spot_imgspot_img
16.8 C
Vaslui
28-apr.-2024

Șantierele vasluiene, luate la control de inspectorii ITM: zeci de nereguli și peste 250.000 de lei amenzi!

- Advertisement -
CONTROALE… Inspectoratul Teritorial de Muncă Vaslui a controlat în domeniul ilor de muncă aproximativ 32 de angajatori, fiind constatate 61 de abateri.

SANCȚIONAȚI… Inspectorii I.T.M. Vaslui au continuat controalele menite să combată munca nedeclarată, în vederea descurajării și a diminuării acestui fenomen care reprezintă o formă de evaziune fiscală. În perioada menționată, Inspectoratul Teritorial de Muncă Vaslui a controlat în domeniul relațiilor de muncă aproximativ 32 de angajatori. Au fost constatate 61 de neconformități pentru care au fost dispuse măsuri obligatorii de remediere și 6 abateri contravenționale, materializate prin primirea la muncă a unui număr de 13 lucrători, fără întocmirea formelor legale de angajare, sancționabile cu amenzi în cuantum de 260.000 lei.

În perioada 09-16.06.2021, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Vaslui au desfășurat acțiuni concertate de control, vizând relațiile de muncă din domeniul construcțiilor, în cadrul Campaniei naționale pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată, organizată de Inspecția Muncii. Vizitele de inspecție s-au realizat, inclusiv în zilele de week-end, la sediul șantierelor organizate pe raza județului Vaslui. Prin astfel de acțiuni s-a urmărit identificarea și combaterea muncii nedeclarate și luarea măsurilor care se impun pentru determinarea respectării de către angajatori a prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă; identificarea angajatorilor care utilizează ilegal munca copiilor și a tinerilor; determinarea angajatorilor de a încheia contracte individuale de muncă pentru persoanele depistate fără forme legale de angajare, de a le înregistra în aplicația REVISAL și de a le transmite la inspectoratul teritorial de muncă în raza căruia societatea are sediul social; creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și a angajaților în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă; diminuarea consecințelor sociale și economice negative care derivă din nerespectarea de către angajatori a prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă; eliminarea neconformităților constatate, prin dispunerea de măsuri obligatorii de intrare în legalitate și aplicarea de sancțiuni contravenționale corespunzătoare.

61 de neconformități și amenzi în cuantum de 260.000 de lei

Cele mai multe neconformități identificate în ceea ce privește relațiile de muncă din domeniul construcțiilor, se referă la: angajarea personalului (inclusiv transmiterea CIM în REVISAL, în termenul legal); timpul de muncă și timpul de odihnă; repausuri periodice (repausul săptămânal, repausul zilnic, sărbătorile legale); garantarea în plată a salariului minim în construcții. În perioada menționată, Inspectoratul Teritorial de Muncă Vaslui a controlat în domeniul relațiilor de muncă aproximativ 32 de angajatori. Au fost constatate 61 de neconformități pentru care au fost dispuse măsuri obligatorii de remediere și 6 abateri contravenționale, materializate prin primirea la muncă a unui număr de 13 lucrători, fără întocmirea formelor legale de angajare, sancționabile cu amenzi în cuantum de 260.000 lei. „Deși constatam o reducere a fenomenului, nerespectarea legislației ce reglementează relațiile de muncă rămâne un factor de natură a genera consecințe negative în plan social și economic, în special în ceea ce privește munca nedeclarată, context în care se resimte nevoia intervenției instituțiilor de stat cu atribuții în acest sens, pe direcția creșterii gradului de conștientizare a angajatorilor și a angajaților cu privire la necesitatea respectării prevederilor legale în domeniu. Munca nedeclarată constituie un fenomen extrem de nociv, datorită consecințelor sociale și economice pe care le produce: persoana care prestează muncă nedeclarată este lipsită de protecție socială; lipsa drepturilor conferite de un contract de muncă, cum ar fi cele la concediu remunerat și la concediu medical; lipsa accesului la pensie și la indemnizație de șomaj; persoana care prestează munca fără forme legale de angajare, nu are siguranța plății muncii prestate, plata făcându-se în funcție de bunăvoința angajatorului; condiții precare de muncă pentru lucrători și riscurile pe care acestea le implică pentru sănătatea lucrătorilor; fondurile sociale și bugetul de stat sunt păgubite prin sustragerea de la plata impozitelor și a contribuțiilor sociale”, a declarat Gheorghe Chirvase, inspectorul șef al ITM Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

5 COMENTARII

  1. Aiurel : perfect adevărat ce zici cu mediul rural. Toți aruncă mâță pe ajutorul social care este 140 lei pe lună (un milion patru sute de lei vechi lunar poate înțelegeți). Că nu au ei oameni sa le muncească cu 50 de lei pe zi din zori până in noapte. Locurile de muncă la țară lipsesc grav iar ăștia vor doar în campania agricolă dacă nu găsesc sclavi ss plâng și arunca cu noroi în ceilalți ca sunt putori și nu am asistați sociali. Da ia fa i o carte de munca un program oferă condiții de muncă mese pe zi și 50 milioane lunar sa vezi cum e coadă la tine la poată. Nu dă jegul de fermier asa da el cu ce își mai îs bolid vila concediu peste hotare.

  2. De ce Nu merg itm Apia ANAF pe camp acum când se recoltează să vadă cu cine lucrează mai marii noștri fermieri care cică ne dau de mâncare. Se lucrează numai cu zilieri la negru prost plătiți pe post de sclavi toți văd asta inclusiv autoritățile locale Dar nimeni nu face nimic ori de frică ori sunt mituiti. Se aruncă cu subvenții și beneficii de la stat de miliarde de euro dar sunt PFA sau II care nu au minim un angajat . Statul aruncă pur ai simplu cu lovele pe fermieri dar ei nu ajuta cu nimic zonele unde stau. Mergeți pe la tara să vedeți sărăcie lucie fără locuri de muncă fără alte posibilitati doar să mergi la negru pe câțiva lei muncind zi lumină.

  3. Este inadmisibil ca in anul 2021 sa ei un om să îl muncești din greu ca pe sclav să nu ii faci forme legale lucrează la negru. Autoritățile statului nu isi fac treaba să cu bună știință se fac ca nu vad acest flagel. După ce salariul minim pe economie care este o mizerie patronul te mai ia si la negru nici macar un contract de zilier nu vrea să facă. O mai bună colaborare a autorităților statului colaborat cu controale pe teren permanente, dar nu pe alese ca sunt firme anume uitate de autorități. Mergeți zi de zi pe șantiere sau în agricultură ca tot incepe campania de recoltate să vedeți dacă cei ce lucrează au forme legale. Mai ales în agricultură muncă la negru este la ordinea zilei acolo chiar ca nimeni nu controlează este o jungla. Se tot mira ca nu se gaseste forță de muncă, dar este dat nu este plătită și respectată angajată cu forme legale.

    • Corect Aiurel…mai ales firmele unde care „lucreaza” fratiorul lui Chirvase sunt uitate…sunt curios cat de vinovati au fost mortii de pa santierul lui Pfeiffer si cel al lui Instal … si mai sunt curios daca se verifica si siguranta calatorilor adiacenti santierelor si punctelor de lucru…daca nu, articolul e asa de florile marului …sa il pregateasca pe chirvase pt vreo candidatura …ca de ..uite ce bine o ducem si ne facem treaba…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.