spot_img
spot_imgspot_img
14.4 C
Vaslui
15-mai-2024

Trofeul Festivalului de muzică folk „Ion Chiriac” merge la Bârlad: Luca Mastacan, prestație de excepție în memoria folkistului vasluian

- Advertisement -
Luca Mastacan
Luca Mastacan

MUZICĂ… Cea de-a doua ediție a Festivalului de muzică folk „Ion Chiriac” s-a desfășurat, weekend-ul trecut, în două comune vasluiene. Este vorba despre Pădureni, acolo unde a avut loc prima tabără de folk, dar și concursul de interpretare și compoziție, și Ghermănești, locul nașterii cantautorului, care a găzduit Gala Laureaților. Trofeul festivalului a fost câștigat de Luca Mastacan, bârlădeanul care i-a impresionat, anul trecut, pe jurații talent show-ului „Românii au talent”. Juriul festivalului a apreciat prestația băiatului, catalogându-l deja un reprezentant de seama al tinerilor folkiști care vor duce mai departe acest gen muzical. Premiul pentru Interpretare “Ion Chiriac” a fost înmânat de fiica regretatului cantautor, Ioana Siia Chiriac, unui tânăr din Râșnov – Brașov: Claudiu-Ilie Benga. Pentru ca cele trei zile de festival să fie o reușită, și-au adus aportul Consiliul Județean Vaslui, Centrul Cultural Județean Vaslui, Primăria comunei Pădureni, Primăria comunei Drânceni. O reală bucurie au constituit-o recitalurile artiștilor consacrați, susținute și în a doua seară de festival, dar și în închiderea manifestării: poetul bucovinean Sorin Poclitaru și folkistul vasluian Romică Brunchi, Ioana și Gelu Chiriac, Mircea Baniciu și Vlad Cnejevici punând punct unei ediții al cărei rezumat l-a subliniat, prin mesajul său, fiica lui Ion Chiriac: “S-a încheiat a doua ediție de festival. Plec din Ghermanestiul drag cu o sumedenie de amintiri minunate, cu glasurile copiilor încă răsunându-mi în minte și cu sufletul încărcat de bucurie. Tată, de oriunde ai fi, sper că vezi cum mă cuibăresc în sufletul tău”.

“Dragilor, cultura a rămas printre singurele redute unde mediocritatea nu își va putea afla vreodată locul”. Ion Chiriac obișnuia, în ultimii săi ani, să ne reamintească această trăire a sa, gând de la care a și pornit, de altfel, anul trecut, la Ghermăneștii Vasluiului, prima ediție de Festival care îi poartă numele. De ce la Ghermănești? Pentru că așa i-a fost voia marelui cantautor, pentru că el parcă anume a fost zămislit pe valea Prutului – să ne rămână vașnic străjer al graniței dintre două Românii, pe nedrept despărțite. Două Românii pe care Ion CHIRIAC le-a cântat, dorindu-și-le mereu unite. Inițiat, în anul 2022, de către folkistul vasluian Romică Brunchi (director de festival), unul dintre obișnuiții parteneri de scenă ai cantautorului, pe vremea când Frații Chiriac susțineau concerte-maraton în județ și în țară, Festivalul “Ion Chiriac” și-a dezvoltat, la cea de-a doua sa ediție, secțiunea de concurs de interpretare și compoziție de muzică folk. 90 de concurenți din județul Vaslui, din țară și din Republica Moldova și-au disputat premiile asigurate de către organizatori, atât la Secțiunea Individual, cât și la Secțiunea Grupuri, unde s-au înscris 18 trupe. Ceea ce a surprins la ediția 2023 a Festivalului Ion Chiriac a fost nivelul ridicat de pregătire al tinerilor folkiști. Festivalul s-a derulat pe parcursul a trei zile, 9- 11 Iunie, pe trei componente principale: tabără folk și concurs de interpretare și compoziție, susținute la Pădureni, iar Gala Laureaților și recitalul artiștilor invitați – la Ghermănești, locul nașterii cantautorului.

