
PRIORITĂȚI… Primarul municipiului Vaslui a propus spre aprobare în ședința de săptămâna trecută a Consiliului Local, documentația de avizare a lucrărilor de intervenție pentru toate cele patru cluburi ale pensionarilor din municipiul reședință de județ. Cu ajutorul fondurilor europene, Centrul medico-social “Buna Vestire”, Clubul Pensionarilor pentru persoane de vârsta a III-a, Centrul “Prietenia” și Centrul de zi “Sf. Nicolae” vor fi reabilitate termic. Se vor izola pereții exteriori ai clădirilor, se vor înlocui toate ferestrele cu altele superioare calitativ, se vor termo-hidroizola acoperișurile. Vorbim de patru clădiri în care Primăria municipiului Vaslui a pompat deja foarte mulți bani în ultimii ani, transformându-le din foste centrale termice în spații destinate petrecerii timpului liber de către pensionari. Tot în municipiul Vaslui sunt școli care au ferestrele bătute în cuie și unde facturile la gaz se ridică la câteva zeci de mii de lei în fiecare iarnă. Pentru aceste unități de învățământ, reabilitarea termică nu reprezintă o prioritate, fiind puse pe lista de așteptare.
În a doua jumătate a lui 2022, legislația privind creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe a fost modificată semnificativ, stabilindu-se atunci extinderea listei de activități de reabilitare termică a blocurilor, dar și că reabilitarea va implica mai puțini bani de la asociațiile de proprietari. În plus, asociațiile au fost informate că au la dispoziție mai multe surse de finanțare a activităților de reabilitare termică a blocurilor. Cu toate astea, în municipiul Vaslui, un singur bloc a fost inclus în acest program de reabilitare termică. Primăria Vaslui și-a urmărit propriul interes și a făcut demersuri doar pentru clădirile ei. Ultimele pentru care se solicită finanțare sunt cluburile pensionarilor din oraș, patru la număr. În timpul ședinței de Consiliu Local de săptămâna trecută, consilierul liberal Mitică Jora a solicitat Departamentului Proiecte din cadrul Primăriei Vaslui să colaboreze mai strâns cu asociațiile de proprietari în așa fel încât și blocurile să fie prinse la finanțare. “Aceste obiective de investiții (n.r. cluburile pensionarilor) au fost propuse spre a fi aprobate în ultima săptămână de derulare a programului. Ele se renovează cu fonduri europene, dar la fel de bine puteam accesa aceste fonduri europene și pentru locuințe civile, prin asociațiile de proprietari. Avem și un astfel de proiect, unul singur din păcate. La momentul votării acestor obiective, am adus în discuție și faptul că puteam foarte bine să venim cu proiecte de reabilitare energetică a unor școli și licee. Dacă ar fi fost o mai bună gestionare a acestui proiect, puteam foarte bine să atragem fonduri și pentru renovări de blocuri. S-a adus în discuție asociațiile de proprietari, că nu sunt cooperante, că era suficient ca un singur proprietar de apartament să nu fie de acord cu renovarea locuinței sale, iar acel proiect nu se mai putea realiza. În același timp, trebuie să ne uităm și la alții. S-a reușit în Sectorul 3 din Capitală, cel mai mare număr de blocuri reabilitate, dar și în alte municipii reședință din țară, acest proiect a funcționat în colaborare cu asociațiile de proprietari. Rugămintea ar fi ca Departamentul de Proiecte din cadrul Primăriei Vaslui să încerce o colaborare mult mai eficientă cu aceste asociații de proprietari pentru că vom avea un nou apel pentru acest tip de renovări, unde condițiile de eligibilitate vor fi mult mai facile. Îmi doresc să avem un bulevard, precum Traian, reabilitat unitar, pentru a schimba unele zone din oraș. Vasluienii trebuie să știe că își pot anvelopa blocurile, își pot înfunda balcoanele, își pot schimba geamurile, acoperișurile, totul cu fonduri europene. De aceea solicit Departamentului Proiecte din cadrul Primăriei Vaslui să acorde o mult mai mare atenție fondurilor europene pe care le putem atrage în colaboare cu asociațiile de proprietari”, a declarat liberalul Jora.
“Ne trebuie, din timp, expertize tehnice”

Colegul de alianță al liberalului, usr-istul Dragoș Chirica, a solicitat primăriei să se aplece și spre componenta seismică a programului. “Din punctul meu de vedere, cea mai importantă axă a acestui program a fost cea de reabilitare seismică, pentru că avem foarte multe blocuri în oraș care, la un cutremur de proporțiile celui din Turcia, pot cădea. Cred că undeva la 40% din oraș nu va mai exista, de asta ar fi foarte bine să ne pregătim. Din informațiile pe care le dețin, cei de la MDLAP (n.r. Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației) doresc să lanseze spre finalul acestui an un program de finanțare pe această axă, reabilitare seismică. Ar fi bine să prindem acești bani, iar pentru asta trebuie să facem din timp expertize tehnice. Pe acest val al renovării, banii s-au dus foarte repede pentru că au fost municipii care au avut documentația pregătită”.
“Facturi de zeci de mii de lei, la școli, iarna”

