spot_imgspot_img
22.1 C
Vaslui
01-mai-2024

Sugarul din Rebricea, ucis de apã

- Advertisement -

Cantitate de nitriti record, în apa care a ucis un sugar, în comuna Rebricea. Asta a rezultat din analizele de laborator fãcute de DSP în localitate. Limita de nitriti admisã consumului uman era depãsitã de sapte ori, asa cã fetita în vârstã de nici douã luni, decedatã zilele trecute, nu a avut nicio sansã. Atât ea, cât si sora ei au fost otrãvite putin câte putin, în timp ce erau hrãnite cu lapte de vacã si ceai preparate cu apã infestatã.

GRAV Legistii care au fãcut necropsia în cazul copilului de un an si trei sãptãmâni, mort la finele sãptãmânii trecute la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui, au stabilit drept cauzã a decesului o intoxicatie acutã, posibil cu nitriti. A fost solicitatã, de asemenea, si o analizã toxicologicã a apei. Specialistii din cadrul Directiei de Sãnãtate Publicã (DSP) Vaslui au analizat deja primele cinci probe prelevate de la sursele de apã din zonã. Rezultatele sunt de-a dreptul înfricosãtoare. La toate cele trei probe de apã preluate din fântâni au fost înregistrate depãsiri ale concentratiei de nitriti peste limita admisã consumului uman. La una dintre acestea, depãsirile sunt de trei ori peste limita admisã, la a doua, depãsirile sunt de patru ori mai mari, iar la fântâna din care mama a folosit apã pentru prepararea hranei celor douã fetite gemene, concentratia de nitriti depãsea de sapte ori limita admisã. Trebuie spus cã a mai fost analizatã apa de la douã scoli, iar rezultatele au fost bune. În plus, s-a identificat în zonã si o sursã de apã potabilã.
Sunt asteptate rezultatele analizelor bacteorologice ale probelor de apã, în functie de care se vor lua mãsuri în zonã. „Se poate merge chiar si pânã la interzicerea consumului de apã de cãtre populatie din sursele care reprezintã riscuri pentru sãnãtate. Cu ajutorul celor din primãrie si a medicului din comunã, aceste informatii vor ajunge la toti locuitorii. Dacã o femeie din mediul rural este însãrcinatã, e bine sã fie precautã atunci când vine vorba sã consume apã din aceste surse. Apa din fântânã trebuie verificatã, obligatoriu. Dacã acest lucru nu e posibil, din cauza costurilor mari, atunci consumati apã platã, îmbuteliatã. Analiza unei probe de apã nu este nici pe departe atât de mare ca pretul plãtit în cazul îmbolnãvirii sau, mai rãu, al decesului”, a declarat dr. Luminita Costache, directorul medical al DSP Vaslui. Zilele trecute, douã fetite gemene au ajuns la spital în stare gravã, urmare a intoxicatiei cu nitriti. Numai una dintre ele a supravietuit. Starea celeilalte s-a deteriorat încã de pe drum, în ambulantã. În ciuda eforturilor depuse de medici, micuta s-a stins. Totul, dupã ce mama lor le-a pregãtit ceaiul si laptele cu apã de fântânã. Tânãra de 17 ani habar nu avea cã apa e infectatã si prezintã un risc atât de mare. Din cauza socului suferit, aceasta va fi consiliatã de psihologi din cadrul Directiei pentru Protectia Copilului Vaslui pentru a depãsi acest episod traumatizant.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.