spot_imgspot_img
26.2 C
Vaslui
29-sept.-2023

Mai mulți bani pentru fântâna arteziană de la Gura Leului!

- Advertisement -
BANI… Lucrările la fântâna arteziană cu cap de leu au fost estimate inițial la 115.710 lei, ulterior, valoarea stabilită a fost de 192.284 lei cu TVA, ceea ce înseamnă că mai trebuie alocați bani.

INIȚIATIVĂ… MODIFICATĂ!… Fântâna arteziană cu cap de leu, din zona Gura Leului din Bârlad, este mai scumpă decât s-a prevăzut în decembrie anul trecut! Mai trebuiesc bani din bugetul local. Inițial, în 2020, valoarea  stabilită era 115.710 lei inclusiv TVA. Dar, după ce a trecut pandemia peste România, s-au scumpit multe, inclusiv materialele de construcție cu peste 70%, așa că, mai trebuiesc niște bănuți din „buzunarul” bârlădenilor, valoarea stabilită recent a lucrării fiind de 192.284 lei cu TVA.  Motivul, în afară de scumpiri, este că proiectantul a omis devierea instalației de canalizare și alimentare cu apă de pe amplasamentul investiției.

Cei 21 de consilieri locali vor analiza pe 30 august, proiectul  de hotărâre privind aprobarea actualizării indicatorilor tehnico- economici pentru obiectivul de investiții „Amenajare Fântână Arteziană-Zona Gura Leului”.  Proiectul de hotărâre cu titlul de mai sus a fost inițiat de primarul Bârladului, la solicitarea firmei de proiectare. Necesitatea și oportunitatea inițierii acestui proiect a intervenit odată cu identificarea unui spațiu, în interiorul sensului giratoriu din zona Gura Leului(B.dul Primăverii), a cărui amenajare ar conduce la îmbunătățirea aspectului estetic al zonei și, de asemenea, ar reda identitatea zonei, știut fiind faptul că, în zona Gura Leului, a existat în trecut o ciușmea care asigura apa de băut.Totodată, traficul intens din zona Gării, implicit de pe B-dul Primăverii, impune luarea unor măsuri de îmbunătățire a microclimatului din zonă. În acest sens, a fost întocmit proiectul tehnic de către proiectantul SC EVOMAVA DESIGN SRL , în anul 2020, documentația și indicatorii tehnico-economici aferenți fiind aprobați de CLM Bârlad prin HCLM nr. 342 din 18.12.2020. (https://www.vremeanoua.ro/zona-gura-leului-din-barlad-va-avea-o-fantana-arteziana-facsimil/).

„Valoarea totală estimată, la acea dată, a fi necesară pentru execuția lucrărilor conform devizului întocmit de proiectant a fost de 115.710 lei inclusiv TVA. Având în vedere că la procedura de achiziție directă, în urma solicitărilor de clarificări, s-a constatat lipsa din proiectul tehnic de execuție a devierii instalației de canalizare și alimentare cu apă de pe amplasamentul investiției; în anul 2021 s-au înregistrat creșteri ale costurilor la materiale,s-a procedat la completarea proiectului tehnic de execuție și actualizarea prețurilor, noua valoare estimată a lucrărilor fiind de 192.284 lei cu TVA.”, a precizat în expunerea de motive primarul Boroș.

Finanțarea se va asigura de la bugetul local al Municipiului Bârlad. Durata de realizare estimată (contractare și execuție) este de 2 ani de la prevederea fondurilor în bugetul Municipiului Bârlad. Fântâna, în ansamblul ei, va fi formată din mai multe elemente, cum ar fi: Cuva din beton armat și acvastop care să nu permită exfiltrarea apei necesare funcționării fântânii; Un pedestal din beton armat, de asemenea cu o formă de trunchi de piramidă cu baza mică încastrată în centrul cuvei; Patru elemente de decor sub forma părții din față a unui cap de leu (câte unul pe fiecare latură a truchiului de piramidă) din a cărei gură va curge apa; Lancea principală va arunca jetul de apă pe verticală, creând astfel o continuitate a piedestalului, un clipocit de apă mai puternic, care să acopere, pe cât posibil, pe cel produs de autovehicule, reflexii în lumina soarelui și, de ce nu, o umezire a aerului, pe o anumită zonă, mai mare sau mai mică, în funcție de curenții de aer din atmosferă. În zona mascată va fi sistemul de funcționare a celor cinci piese ce vor dirija apa pentru crearea efectului dorit (tablou electric, pompe de recirculare apă, panou de comandă și automatizare, etc.).

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

  1. Bravo desteptilor asta lipsea barladenilor ca in rest avem de toate. Ati terminat decolmatarea lacului Prodana, de ce s-au intrerup lucrarile, cat este amenda de la garda de mediu?bani pierduti….unde nu-i cap…..

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.