spot_img
spot_img
12.9 C
Vaslui
22-mai-2025

Loviturã grea pentru primarul Poienestiului: 4 ani de închisoare cu executare, în timp ce complicele lui, Marius Chariton, este achitat

- Advertisement -
Nelu Caragatã

O adevãratã loviturã de teatru, ieri, la Tribunalul Vaslui, la finalul dosarului în care primarul comunei Poienesti, Nelu Caragatã, a fost trimis în judecatã, alãturi de afaceristul Marius Chariton, pentru fapte de coruptie. Sentinta a fost una durã pentru edil, condamnat la 4 ani de închisoare si o pedeapsã complementarã de interzicere a unor drepturi. Si asta în timp ce fatã de Marius Chariton judecãtorii vasluieni au decis încetarea procesului penal, ca urmare a intervenirii perceptiei. Întreaga poveste a fost scoasã la ivealã de cãtre procurorii DIICOT în anul 2017, iar prejudiciul a fost stabilit la peste 700.000 de lei. Anchetatorii îl urmãreau, de fapt, pe omul de afaceri vasluian si pe un altul din Iasi. Numai cã, în plasa procurorilor a picat si primarul comunei Poienesti, acuzat cã ar fi cerut mitã 12.000 de lei pentru atribuirea directã a unui contract în valoare de 45.000 de lei. Procurorii i-au prins pe cei doi cu mîta-n sac simplu de tot. Chariton îsi trecea spãgile într-un caiet special pe care procurorii l-au gãsit la perchezitii.

„Condamnare fãrã acord de recunoastere”. Asa începe minuta în care este scris, negru pe alb, pedeapsa, în primã instantã, a primarului Nelu Caragatã de la Poienesti. Trimis în judecatã pentru luare de mitã, acesta a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executaere si doi ani, pedepasã complementarã de interzicere a unor drepturi printre care si acela de a fi ales sau de a detine o functie publicã. „Condamnã pe inculpatul Caragatã Manole Nelu, la pedeapsa principalã de 4 ani închisoare, pe lângã care adaugã pedeapsa complementarã a interzicerii, pe o duratã de 2 (doi) ani, a exercitãrii drepturilor constând în dreptul de a fi ales în autoritãtile publice sau în orice alte functii publice, dreptul de a ocupa o functie care implicã exercitiul autoritãtii de stat si dreptul de a ocupa o functie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public”, se aratã în decizia judecãtorilor Tribunalului Vaslui. În schimb, complicele lui, afaceristul vasluian Marius Chariton scapã de rãspunderea penalã si magistratii decid încetarea procesului penal ca urmare a intervenirii prescriptiei rãspunderii penale. De asemenea, cei doi inculpati au fost obligati sã plãteascã fiecare câte 5.000 de lei, cheltuieli judiciare cãtre stat. Decizia Tribunalului Vasui nu este definitivã si poate fi contestatã în termen de 10 zile de la comunicare.

Cum a ajuns primarul Poienestiului inculpat într-un dosar de coruptie

Marius Chariton si primarul Nelu Caragatã au fost trimisi în judecatã si acum condamnati, pentru fapte de coruptie care au avut loc în urmã cu mai bine de 7 ani. Cei doi au fost judecati pentru luare de mitã, apartenentã la un grup infractional organizat si constituire de grup infractional organizat. În fapt, în perioada 2014 – 2017, împreunã cu Grigoriu Romeo Vasile (un om de afaceri din Iasi – n.r.), Marius Chariton a constituit grupul infractional organizat specializat în evaziune fiscalã. Astfel, în perioada 2014 – 2016, prin contabilitatea firmei Germini Stalker SRL Vaslui, Chariton a stabilit cu rea-credintã TVA-ul datorat de societate cãtre stat si l-a compensat în mod fraudulos. Cuantumul a fost stabilit la 82.625 de lei. Tot în acea perioadã, Chariton a promis primarului comunei Poienesti suma de 12.000 de lei pentru atribuirea unui contract care viza fabricarea de mobilier în vederea dotãrii grãdinitei din comunã. Ieseanul Vasile Romeo Grigoriu, administratorul SC Stefanrom SRL Iasi, a fost cercetat pentru sãvârsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, împreunã cu Marius Chariton, evaziune fiscalã în formã continuatã, rambursãri, restituiri sau compensãri ilegale de TVA, în formã continuatã. De asemenea, în perioada 2011 – 2015, în calitate de administrator al SC Stefarom SRL, ieseanul a înregistrat în contabilitate facturi fiscale de achizitii si livrãri care nu au la bazã operatiuni reale, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligatiilor fiscale. În perioada 2011 – 2014, Grigoriu a cerut statului returnãri de TVA fictive în cuantum de 143.852 de lei. Acest tip de infractiune a fost repetatã, astfel cã procurorii au stabilit un prejudiciu parțial ce se ridicã la 664.335 de lei, bani exclusiv din TVA. Edilul comunei Poienesti a ajuns în atentia procurorilor DIICOT dupã ce, în luna aprilie 2017, l-a contactat pe Marius Chariton în vederea atribuirii directe a unui contract pentru mobilierul necesar dotãrii unei grãdinițe, în valoare de 45.000 de lei. În schimbul acestei atribuiri, Nelu Caragatã a pretins mitã 12.000 de lei pe care trebuia sã o primeascã în momentul virãrii banilor din contract în contul societãtii.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.