spot_img
15.7 C
Vaslui
03-iun.-2023

Revoltă după moartea lui Andrei: “Indiferența Protecției Copilului l-a ucis, nu alcoolicul cuțitar”

spot_imgspot_img
- Advertisement -
BRUTĂ… Chipul tatălui ucigaș era impasibil. Individul privea spre trupul neînsuflețit și spre oamenii îndurerați, fără niciun fel de reacție, de remușcare sau măcar de milă tardivă.

DUREROS… Prin geamul mașinii de Poliție, oamenii îngroziți de moartea copilului de 14 ani au putut vedea chipul tatălui ucigaș, iar ceea ce a frapat și a revoltat în același timp a fost faptul că individul privea spre trupul neînsuflețit și spre oamenii îndurerați, fără niciun fel de reacție, de remușcare sau măcar de milă tardivă. Nu beția era cea care îl lăsa fără reacție, ci starea de abrutizare în care era de ani de zile, spun localnicii. Furia celor care au plâns pentru acest copil, chiar dacă unii poate nu l-au cunoscut niciodată, s-a îndreptat spre sistemul de Protecție a Copilului Vaslui. Bietul băiat s-a adresat singur instituției, după ce nu a mai putut îndura chinul de acasă. Andrei a crezut că specialiștii Protecției Copilului îl vor ajuta și îl vor apăra de tatăl agresor. Dar autoritățile l-au dat pe copil, înapoi, călăului. Cum, cine și în ce condiții i-a dat înapoi acasă acestei brute băiatul de 14 ani, despre care toată comunitatea știa că îl bate pe copil, îl gonește noaptea din casă și îl ține în teroare, mai cu seamă de când a murit mama lui?! Ce fel de anchetă socială s-a întocmit, dacă la nivelul primăriei Pădureni se cunoștea faptul că bărbatul de 46 de ani, Gigel Manta, era un consumator de alcool, cu deviații comportamentale, fie ele și nediagnosticate oficial de vreun medic, dar lesne de observat după conduita sa familială și socială? “Asistenta socială din comună se simte vinovată cu ceva? Protecția Copilului Vaslui are vreo vină morală pentru moartea acestui băiat? Întrebăm aiurea, că știm răspunsul”, a scris Maria, una dintre sutele de persoane care au reacționat la tragedia de la Ivănești.

Reprezentanții Protecției Copilului Vaslui au confirmat informația potrivit căreia Andrei Manta, copilul ucis de propriul tată, a fost în urmă cu câteva luni preluat în grija statului. Din spusele reprezentanților DGASPC Vaslui, bietul băiat s-a adresat singur instituției, după ce nu a mai putut îndura chinul de acasă. Andrei a crezut că specialiștii Protecției Copilului îl vor ajuta și îl vor apăra de tatăl agresor. Senini, aceștia spun acum că tatăl l-a solicitat înapoi pe băiat, iar, în urma unui raport s-a considerat că totul e bine și frumos în familia lui Gigel Manta, așa că i-au dat copilul înapoi. Oricine își poate închipui cum o fi fost după acest moment viața lui Andrei alături de tatăl pe care îl reclamase la Protecția Copilului. De asemenea, acel raport care a dus la concluzia că băiatul poate fi reintegrat în familie în deplină siguranță, ce date o fi consemnat, de vreme ce toți vecinii, toți oamenii din Ivănești știau ce viață duce acest copil cu agresorul?

“Ferească Dumnezeu să ajungi pe mâna instituțiilor statului român. Dacă Andrei a cerut ajutorul Protecției Copilului, vă dați seama că el în instituția asta și-a pus ultima speranță? L-au dat înapoi călăului și s-au spălat pe mâini. Nu le-a păsat. Vai de conștiința lor! Era un băiat inteligent, cu potențial. Era marcat de suferință, dar avea puterea să se realizeze. Știu bine asta. Indiferența Protecției Copilului l-a ucis, nu alcoolicul cuțitar. Drum bun către îngeri, Andrei”, a fost reacția unui cadru didactic de la clasa unde a învățat Andrei Manta, care, la rândul ei, a stârnit nenumărate reacții.

“E doliu la noi în comună pentru acest copil pe care l-am abandonat toți”

