spot_imgspot_img
13.7 C
Vaslui
28-apr.-2024

SÃ ÎNCERCÃM ÎMPREUNÃ! (foto)

- Advertisement -

Reabilitarea Bisericii de lemn „Sf. Nicolae” a fostului schit Cârtibasi

sat Cârtibasi, comuna Bogdãnita, judetul Vaslui –

În dorinta de a semnala starea precarã a monumentelor istorice din judetul nostru, Directia Judeteanã pentru Culturã Vaslui a demarat campania Sã încercãm împreunã, o campanie prin care sperãm sã pãstrãm, sã conservãm si, în cel mai fericit caz, sã reabilitãm clãdiri de mare valoare din punct de vedere arhitectural si cu o semnificatie istoricã deosebitã.

În cadrul acestei campanii au fost deja prezentate Ansamblul Mãnãstirii Pârvesti, din comuna Costesti, Biserica de lemn „Sf. Nicolae” a fostului schit Strâmba, din satul Cetãtuia, comuna Puiesti, si Biserica de lemn „Sf. Gheorghe” a fostului schit Lipovãt (Zografu), din satul Lipovãt, comuna Lipovãt si Biserica de lemn „Sf. Nicolae” a fostului schit Orgoestii Noi din satul Cãpusneni, comuna Lipovãt.

Al cincilea monument pe care îl prezentãm în cadrul acestei campanii este Biserica de lemn „Sf. Nicolae” a fostului schit Cârtibasi, sat Cârtibasi, comuna Bogdãnita.

Actuala bisericã a fost ctitoritã în anul 1833 de paharnicul Gheorghe Oprisan si sotia sa Ruxanda, asa cum aratã pisania de pe frontispiciu. Douã elemente constructive particularizeazã acest monument: prezenta turnului pe naos si a douã bolduri (pe pronaos si pe altar) în care sunt fixate cruci împodobite. La aceastã bisericã s-a folosit o modalitate originalã de protectie a peretilor, acestia fiind acoperiti în totalitate cu sindrilã, caz singular întâlnit la bisericile de lemn din Eparhia Husilor. Usa originalã, formatã din douã blãni masive de stejar, pãstreazã feroneria originalã, lucratã cu mult mestesug. Interiorul s-a pãstrat neschimbat, peretii fiind din cununi orizontale de bârne. Elemente decorative ale stilului baroc pot fi admirate pe amvonul supraânãltat din dreapta naosului. Catapeteasma este decoratã de colonade ce au capitelurile bogat împodobite cu sculpturi. O bogatã sculpturã în lemn se întâlneste si la ramele icoanelor de pe catapeteasmã. În bisericã se pãstreazã pomelnicul triptic al ctitorilor scris în iulie 1833, de dimensiuni neobisnuit de mari.

Monumentul de la Cârtibasi aduce din evul medieval moldav crâmpeie de culturã si de spiritualitate româneascã, dãinuind peste veacuri (Ichim, 2001, 394).

Starea actualã de conservare: În prezent biserica are o stare rea de conservare, soclul de ciment având tencuieli exfoliate si partial cãzute. Sindrila care protejeazã peretii este îmbãtrânitã. Întregul monument este afectat de trecerea timpului si de factorii de mediu, necesitând lucrãri de consolidare-restaurare.

Sperãm ca aceastã campanie sã aibã drept rezultat gãsirea unei solutii, initial pentru realizarea unui proiect de restaurare si ulterior pentru demararea lucrãrilor de conservare-restaurare.

Campania poate fi urmãritã pe pagina de facebook: www.facebook.com/djcpn.vaslui si pe pagina de internet: www.vaslui.djc.ro.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.