spot_imgspot_img
12.7 C
Vaslui
28-apr.-2024

VIDEO | Casa Juvara salvată de CLM și Clubul Rotary Bârlad (FOTO, FACSIMIL)

- Advertisement -
BANI… Clubul Rotary Bârlad a depus proiectul “Salvați Casa Juvara” Bârlad, pentru obținerea unui grant de finanțare în valoare de 280.000 de USD.

PROTOCOL… Necesitatea și oportunitatea inițierii proiectului de încheiere a unui protocol pentru salvarea Casei Juvara, a intervenit în urma depunerii de către Clubul Rotary Bârlad a proiectului cu titlul “Salvați Casa Juvara” Bârlad. Se intenționează obținerea unui grant de finanțare în valoare de 280.000 de USD, în cadrul Programului de granturi AFCP 2022 organizat de Misiunea SUA în Turcia și Centrul Patrimoniului Cultural al Biroului pentru Educație și Afaceri Culturale din Departamentul de Stal al SUA. Municipiul Bârlad va realiza pe cheltuiala sa și va pune la dispoziția Asociației Club Rotary Bârlad, documentația de avizare a lucrărilor de intervenție (DALI), având, totodată, obligația de a aproba toate documentațiile necesare realizării proiectului. Investițiile realizate la imobilul care face obiectul protocolului, vor intra în patrimoniul Municipiului Bârlad. Toți consilierii locali prezenți la ședința ordinară a CLM din 17 decembrie au aprobat încheierea acestui protocol.

DOCUMENT: Proiect de Hotarare privind Protocolul dintre CLM si Rotary Club Barlad

Conștient de importanța istorică a Casei Juvara și de deosebita sa arhitectură, Clubul Rotary Bârlad și-a lansat propriul proiect de conservare, consolidare și restaurare a acesteia, în calitate de implementator de proiect. Întrucât Casa Juvara face parte din patrimoniul istoric al municipiului Bârlad, pentru ca proiectul Clubului Rotary privind conservarea, consolidarea și restaurarea clădirii să fie declarat eligibil, este necesară acordarea consimțământului proprietarului, prin încheierea unui protocol de colaborare. “Scopul acestei inițiative este de a se evita degradarea în continuare a imobilului și de ajuta la conservarea acestuia, până la identificarea resurselor financiare care să suporte transformarea sa într-o casă memorială sau în <<Casa Personalităților Bârlădene>>, au spus la unison inițiatorii din Rotary Bârlad. Protocolul aprobat este valabil pe toată durata desfășurării lucrărilor de autorizare, proiectare și execuție. Prin lucrări de autorizare, proiectare, execuție se înțelege: Inițierea proiectului de către Rotary; Supunerea proiectului atenției Primăriei; Însușirea proiectului de către Consiliul Local al Municipiului Bârlad; Măsuri de igienizare a clădirii la interior și exterior; Consolidarea golurilor din pereții clădiri pentru stoparea autodemolării; Întocmire DALI; Identificare surse finanțare pentru execuția lucrărilor; Executarea lucrărilor de construcție. Municipiul Bârlad va realiza, pe cheltuiala sa, și va pune la dispoziția Asociației Club Rotary Bârlad, documentația de avizare a lucrărilor de intervenție (DALI), având, totodată, obligația de a aproba toate documentațiile necesare realizării proiectului. Investițiile realizate la imobilul care face obiectul prezentului protocol, vor intra în patrimoniul Municipiului Bârlad.

Istoricul Casei Juvara

Casa Juvara a fost construită la mijlocul secolului XIX (cel mai probabil 1830 – 1880) de către Nicolae Philippide, unchiul academicianului Alexandru Philippide, care a studiat la Colegiul Roșca Codreanu din Bârlad. Imobilul a fost apoi cumpărat în 1882 de către Iorgu Juvara și soția sa Maria Docan, nepoată prin alianță a domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Emil Juvara a rămas proprietarul imobilului după ce le-a plătit partea lor fraților săi, academician Ernest Juvara, Nicu Juvara și Clemance Lupu Costache. Din cauza unei tragedii petrecute în familia lui Emil Juvara, anume decesul fiului său Dumitru, academician onorific, acesta a vândut casa Regiei Monopolurilor Casei Regale a României, în 1936. În acel an, în imobil a funcționat o casă de copii, iar ulterior, de-a lungul anilor, casa a găzduit mai multe așezăminte sociale de învățământ și sănătate. În imobilul cochet, o adevărată bijuterie arhitecturală, a locuit academicianul Nicolae Docan, membru al Academiei Române, nepot direct al lui Cuza, pictori celebri, personalități marcante din diferite domenii. Printre aceștia, s-a aflat și Ion Juvara, marele chirurg al României, care a decedat în 1996. Acesta a fost tatăl Alexandrei Chiliman – Juvara, arhitecta care a propus acum câțiva ani municipalității un proiect de construire a unei clădiri moderne, care să păstreze, totuși, frumusețea arhitecturală a fațadei originale. Evident că, în 2016 când s-a propus acest proiect, nu a avut ecou, din lipsa fondurilor cu care să fie implementat. Acum, având alături CLM, Primăria și Clubul Rotary Bârlad, se pare că sunt toate șanșele ca să fie salvată Casa Juvara, ce se va trasforma în “Casa personalităților bârlădene”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.