anilor valoreazã mai mult decât o diplomã de licentã. De asemenea, cei mai multi dascãli cu studii medii predau în mediul rural. „Nu avem la nivelul judetului o statisticã a învãtãtorilor si educatoarelor fãrã studii superioare, mai ales cã multe cadre didactice si-au depus anul trecut dosare pentru echivalarea studiilor si, desi au fost trimise la universitãti dosarele care au acumulat punctajul necesar, nu ni s-a comunicat încã niciun rezultat. De asemenea, mai existã o problemã în cazul cadrelor didactice a cãror diplome nu au fost recunoscute pentru cã au absolvit facultãti în cadrul Universitãtii <<Spiru Haret>>.”, ne-a declarat Petronela Nãstase, inspector pentru învãtãmântul primar.

Sindicatele cer echivalarea studiilor

Procedura de echivalare trebuia finalizatã cu eliberarea unui atestat, aspect care a tot fost amânat pânã când a fost datã Ordonanta 92/2012. Ca urmare, FSLI a înaintat, pe 14 ianuarie 2013, ministrului Educatiei un memoriu prin care a solicitat dispunerea în regim de urgentã a mãsurilor care se impun pentru ca institutiile de învãtãmânt superior sã elibereze atestatele de echivalare. „Vã rugãm sã aveti în vedere si faptul cã este absolut necesar sã se prevadã, în bugetul pe 2013, sumele necesare pentru plata cadrelor didactice beneficiare ale echivalãrii, corespunzãtor studiilor echivalente”, se mai aratã în finalul adresei FSLI cãtre Ministerul Educatiei.

Salariul mai mare, motivul principal pentru completarea studiilor

În învãtãmântul vasluian existã numerosi învãtãtori/ educatori care au intrat în posesia unei diplome de licentã, remuneratia fiind probabil principala motivatie. Diferenta salarialã, spre exemplu, dintre un profesor pentru învãtãmânt primar, cu gradul I, si un învãtãtor este de aproximativ 400 lei. În avantaj, comparativ cu absolvenţii de liceu pedagogic, au fost institutorii care, în urma unor diferente pe care le-au sustinut, au mai fãcut doar un an de facultate, nu trei.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.