spot_img
spot_imgspot_img
13.9 C
Vaslui
22-mai-2024

Oamenii gunoaielor, lãsati fãrã „serviciu” de Buzatu!

- Advertisement -

LA PASTELE CAILOR…. Ieri, s-a mai consumat un episod din telenovela numitã „groapa ecologicã de la Rosiesti”. În prezenta a zeci de primari si oficialitãti, a fost lansat proiectul „Sistem integrat de management al deseurilor solide în judetul Vaslui”, ceea ce înseamnã cã se intrã în linie dreaptã cu pregãtirile pentru licitatia de executie a gropii de la Rosiesti, care ar urma sã înlocuiascã toate gropile de gunoi actuale, închise, în mod oficial, însã pe care se aduc gunoaie în continuare, neexistând fonduri suficiente pentru închiderea lor. Dumitru Buzatu, în dubla sa calitate, de presedinte al Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitarã (ADIV) si vicepresedinte al Consiliului Judetean, ar trebui sã se ocupe ca proiectul sã devinã functional pânã la finele anului 2013. Ori, având experienta unor primãrii care nu au reusit sã porneascã unele proiecte europene din cauza unor contestatii fãrã sfârsit, Vasluiul riscã sã piardã finantarea întregului proiect, aproape 40 de milioane de euro, dacã nu realizeazã toate obiectivele pânã în 2015. De aproape 12 ani, autoritãtile judetene sunt neputincioase în realizarea gropii ecologice de la Rosiesti si este de asteptat sã mai treacã multã apã pe Vasluet pânã vom vedea constructii pe dealurile Rosiestiului.

Anul trecut, Consiliul Judetean Vaslui a semnat contractul de finantare pentru proiectul „Sistem integrat de management al deseurilor solide în judetul Vaslui”. Este vorba de un proiect de aproape 40 de milioane de euro, care ar urma sã rezolve problemele de mediu cauzate de gunoaiele menajere din Vaslui, Husi, Bârlad si Negresti. Oficial, prin acest proiect ar trebui se va realiza un sistem de colectare selectivã a deseurilor solide, având drept componentã principalã constructia unui depozit ecologic judetean. Acest depozit ar trebui sã fie construit pe un teren de 20 de hectare, de pe dealurile din apropierea Rosiestiului, teren care a trecut din administrarea Agentiei Domeniilor Statului în cea a Consiliului Judetean, în urmã cu câtiva ani. Anul trecut, în iulie, Mihalachi anunta cu surle si trâmbite cã se apucã de treabã la Rosiesti. „Sper cã, de data aceasta, va fi bine si vom putea trece la treabã. Vom afla în douã-trei sãptãmâni, cine este câstigãtorul licitatiei, iar din septembrie-octombrie sã ne apucãm de muncã, la Rosiesti. Va fi o sansã mare pentru toti constructorii din judet, care vor avea vreo doi ani de muncã acolo”, spunea Mihalachi, în iulie 2011. A mai trecut un an si, cum minciuna are picioare scurte, presedintele Consiliului Judetean ar putea explica declaratiile de atunci prin prisma interesului sãu electoral. Ori, abia se pregãteste licitatia de executie, semn cã abia din 2013 dacã se va trece la treabã!

Tãranii vasluieni vor fi dotati cu saci de gunoi si pubele

Entuziasti, sefii de la judet au dat de înteles cã au fãcut toate demersurile pentru ca proiectul, în întregime, sã se aplice în toate cele 86 de comune, orase si municipii. Vor fi construite patru statii de transfer, la Vaslui, Bârlad, Husi si Negresti, cu platforme de colectare selectivã a deseurilor reciclabile, dupã care o parte dintre gunoaie vor fi duse la groapa ecologicã de la Rosiesti. Oficial, în cadrul proiectului se va face si închiderea celor trei deseuri neconforme, cele din municipiile Bârlad si Husi, plus orasul Negresti. Proiectul judetean de mediu va fi finantat în majoritate din fonduri europene. Valoarea totalã a proiectului este de 39,8 milioane euro, din care costurile eligibile se ridicã la peste 31 milioane euro. Pus în practicã, proiectul ar asigura 100% colectarea deseurilor din judet. Lansat de Ioan Manole, proiectul, inclusiv groapa de la Rosiesti, a stat sub semnul incertitudinii ani de-a rândul. Acum, cei care se ocupã de proiect se bat cu pumnul în piept si anuntã populatia judetului, în special oamenii din mediul rural, cã vor urma campanii de informare, în urma cãreia fiecare familie din judet ar trebui sã stie ce înseamnã colectarea selectivã a deseurilor. Mãdãlina Nistor, manager de proiect, anuntã cã tãranii vor primi containere de compostare individualã, pe baza cãrora vor separa deseurile de plastic de cele de sticlã si hârtie. În comune, se vor realiza peste 3.000 de platforme de colectare a refuzurilor menajere, în timp ce 150.000 de familii vor primi saci de gunoi sau containere specializate. Greu de crezut cã se va realiza acest proiect, conform obligatiilor asumate la Ministerul Mediului, însã cei de la ADIV spun cã vor realiza totul.