Criminaliștii au întârziat cu reținerea și, ulterior, cu propunerea de arestare preventivă, întrucât individul era atât de beat, că nu s-au putut înțelege cu el. A fost nevoie de câteva ceasuri ca să se limpezească puțin, pentru a putea face declarații despre cele întâmplate. “Nu este vorba că era beat acum, aceasta era starea lui mereu. Nici dacă se trezește nu e alt om, că nu are niciun fel de suflet. E ca un animal. Cum să lași un copil cu asemenea om? Nu muncea nicăieri. Umbla cu căruța cu cal, pe la unul, pe la altul, atât făcea. Ce câștiga, el bea. Tremura copilul acesta când știa că trebuie să apară taică-său acasă. Sunt foarte supărată pe cei de la Primărie, că puteau să vadă de acest copil. Poate nu și-au dat seama, dar nu e o scuză. De asta ești în slujba statului, să faci asistență socială, să ai grijă de copiii aflați în situații de risc”, a comentat Maria, din Pădureni. De reamintit că băiatul a fost înjunghiat de tatăl său duminică, 11 decembrie. Cu cuțitul cu care a tăiat porcul, l-a ucis și pe propriul fiu. Sora sa a sunat la 112, iar două ambulanțe au pornit spre Ivănești, comuna Pădureni. Și un echipaj de la SMURD a pornit spre locul faptei, alertat fiind și elicopterul, pentru ca băiatul să fie dus mai repede la Iași. Din păcate, șocul hemoragic a fost mai puternic, iar un medic a declarat decesul, puțin după ora 16:00. “Mama lui a murit acum vreo 2 ani, iar acum el o urmează. Ucigașul să fie închis pentru mulți, mulți ani. E doliu la noi în comună, pentru acest suflet nevinovat, pe care l-am abandonat toți, fără niciun ajutor de la nimeni”, a fost mesajul lui Alex, un tânăr din comuna Pădureni.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

24 COMENTARII

 1. colegii de scoala,profesorii,satenii,salariatii primariei seful de post ,cu totii au stiu de chinurile indurate de acest copil .in familie .Andrei era bun doar de munca si de incasat ocara si pumnii unui betiv . Ne-am saturat de functionari incompetenti ,institutii inutile ,.Am o intrebare pentru functionarii primariei Padureni : v-au intrat pe card banii pentru porc ,prima de Craciun ????

 2. Păcat că încă un copil a trebuit să moară, de data asta. Dumnezeu? Regrete? Mustrări de conștiință? Ce vorbiți? Nu au așa ceva cei care ar fi trebuit să analizeze situația copilului în profunzime. De bebelușul mort acum ceva timp, s a mai auzit ceva? Nimic. Ce dacă a murit? Mai mor copiii. Ce sa i faci? N ai ce sa i faci! ASTA E ATITUDINEA. TREZIREA, OAMENI BUNI!

 3. Nu e un caz singular. Mai știm noi reintegrări facute la primul impuls, copii abuzați ani la rand și chinuiți doar pentru ca asa au considerat și evaluat situația „specialiștii” de la DGASPC. Unde s-or fi specializat ăștia?!? Dumnezeu știe! Probabil la barurile de poker din Vaslui. Și ce e mai trist, e că adevărații specialiști, că sunt și oameni pregătiți acolo, sunt reduși la ZERO. De ce? Pentru că au inteligența să vadă manariile lor, sa mai și vorbească, să mai atragă atenția și normal, deranjează „spuma” premiată a Direcției.

  • Dupa cum ati scris pareti a fi asistentul social de la Primarie, cel/cea care nu si-au facut treaba! Ancheta sociala o fac angajatii Primariei la solicitarea DGASPC, ca urmare a unei solicitari de reintegrare in familie venita de la parinti/rude/etc. Dupa ce acestia primesc datele intocmesc un raport care merge la INSTANTA. In cele din urma un judecator, dupa ce analizeza probele si audiaza copilul si celelalte persoane, va lua decizia de a se reintoarce copilul in familie. Dar totul pleaca de la ASISTENTUL SOCIAL din PRIMARIE!

   • Asa, și? Il impiedica cineva pe asistentul social de la DGASPC sa se deplaseze personal sa vada realitatea, tinand cont că acel copil e în grija instituției în care lucreaza, nu a primariei? Ca nu primaria trebuie sa-l returneze pe copil tatălui, ci DGASPC. Ori… munca e grea?

  • Superficial, asa fac autoritățile statului anchete și controale pe teren . Se fac din birouri sau dacă merg pe teren sunt invitați la un restaurant. La fel au făcut și anchetele și controalele din agricultură la banii din subvenții sau despăgubiri de secetă. Sunt unii fermieri care au făcut producții la porumb de 7 tone la ha dar au procese verbale încheiate cu 100 % pierdere .

 4. Bunul Dumnezeu sa-l ierte pe acest copilas, fraged, tanar, inteligent, un copil de la tara, nevinovat, care…a indraznit sa scoata capul singurel din „mocirla” in care a fost afundat de Protectia Copilului careia, nu i-a pasat catusi de putin de sufletul lui. Pacat. Mare pacat pentru viata lui. Eu ma intreb acum, asa: doamna de la Primaria Ivanesti care, a facut ancheta sociala si l-a dat inapoi in bratele asa zisului „tata vitreg, sau „parinte”, cum se simte ea, in acest moment, dupa crima comisa de TATA ? Ce simte ea acum? Nu are niciun pic de mustrari de cunostinta, nu o doare deloc „capul” daca-l are? Ca mila cu certitudine nu are. SA FACA PUSCARIE, SA I SE DEA O PEDEAPSA EGALA CU VIATA ACELUI COPIL PE CARE EA L-A DAT IN MANA CRIMINALULUI.
  Recunostinta vesnica acelui copilas

  • Ancheta sociala a fost făcută, fără doar și poate, de DGASPC, în calitate de instituție care trebuia sa ia decizia de a-l da, din nou, oe copil, în grija tatălui. Nu cred ca asistenta sociala de la primărie are ceva de a face cu asta. Fufa sau fufoiul de la DGASPc, care a „stabilit”, din birou, ca tatăl este un element admirabil al societății, ar trebui sa stea în pușcărie alături de el!!

