spot_img
spot_imgspot_img
10.4 C
Vaslui
16-mai-2024

Spitalele nu vor fi afectate de ordonanța austerității: “Să scoată la concurs posturile de medici și asistenți de care au nevoie”

- Advertisement -
UNDĂ VERDE… Spitalele au undă verde să scoată la concurs posturile de medici și de asistenți medicali de care au nevoie (foto: Spitalul „Elena Beldiman” Barlad)

ANGAJĂRI… Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut un apel, duminică, la spitale să scoată la concurs posturile de medici și de asistenți medicali de care au nevoie, menționând că atunci va putea propune un memorandum în Guvern pentru aprobarea acestora, chiar dacă există în vigoare ordonanța care limitează angajările în sistemul bugetar.

“Am făcut un apel la toate spitalele de România să scoată posturile la concurs. Acum, sigur că ne găsim într-o perioadă în care există o ordonanță care limitează angajările în toate sectoarele, nu numai în sectorul sanitar și au fost diverse, mă rog, discuții dacă Sănătatea și Învățământul sunt sau nu incluse în această ordonanță. Eu o să fac din nou acest apel la spitale să solicite posturile de medici, de asistenți medicali de care au nevoie și să le scoată la concurs și vă promit că voi face un memorandum în Guvern ca să se aprobe scoaterea la concurs a acestor posturi, chiar dacă există în vigoare această ordonanță”, a afirmat Rafila, cu prilejul sesiunii extraordinare a concursului de intrare în rezidențiat, întrebat în legătură cu faptul că medicii rezidenți se plâng că spitalele nu scot posturi la concurs. El a precizat că, în prezent, sunt peste 1.000 de tineri medici care au susținut săptămâna trecută, la nivel național, examenul de specialitate și care nu au posturi. “Mi se pare o nedreptate și nu pot să o accept și nu are niciun fel de raționalitate să avem peste 1.000 de medici care au devenit specialiști și ei să nu aibă unde să lucreze. Cred că e foarte clar lucrul ăsta. Sunt convins că Guvernul va aproba un astfel de memorandum care să permită ocuparea posturilor libere de către medicii care nu au în momentul de față un angajament. Această mie de specialiști care tocmai a susținut examenul este, probabil, cel mai bun exemplu. Trebuie să-i angajăm aici, în țară, avem nevoie de ei, nu trebuie să încurajăm în niciun fel emigrația personalului medical calificat”, a evidențiat Alexandru Rafila.

“Nu Ministerul Sănătății face angajări”

Ministrul a explicat că, pentru a transmite memorandumul în acest sens Guvernului, spitalele trebuie să scoată posturile la concurs.

“Nu Ministerul Sănătății face angajări, spitalele fac angajări pe ambulatoriile de specialitate și așa mai departe. Dânșii trebuie să ne trimită nouă solicitările de locuri pe care vor să le scoată la concurs și, în momentul acela, imediat, în decurs de 48 de ore, înaintăm memorandumul spre aprobare Guvernului României”, a spus Rafila. El a mai arătat că este necesar un inventar mai apropiat de nevoi al spitalelor din România, pentru a găsi o soluție pentru scoaterea la concursul de rezidențiat a mai multor posturi. “Mă gândesc foarte serios, bineînțeles împreună cu universitățile și cu spitale din România, să avem totuși un inventar mai apropiat de nevoi al spitalelor din România și să găsim o soluție încât să scoatem la concursul de rezidențiat un procent mai mare de posturi pentru ca să știm unde merg acești oameni să lucreze, să se familiarizeze cu locurile de muncă și să găsim și o chestiune stimulativă pentru fiecare dintre spitalele care scot posturi la concurs, să facă în așa fel încât să-i convingă să și rămână acolo”, a explicat ministrul Sănătății. Potrivit acestuia, autoritățile locale pot să le ofere medicilor tineri un pachet atractiv de condiții locative, legate de educația copiilor pentru a rămâne într-o anumită localitate. “Să nu uităm că sunt multe familii tinere de medici, de asistenți medicali care trebuie să-și ducă copiii la grădiniță, dacă trebuie să stea, de exemplu, de gardă la spital sau într-un loc în care ei pot fi îngrijiți. Așa ca autoritățile locale, care sunt responsabile sau ar trebui să fie responsabile pentru sănătatea cetățenilor din comunitățile pe care le conduc, trebuie să se gândească și la aceste lucruri, pentru că un medic care merge doar ca să primească un salariu și să lucreze într-un spital nu e suficient. Trebuie să găsim tot pachetul care să facă atractivă o anumită localitate pentru tinerii absolvenții ai Facultăților de Medicină”, a transmis Rafila.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

  1. S-au terminat banii de la Finanta Mondiala pentru omorat oameni in spitale cu protocolu covrig ? Gata ? Nu va mai da 30 000 de euro pe cap de mort -ucis de voi – si dat vina pe un vir us care nu exista ?
    Sper ca v ati injectat toti doctorii si asistentii ca sa crapati cat de curand… eroilor in halate albe…

  2. Mai util ar fi sa facă necesarul de medicamente, la ce folosește sa ai 100 de medici care n-au ce sa-ti facă ca n-au cu ce

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.