spot_img
15.7 C
Vaslui
03-iun.-2023

Mesaj emoționant de Ziua Limbii Române: „Sunt un copil crescut în Basarabia. Cum am aflat că vorbesc limba română, nu moldoveneasca”

spot_imgspot_img
- Advertisement -

Pe 31 august se sărbătorește Ziua Limbii Române. În Republica Modova este o sărbătoare nouă foarte importantă. Scriitorul Vasile Ernu spune ceea ce el numește „o scurta istorie a limbii române văzută dinspre Est – istoria ultimilor copii ai Imperiului”. Este dator să facă acest lucru  ”Mai ales că zilele acestea Republica Moldova serbează 30 de ani de independență”.

În perioada pandemiei am lucrat mult la o nouă carte – „Sălbaticii copii dingo”. E o carte a adolescenței pe care mi-am petrecut-o în anii ’88-’89 în Basarabia epocii sovietice. Una dintre problemele pe care mi le pun este legată de această devenire culturală și mai ales funcția socială și politică a limbii. Ceea ce am înțeles este următorul fapt – cultura este un soi de umbră a educației, nu poți sări peste ea. Cultura este în primul rînd un rezultat al limbii folosite, al educației, al instituțiilor și materiei infrastructurii. A calității lor. Dar să o iau pe ocolite. Îmi povestesc experiența cu bune și cu rele.  Femeile care ne-au salvat limba De mic am folosit sintagma „limba moldovenească” pentru ceea ce vorbeau ai mei şi ceilalţi din jur. Era cea ce vorbesc şi azi. Se vorbea în sudul Basarabiei o limbă foarte curată.
Citeşte întreaga ştire: Mesaj emoționant de Ziua Limbii Române: „Sunt un copil crescut în Basarabia. Cum am aflat că vorbesc limba română, nu moldoveneasca”

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.