 5. Instituțiile din România sunt niște clanuri create pe nepotism, total inutile
  singurele realizări sunt sa te mulgă de bani la maxim, altceva nimic
  Si din cand in cand , cu faze de astea, ni se mai readce aminte unde traim si ce lepre intretinem

 6. Acum nu ca am vreo treaba cu DGASPC, dar primul care trebuia sa sesizeze situatia si sa se adreseze institutiilor abilitate este ASISTENTUL SOCIAL DIN PRIMARIE. Stiti vreunul dintre voi cu ce se ocupa asistentii sociali din localitatile voastre? De cate ori au fost pe teren sa faca anchete sociale? De cate ori au propus masuri pentru ajutorarea persoanelor aflate in dificultate?
  In aceste posturi din primarii sunt angajate, de cele mai multe ori, nevestele preotilor care, DOAR, se lauda cu actele de milostenie pentru ca in realitate aduna averi si sprijina primarii, in fel si chip, ca sa se mentina la putere!
  Vreti un exemplu intrebati la Primaria Suletea!

  • Angajate ILEGAL, fiindca legea prevede ca trebuie sa aibă studii universitare de asistent social și sa fie recunoscute de Colegiul Asistenților Sociali pentru a putea profesa intr-o onstitutie publica. De aia am întrebat mai devreme numele respectivei asistente sociale, ca să sesizez C.A.S., în speranța că îi vor retrage avizul.

 7. O mare vină o au, în aceste cazuri , cei care se ocupă cu asistența socială în cadrul primăriilor din comune care, pur și simplu nu-și fac sub nici o formă datoria, pentru care au salarii cu adevărat nesimțite. Rușine să vă fie. Iar de cei de la Protecție ce să mai vorbim, e un cuib de îmbuibați, de neamuri ale liderilor psd și de prostovani cu școala făcută pe întuneric.

 8. Sa lamurim lucrurile , Primarul, Vicele , si cei de la asitenta sociala din comuna sunt cei mai vinovati (vinovati moral) .cred ca cei de la asistenta ar cam trebui sa isi prezinte demisiile , daca nu Politia sa isi faca treaba si inceapa o ancheta , cu cei de la parchet prin dosarele de la primarie si sa vada cine a semnat 😉 nu e asa Greu

  • Man, daca tot îmi plagiezi 😀 – ca cică asa se zice acum – nick name-ul, macar fii drăguț si pune si tu semnele de punctuatie pe unde trebuie și scrie fraze coerente 😁. Multam fain.

   • uite aici (….. ,,,, ? !!!) si tot ce vrei. Ia si le aseaza tu. Iar numele meu este Alexandru (Alex) Nu esti tu primul venit pe pamant cu acest nume si nici ultimul

 9. Vreau sa stiu numele asistentei sociale iresponsabile care a facut ancheta sociala in urma careia copilul a fost dat, din nou, in grija tatalui. poate cineva sa mi-l spuna?

 10. Va rog sa nu mai vorbiti fara rost de DGASPC,chiar nu sunt multe rude acolo si be se face parada modei,am glumit chiar asa este fiecare se crede pe moșia lui.Angajatii vin si.pleaca cand vor ei.Le doare la BASCA de oricine intra acolo,doar aparțin de consiliu.Orice control ar veni fac pariu ca o sa iasa in regula sau chiar o sa fie mai dati.

 11. La DGASPC Vaslui se fsce doar munca de constatare, mai greu cu prevenirea! În satele vasluiene sunt zeci de copii orfani, reintegrati în familiile adoptive, care zilnic sunt abuzați fizic și psihic! Minore abuzate sexual, băieți exploatați prin muncă! Acei copii nu spun nimic, de teama să nu se întoarcă la stat. Ce face statul în tot acest timp? Ei bine, ii premiază pe cei din Directii pentru numărul mare de copii orfani integrati în societate! Se organizează gale, se împart diplome, se gratulează între ei și se felicită, în timp ce copiii sunt vai de mama lor, abandonați în mâinele unor brute, asa cum era și cazul acestui copil din Pădureni! Revin și spun că munca de prevenție e zero la noi în județ, la noi se face doar constatare!

 12. La cate neamuri sunt la Protectia Copilului…te si miri daca mai munceste cineva
  De la femeia de servici pana la Director…toti o apa si un pamant!!
  Parada modei vezi acolo: poti usor vedea ce aur are in casa fiecare “ cocoana “ de acolo!
  Expozitie de haine luate in rate, lanturi si inele la vedere…ce mai!!
  Si te miri de ce se intampla astea!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.