Valentin Dragomir a atras atenția că în timp ce cluburile pensionarilor sunt incluse în programul de reabilitare termică, în municipiul Vaslui sunt școli care încă mai au ferestrele bătute în cuie și unde facturile la gaz iarna ajung și la 20.000 de lei. “Trebuia acordată o atenție deosebită școlilor și mă refer aici la școala numărul șapte, de exemplu. Eu am cerut la un moment dat și mi s-a dat de către cei din primărie situația școlilor din punct de vedere al pierderilor energetice și cred că ar trebui să se țină cont de această situație. Am dat exemplul școlii numărul șapte pentru că acolo geamurile sunt bătute în cuie. Factura la gaz după câteva luni din timpul iernii a fost în jur de 20.000 de lei. Sunt copii și de școală, dar acolo este și grădinița. Banii sunt câți sunt, s-au stabilit anumite priorități, dar ar trebui să avem în vedere și școlile, în special școala numărul șapte”, a cerut consilierul liberal.
Vasile Pavăl: “Programul nu s-a terminat”

Primarul municipiului Vaslui a dat asigurări că toate instituțiile de învățământ din municipiul Vaslui vor fi reabilitate termic. “Programul nu s-a încheiat, și școala doi o avem în vedere, dar și alte unități de învățământ. Cât despre asociațiile de proprietari, 80% din cetățenii municipiului Vaslui și-au făcut pe propria cheltuială fațadele. Credeți că își vor da ei acceptul să le dăm polistirenul jos de pe bloc, să venim noi cu altul? Credeți că n-am vrut noi să facem această investiție? Trebuie să ținem cont de cadrul legal, să facem front comun pentru a putea atrage fonduri și a acționa corespunzător. În ceea ce privește problema seismologică, am constituit la nivelul primăriei o comisie, la Guvern se va face o instruire zilele următoare, unde vor merge și colegii noștri. Acolo unde se va considera că va trebui făcută o experizare, ne vom adresa specialiștilor, dar nu mă pot duce să le spun oamenilor că în cazul unui cutremur le va cădea blocul. Noi trebuie să le dăm încredere că locuiesc în niște clădiri stabile, nu să-i alarmăm” a atras atenția edilul municipiului Vaslui. La finalul dezbaterilor, consilierul Dragoș Chirica și-a retras estimarea de 40% a blocurilor care s-ar dărâma în urma unui cutremur de proporția celui din Turcia. “Procentul înaintat de mine nu este fundamentat pe vreo expertiză, dar în același timp nici nu avem făcută vreo astfel de expertiză în oraș, care să ne spună câte dintre blocuri sunt cu risc seismic, de la I până la IV, iar în același timp nu cred că este o bază de date în cadrul primăriei cu reabilitările din interiorul apartamentelor și câți concetățeni de-ai noștri au umblat și la structura de rezistență a blocurilor. De aceea avem nevoie de o astfel de expertiză” a atras atenția Chirica.
Voi ,inca nu ati inteles ca toata mosnegaraia asta VOTEAZA? Copiii nu au drept de vot.
Bataie de joc la adresa tuturor Vasluienilor
veniti oameni buni pe Dimitrie Sturza in spatele cladirii unde functioneaza DSP Vaslui sa vedeti acolo centrala cu copaci crescand pe ea…o bataie de joc…..
Duceți-va la școala 10 să vedeți ce crăpături are, de te bagi cu totul în ele. Dacă bate vântul mai tare, se duce cu totul școala aia.
Numai niște rapandule ordinare care au trecut prin școală, ca gâsca prin apă, pot avea atâta ciudă încât să nu prioritizeze modernizarea școlilor!
Numai un debil mintal a putut face centre pentru pensionari intre blocuri, cand este nevoie de locuri de parcare ca de aer. De ce nu s-au facut parcari etajate in locul termocentralelor?
Uăi Chirica de la USR, dar tu ești prost rău. Ce fumezi ? De unde știi că vor cădea la următorul cutremur 40% din locuințe? Mintea ta dărâmată vede aproape jumătate din Vaslui la pământ. Înfricoșător, uăi seismologule!
Păi ce credeți că școlile sunt prioritate pentru primar și cl, nuu ei tot pensionari, cu moșnegi, că de acolo vin cei care pun botul și mai avem și un viceprimar învățător. Niște jigodii ordinare ce să le mai poți zice.