spot_img
15.9 C
Vaslui
30-mai-2023

USR Vaslui cere montarea dispozitivelor GPS pe toate mașinile instituțiilor publice: în doi ani, CJ Vaslui a cheltuit peste 50.000 de euro pe carburant

spot_imgspot_img
- Advertisement -
PROPUNERE… Proiectul de lege obligă instituțiile publice să monteze sisteme GPS pe mașini, astfel încât să nu mai poată fi folosite în scop personal de către angajați.

STOP RISIPEI… Uniunea Salvați România (USR) a depus un proiect de lege prin care obligă instituțiile publice cu mașini să le monteze acestora sisteme GPS de localizare și monitorizare, astfel încât să nu mai poată fi folosite în scop personal de către angajați. Potrivit proiectului USR , instituțiile care nu vor monta GPS pe mașinile proprii nu vor mai putea să deconteze din buget cheltuielile cu combustibilul și vor risca o amendă de până la 50.000 de lei.

Potrivit repezentanților USR Vaslui, în anii 2020 și 2021, Consiliul Județean Vaslui a cheltuit peste 50.000 de euro pentru achiziția de carburant pe bază de bonuri valorice. “USR pune frână risipei din bani publici: dotarea obligatorie cu GPS de localizare și monitorizare a mașinilor instituțiilor publice astfel încât mașinile acestor instituții nu vor mai putea fi folosite în scop personal de către angajați. Conform proiectului de lege depus de USR, acele instituții care nu vor monta GPS pe mașinile proprii nu vor mai putea să deconteze din buget cheltuielile cu combustibilul și vor risca o amendă de până la 50.000 de lei. Administrațiile locale care au implementat deja măsura au anunțat că au redus consumul de combustibil cu cel puțin 40%. Asta înseamnă că în aproape jumătate din timp, mașinile instituțiilor publice sunt folosite ilegal. Spre exemplu, Primăria Câmpulung Muscel, condusă de primarul USR, Elena Lasconi, reprezintă unul dintre exemple. În 2021, primarul USR a montat GPS pe mașinile Primăriei și rezultatele s-au văzut în scurt timp: consumul de carburant a scăzut în 2021 față de 2019 de la 8.400 de litri la 2.400 de litri. Similar, cheltuielile au scăzut de la 49.000 de lei la 15.000 de lei. Și ca să nu spună iar coaliția PSD-PNL că USR își laudă primarii, amintim contextual că liberalul Ilie Bolojan afirma în presă că prin dotarea cu GPS a mașinilor Consiliului Județean Bihor, s-a efectuat o economie de 40% la cheltuielile cu carburanți în anul 2021. Tot contextual, Consiliul Județean Vaslui a cheltuit 140,214.83 lei pentru achiziție carburant pe bază de bonuri valorice în 2020 și 126.685,26 lei în 2021. USR consideră că, cheltuirea banilor publici într-un mod chibzuit și transparent trebuie să fie priorități pentru toate administrațiile publice și instituțiile statului român”, se arată în comunicatul USR Vaslui.

Dacă proiectul va fi adoptat de Parlament, fratele lui Dan Marian, vicepreședintele Consiliului Județean Vaslui, nu va mai putea folosi mașina instituției pentru a se deplasa la agențiile de pariuri, pentru a plasa bilete. În județul Vaslui, unii funcționari publici cu funcții de conducere folosesc mașinile de serviciu pentru a-și duce copiii la școală, pentru a-și plimba soțiile și amantele la cumpărături și chiar pentru a merge în vacanțe. Tot în județul Vaslui, unii primari folosesc microbuzele școlare pentru a-și transporta electoratul la chermezele organizate de partid. Proiectul de lege a fost depus la Senat și urmează să fie discutat mai întâi în comisiile de specialitate.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.