spot_imgspot_img
9.9 C
Vaslui
06-mai-2024

Sfîntul Ștefan, primul martir ucis pentru că a crezut în Iisus

- Advertisement -

ÎNVINGĂTOR… Sfântul Ștefan este sărbătorit a de credincioșii ortodocși și greco-catolici în 27 decembrie, a treia zi de Crăciun. Este cunoscut ca primul martir ucis pentru că mărturisise credința lui Iisus. Numele ștefan înseamnă în greaca veche cununa lui Dumnezeu. Numele Ștefan vine de la grecescul Stephanos care înseamnă „coroana”, „ghirlanda” sau „cununa” cu care erau încununați învingătorii.

Numele Sfântului Arhidiacon Ștefan este purtat de peste 500.000 de români. Dintre aceștia, 356.480 sunt bărbați și peste 145.109 sunt femei, potrivit statisticilor Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date din Ministerul Afacerilor Interne. Este vorba despre 356.480 de bărbați și 145.109 femei, potrivit Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date. La bărbați, cel mai des întâlnit prenume este Ștefan – 303.544 de persoane. Mai sunt derivatele: Fane – 517, Fănel – 8.276, Fănică – 4.814, Istvan/Istvan – 32.738, Ștefănel – 3.507, Ștefănuș – 4, Ștefănuț – 3.080. Cele mai multe femei care îl au ca patron spiritual pe Sf. Ștefan poartă prenumele Ștefania – 116.283 de persoane. Printre femei se mai întâlnesc și următoarele prenume: Fana – 304; Fănica – 8.281, Fănuța – 1.014, Stefana/Ștefana – 19.227.

Cine ea fost Sfântul Ștefan?

Sfântul Ștefan era tânăr, frumos, bun orator și un remarcabil psiholog, un om cu o personalitate puternică. A predicat învățăturile lui Iisus și a atras atenția fariseilor, astfel că a fost condamnat la moarte, prin uciderea cu pietre, de autoritățile iudaice din Ierusalim, fiind primul martir creștin. Din anul 560, osemintele sale se află în cripta bisericii „San Lorenzo fuori le Mura”, din Roma. Sfântul Ștefan era un evreu care trăia în provinciile elene, înrudit cu apostolul Pavel și unul dintre primii șapte diaconi rânduiți de apostoli pentru a sluji Biserica din Ierusalim (făcându-l astfel arhidiacon). Întrucât, în Biserica primară, rolul diaconului era unul mult mai important decât în zilele noastre, Sfântul Ștefan a intrat rapid în atenția fariseilor, care erau nemulțumiți de faptul că el predica public învățăturile lui Iisus din Nazaret. La scurtă vreme după începerea misiunii sale de diacon, el a fost adus în fața Sinedriului, a fost acuzat de blasfemie contra lui Moise și a lui Dumnezeu și condamnat la moarte prin Lapidare. Evreii l-au dus în afara orașului și l-au ucis cu pietre. Conform Noului Testament și tradiției creștine, printre cei ce l-au judecat și care au asistat la uciderea lui s-a aflat și Saul, convertit ulterior la creștinism, cel ce avea să devină Sfântul Pavel.

Tradiții de Sfântul Ștefan

O veche tradiție spune că de ziua Sfântului Ștefan este bine să se aducă în casă icoana care îl înfățișează pe acest martir. Sfântul îi ajută pe creștinii care au probleme de sănătate, dar și pe cei care se judecă de multă vreme cu alte persoane. Tradiția mai spune că, pentru sporul casei și sănătatea rudelor bolnave sau păgubite, este bine ca, pe 27 decembrie, să se dăruiască o icoană a Sfântului ștefan sau o candelă nouă, aprinsă. În această zi, în biserici se pomenesc creștinii care au murit în împrejurări dramatice și se împart pachete cu mâncare celor care poartă numele Sfântului Ștefan. Se mai spune că în această zi persoanele certate trebuie să se împace. Pentru sporul casei și pentru sănătatea rudelor cu probleme mari de sănătate, trebuie să-l cinstim pe Sfântul Mucenic Ștefan prin fapte bune, iar reconcilierile sunt binevenite în această zi. În ziua praznicului, este bine să evităm deplasările în zone montane și în locuri izolate, care ne pun viața în primejdie.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.