Lista premianților Festivalului “Ion Chiriac”, ediția a II-a

Juriul celei de-a doua ediții a Festivalului “Ion Chiriac” a fost format din Ioana Sîia Chiriac (București) și Gelu Chiriac (Târgoviște), fiica și fratele regretatului cantautor Ion Chiriac, Temistocle Diaconu, primarul comunei Pădureni, Romică Brunchi, folkist, director de Festival, director al Centrului Cultural “Podul Inalt” Muntenii de Jos, Jud. Vaslui, poetul Sorin Poclitaru (Gura Humorului) – președintele juriului. Marele trofeu a revenit bârlădeanului Luca Mastacan, iar Premiul pentru Interpretare “Ion Chiriac”, brașoveanului Claudiu-Ilie Benga. De asemenea, au fost acordate premii pentru fiecare secțiune. Astfel, la secțiune Grupuri, vârsta sub 14 ani, Premiul special al Juriului a fost atribuit Grupului Minifolk Junior, Prof. Fluieraș Mihaela. Premiul I a mers la Ungheni, Republica Moldova – Grupul UN Folk, Prof. Aliona Leșanu. Premiul al II – lea  a rămas la Vaslui, pentru Unison Junior, Prof. Adrian Trufia. Grupul VÂNT DE VARă, Prof. Patrascu Florin, a primit Premiul III. Pentru categoria peste 14 , Premiul I a revenit Trupei Calypso, Prof. Elvis Chiperi. Frății CăLIN, Prof. Corneliu Pleșu, s-au plasat pe Locul II. Grupul CRISTAL, de la Bârlad, prof. Corneliu Pleșu, a adjudecat Premiul III. La Secțiunea Individual, categoria de vârstă sub 14 ani, prima poziție a revenit Victoriei Cebotaru, din Republica Moldova. Locul II l-a ocupat Covată Vlad, Ungheni, Prof. Aliona Leșanu.  Premiul III a revenit elevei Palatului Copiilor Vaslui, Aliciuc Larisa. Cei mai valoroși concurenti peste 14 ani s-au plasat pe următoarele poziții: locul I, Coval Maria – Republica Moldova; Locul II, Muntianu Vanessa, Bârlad și Locul III, Neniță Daria, Bârlad, elevele profesorului Corneliu Pleșu.

“Bravo, oameni buni! Respect pentru ce ați făcut acolo! Da, folkul are viitor!”

Cele mai importante dintre momentele acestui festival au fost postate, în mediul online, atât de către concurenți, cât și de către membrii juriului, oameni de cultură recunoscuți la nivel național, iar reacțiile primite la aceste postări au fost dintre cele mai frumoase, cum au și meritat cele trei zile de sărbătoare a folkului de la noi de acasă. Iată o câteva dintre reacții: “Uite cum se poate, când oamenii sunt deschiși și capabili! Senzația la acest Festival este de plinătate în toate felurile, de “totul ca la carte!” (Rodica Manea, Brașov); “Ceva mai frumos decât acolo nu mi-a fost dat să văd in ultimii 30 de ani!” (Savonea Luciano, Gura Humorului); “Frumoasă imagine! Este minunat ce întreprindeți! Reverențe! “(George Gomoescu, Buzău), “Văzând aceste vlăstare crescute frumos, la acest Festival, mai putem spera!” (Vasi Cristea – București); “Bravo, oameni buni! Respect pentru ce ați făcut acolo! Da, folkul are viitor!”(Radu Roxelana, Buzău); “Mă bucur nespus când văd că la voi nu se pierde nimic din ceea ce nu ar trebui pierdut! Am reluat și noi un astfel de exemplu, dar din păcate undeva s-a rupt”. (Dragnea Gabriel, redactor Cotidianul Național Independent, redactor colaborator Radio România Cultural, redactor șef adjunct Revista SUD).

 

 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.