Deputatul Cristea s-a „clãntãnit” cu seful Gãrzii de Mediu!

Printre cei care s-au fãcut remarcati la lansarea de ieri s-a numãrat si fostul primar al Vasluiului, Victor Cristea. Actualul deputat PSD a fost iritat de unele declaratii ale sefului Gãrzii de Mediu, Adrian Jecu, cel care a promis cã va aplica legea în continuare. Mai pe româneste fie spus, Garda de Mediu va da amenzi dure primarilor, pânã ce acestia vor întelege sã-si facã datoria. „Dacã nu se va face colectarea selectivã a deseurilor se va ajunge în situatia municipiului Iasi, unde s-a construit o celulã la depozitul ecologic, iar aceasta este acum aproape plinã, desi trebuia sã se umple undeva prin 2015. Sper ca mãcar în 2014 sã demareze ceva. Oricum, noi vom fi întelegãtori în continuare”, a spus Jecu, la care Cristea s-a ridicat nemultumit. „De ce sã fiti întelegãtori? Eu zic cã ar trebui sã aplicati legea!”, a tunat Cristea. Seful Gãrzii de Mediu a explodat: „Ce-ati vrea sã le facem primarilor? Sã le luãm capul? Când erati dvs. primar si aveati probleme cu statia de epurare, am decis sã închideti obiectivul?”. Cristea l-a acuzat pe Jecu cã nu face memorii la Ministerul Mediului, sã cearã bani pentru proiectele de mediu. „Noi facem activitãti de control, nu memorii”, l-a pus la punct comisarul sef al Gãrzii de Mediu. Un lucru este cert: în ultimii ani, zeci de primari au fost amendati de probleme legate de gropile de gunoi fãcute la întâmplare, amenzi care au fost mai tot timpul contestate în instantele de judecatã. „Un lucru este cert: nu i-a obligat nimeni pe primari sã închidã gropile de gunoi în 2006. Le-au închis pentru cã le-a spus cineva cã vor primi bani, ori nu s-a întâmplat asta. Nu dã nimeni bani asa pe vorbe”, a spus Dumitru Buzatu, presedintele ADIV.

„Uãi, am dat drumul la câini, nu mai vin de la Mediu”

„Oamenii s-au învãtat sã ducã gunoaiele la râpã, dupã care vine o ploaie mare si gunoaiele sunt duse de ape cine stie unde. Vine comisarul de la Mediu si îl amendeazã pe primar, pe care îl întreabã de ce nu e fãcutã groapa. Primarul sunã la presedintele Consiliului Judetean sã-l salveze, iar presedintele CJ încearcã sã-l scape de amendã. Cât vom mai merge în România cu treburile astea? Trebuie sã întelegem cã România a intrat în Uniunea Europeanã si trebuie sã dansãm dupã cum cântã muzica, bãieti, dacã este vorba de vals nu putem juca horã, altfel stãm dincolo de gard. Sã pricepem cu totii cã trebuie sã ne implicãm în colectarea asta selectivã. Dacã nu ati înteles, nu mai dati telefon la judet! Uãi, am dat drumul la câini, nu mai vin cei de la Mediu! Ne-am înscris în horã, jucãm acolo” – Vasile Mihalachi, presedintele Consiliului Judetean, cãtre primarii prezenta ieri la lansarea proiectului „Sistem integrat de management al deseurilor solide din judetul Vaslui”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

20 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.