spot_imgspot_img
19.2 C
Vaslui
01-mai-2024

Vasluiul merge pe plus, în prima parte din 2011

- Advertisement -

Judetul Vaslui are sanse sã se reabiliteze, dacã situatia comercialã actualã se mentine, o relevã un studiu al unei agentii de profil. Din cele 41 de judete ale României (Bucuresti si Ilfov sunt luate împreunã), 30 au o balantã comercialã pozitivã si doar 11 sunt pe minus. Pe scurt, în 30 din judetele tãrii, printre care si Vasluiul, valoarea exporturilor o depãseste pe cea a importurilor. Conform Econtext.ro, care a realizat o analizã privind puterea comercialã a fiecãrui judet din România, Vasluiul are un sold comercial pozitiv, de aproape 4 milioane de euro, ca diferentã între valoarea exporturilor si importuri. Datele se referã la prima lunã din acest an, fiind cele mai recente date, si exprimã tendinta din ultima perioadã pentru toate judetele tãrii.

Deficit comercial de 190 de milioane de euro în ianuarie

În ianuarie a.c., exporturile din România au însumat 3,42 de miliarde de euro, în timp ce importurile au totalizat 3,61 miliarde de euro. De unde rezultã cã România a înregistrat un deficit comercial de 190 de milioane de euro în prima lunã a anului. Astfel, 30 de judete au fost pe surplus, au exportat mai mult decât au importat, printre care si judetul Vaslui. În schimb, în 11 judete, cum este cazul judetului vecin, Iasi, situația a fost exact pe dos: importurile au depãsit valoarea exporturilor.

Bucuresti, gaura neagrã a comertului românesc

În fruntea celor 11 judete care au consemnat deficit comercial se aflã chiar Capitala tãrii, Bucuresti. În ianuarie, Bucuresti a vândut în strãinãtate mãrfuri în valoare de 499,6 milioane de euro, ceea ce înseamnã o septime din totalul exporturilor românesti în acest interval de timp. Pânã aici, totul e bine. Din pãcate, vestea rea vine când ne uitãm la cât a importat Capitala. Aproape 1 miliard de euro! În prima lunã a anului, companiile bucurestene au importat mãrfuri în valoare de 992,6 milioane de euro. Ceea ce înseamnã circa 28% din valoarea totalã a importurilor realizate de România. Practic, Capitala produce o septime din exporturi, dar si aproape o treime din importuri.

Cele mai mari performanțe comerciale

Arges, locul unde se produc autoturismele Dacia, este cel mai performant judet din România dupã valoarea soldului comercial. Cu alte cuvinte, Arges consemneazã cea mai mare diferentã dintre exporturi si importuri: 119 milioane de euro, la exporturi de 359,2 milioane de euro si importuri de 240,2 milioane de euro. Surprinzãtor, Olt este pe a doua pozitie, cu o performantã de 52,3 milioane de euro în luna ianuarie. Sibiu este, iarãsi, un judet care vinde mai mult decât cumpãrã, fiind pe a treia pozitie în topul comercial în functie de valoarea soldului; care este de 35,8 milioane de euro. Dupã avansul exporturilor fatã de importuri, cele mai performante judete sunt: Olt (unde valoarea exporturilor e de aproape trei ori mai ridicatã decât cea a importurilor), Alba, Cãlãrasi (care are cea mai bunã paritate exporturi – importuri, primele fiind de aproape 3 ori si jumãtate mai mari decât ultimele).

Exporturi – importuri

Dacã avem în vedere strict valoarea exporturilor, Bucuresti este pe primul loc. Capitala este urmatã de Arges, respectiv Timis (unde valoarea exporturilor a fost de 271,1 milioane de euro). Urmãtoarele pozitii sunt ocupate de Constanta (224,3 milioane euro), Bihor (187 mil. euro), Cluj (186,4 mil. euro). Din nefericire, existã câteva judete care aproape cã nu conteazã când vine vorba de comert. Cea mai scãzutã putere comercialã o are judetul Gorj, unde exporturile au o valoare de doar 3,5 milioane de euro, iar importurile valoreazã 2,6 milioane de euro. Comparativ cu Bucuresti, exporturile Gorjului sunt de aproape 150 de ori mai reduse. Exporturile din acest judet valoreazã cât patru-cinci case de lux din România! (Material realizat de site-ul Econtext.ro)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.