spot_imgspot_img
14.1 C
Vaslui
05-mai-2024

Ruga unei vasluience cãtre Sfânta Parascheva: „vreau sã mã ajute cu bãiatul meu, cã am intrat într-un pãcat. O fi cãzut blestemul pe el…” | VIDEO

- Advertisement -

MÃRTURII… Vasluienii prezenti, zilele acestea, la racla cu moastele Sfintei Parascheva, duc cu ei necazuri care mai de care mai apãsãtoare. Acestia se roagã la ocrotitoarea Moldovei sã aibã grijã de ei, ca sã depãseascã cu bine problemele care s-au abãtut asupra familiei lor. Este si cazul unei vasluience din Albesti, care a povestit reporterilor Vremea Nouã cã a venit la Sfânta Parascheva sã o ajute în necazul care, spune ea, îi „arde sufletul”. „O rog sã mã ajute cu bãiatul meu, cã am intrat într-un pãcat. Îmi spune cã sunt nebunã, cã nu poate sã mã vadã ca lumea, cum era înainte. Mi-a zis «uitã-te, mamã, cum arãti, nu vezi cã esti nebunã? Eu vreau sã te duc la Socola». Mã doare sufletul. Am venit sã mã rog sã mã ajute Dumnezeu sã scap de necazul ãsta care s-a abãtut asupra familiei mele”, a spus o vasluiancã din Albesti.

Femeia se simte vinovatã pentru cã a gresit fatã de pãrintii ei si crede cã, astfel, s-a abãtut un blestem asupra ei si a bãiatului ei. „Poate am mai gresit fatã de mama mea, cã nu m-am mai dus la ea de atâta timp si am mai batjocorit-o si eu… Zic si eu, dar nu spun cu rãutate, o fi cãzut blestemul pe el (n.r. fiul ei)…Nu mã poate vedea pe mine, ca sã-mi ardã sufletul, cã asa îmi spunea de atâtea ori. E destul de lucid, dar nu poate sã mã vadã. Spune cã sunt nebunã, nu poate sã mã vadã ca lumea, cum era înainte. Cred cã din cauzã cã am gresit pãrintilor mei, cã nu m-am dus la ei, i-am mai supãrat si eu prea tare, cred cã m-au blestemat… Sãptãmâna trecutã am vãzut cã fuge de mine, a zis cã nu se poate uita la mine, spune cã nu mã mai vrea, nu mai sunt sãnãtoasã. Mi-a zis «uitã-te, mamã, cum arãti, nu vezi cã esti nebunã? Eu vreau sã te duc la Socola». «Mamã, nu am nimic», i-am zis. Mi-am dat seama cã de acolo trebuie sã fie pãcatul. Mã doare sufletul. Am venit sã mã rog sã mã ajute Dumnezeu sã scap de necazul ãsta care s-a abãtut asupra familiei mele”, a povestit o vasluiancã din Albesti.

Cuvioasa Parascheva a devenit cunoscutã în urma minunilor pe care le-a înfãptuit

Pentru vasluieni a devenit o traditie ca, în preajma zilei de 14 octombrie, sã meargã la Iasi si sã se închine la moastele Sf. Parascheva. „Ne-a ajutat, suntem sãnãtosi si noi, si copiii. De asta am venit si acum, sã ne rugãm sã ne dea sãnãtate în continuare”, a spus o vasluiancã. „Am simtit prezenta Sfintei Parascheva în viata noastrã. Mi-a dãruit multã sãnãtate si putere de muncã, am avut multe realizãri în viatã”, a spus o femeie din comuna Iana. Sfânta Cuvioasã Parascheva a fost o martirã din secolul al II-lea. Sfânta este veneratã în Biserica Ortodoxã Românã si în alte biserici de rit oriental. Ea s-a nãscut la finele secolului al X-lea în satul în satul Epivat, Tracia, nu foarte departe de Constantinopol. Sfânta Parascheva, cunoscutã în poporul român ca si Sfânta Vineri, a înfãptuit numeroase minuni în România, dupã ce moastele sfinte au ajuns la Iasi, în 1889. Cea mai mare minune a Sfintei Parascheva este însãsi preamãrirea trupului ei cu darul neputrezirii, al vindecãrii de boli si al izbãvirii de multe nevoi si primejdii. Potrivit unei legende, spre sfârsitul secolului al XIX-lea, sotia preotului Gheorghe Lates din comuna Rãdãseni-Suceava suferea de o boalã grea si incurabilã. „Alergând la Sfânta Parascheva, se ruga cu lacrimi la moastele ei si-i cerea ajutorul. Apoi i s-a fãcut Sfântul Maslu si s-a reîntors acasã. Noaptea i s-a arãtat aievea Sfânta Parascheva în haine albe strãlucitoare si i-a spus: ‘Nu mai plânge, cã de acum te faci sãnãtoasã!’. A doua zi, femeia s-a sculat sãnãtoasã si lãuda pe binefãcãtoarea ei”, se aratã în scrierile despre minunile înfãptuite de Sfânta Parascheva.

Racla Sfintei va rãmâne afarã pânã pe 15 octombrie

Anul acesta hramul este dedicat Anului omagial al rugãciunii în viata Bisericii si a crestinului si Anului comemorativ al Sfintilor isihasti Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama si Paisie de la Neamt. Ținând cont cã se împlinesc 300 de ani de la nasterea Sfântului Paisie (1722-1794), alãturi de Ocrotitoarea Moldovei este asezatã spre închinare si racla cu moastele sfântului cuvios. În data de 14 octombrie, ziua de prãznuire a Sfintei Parascheva, slujba de hram va fi oficiatã, începând cu ora 9.00, pe un podium amplasat pe Bulevardul Ștefan cel Mare si Sfânt, în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane. Cei care nu vor reusi sã fie prezenti în preajma zonei amenajate, vor putea urmãri slujba si de la distantã, pe câteva ecrane de mari dimensiuni amplasate de Primãria Municipiului Iasi în mai multe locatii. Racla Sfintei va rãmâne afarã pânã sâmbãtã, pe 15 octombrie.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

6 COMENTARII

  1. Tara are nevoie de proști
    Cum să se îmbuibe escrocii fără să iasă foc ?
    Le dau pe pâine soluția salvatoare, să se roage , și proștii in loc să le dea in cap o să se roage 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.