2.6 C
Vaslui
03-dec.-2022

VIDEO | Discoteca „La Cumătru”, mărul discordiei la Ziua satului Bunești!

- Advertisement -
BOICOT… Câțiva oameni din comună au pus mână de la mână ca să facă un spectacol cu dans și muzică de fanfară, alții au amenințat cu… boicotul

CONTROVERSE… Supărare mare la Bunești, pe… discoteca „La Cumătru”, unde pe 8 noiembrie ar trebui să aibă loc petrecerea prilejuită de hramul satului! După ce câțiva oameni din comună au pus mână de la mână ca să facă un spectacol cu dans și muzică de fanfară, alții au amenințat cu… boicotul. Concret, mai multe persoane s-au supărat pe locația aleasă de organizatori „Foarte urât! Nu înțeleg de ce La Cumătru, dar v-ați pus întrebarea câți dintre noi vor merge la el, acolo? Îmi pare rău, chiar nu mă așteptam”, a fost una dintre reacțiile critice. Cei care s-au ocupat de organizare au spus, totuși, că evenimentul nu va fi boicotat de săteni, întrucât patronul discotecii a fost de acord ca toți sătenii să ia parte la eveniment, chiar și cei care altădată au făcut scandal și au fost „interziși” în locație. „Noi îi așteptăm cu drag pe toți buneștenii. Toți cei care s-au supărat și au criticat au avut ceva probleme în trecut aici, la discotecă, așa cum se mai întâmplă câteodată, că oameni suntem… Dar patronul discotecii a spus clar că toată lumea e binevenită la Ziua Satului, chiar și cei care altădată au fost interziși. Va fi ceva frumos, oamenii se vor distra”, a dat asigurări Constantin Iftene, inițiatorul evenimentului. Imaginile cu evenimentul similar din satul Plopi, comuna Bunești Averești, unde oamenii au încins hora pe uliță, sunt cele care arată că, pentru o distracție pe cinste, nu trebuie prea mulți bani. Artistul la început de drum, Damian Spinei, a fost cel care a jucat cu sătenii din Plopi și, spun organizatorii, va veni și la petrecerea de la Bunești.

În timp ce unele comune au bani de să cheme cei mai în vogă artiști ai României sau Republicii Moldova, să cânte pentru sătenii lor, iată că sunt în județul Vaslui și UAT-uri care, din varii motive, cele mai multe legate de punga strânsă a bugetului, nu au de unde să scoată bani, ca să arunce după… lăutari de top. Este cazul comunei Bunești Averești, care de dinainte de pandemie nu a mai inițiat petreceri publice, de hramurile satelor componente. În acest context, unii localnici s-au gândit că nu ar fi prea greu dacă și-ar organiza singuri câte o distracție publică. Prima încercare a fost de Sfântul Dumitru, pentru hramul satului Plopi, unde câțiva oameni au pus mână de la mână și au organizat după posibilități o petrecere în centrul localității, cu muzică de fanfară, dar și artiști locali. Dincolo de micile probleme, precum faptul că Poliția ajunsă la fața locului a sesizat că mașinile strânse în zonă încurcau intensa circulație de pe…ulițele din Plopi, evenimentul s-a bucurat de succes și de un feedback pozitiv. „Foarte frumos a fost, să mai faceți! Am dansat și mi-a plăcut. A fost mult mai bine așa simplu. Mie nu îmi place fandosirea, de aceea mi-a plăcut mult. Satul nostru, Plopi, merită o zi a lui an de an, pentru că chiar dacă am mai rămas puțini locuitori în sat, mulți bătrâni, cu tineretul plecat în străinătate, merităm să mai avem și noi câte o bucurie. Sunt mândră că sunt din Bunești Averești, o comună frumoasă”, a spus Mihaela, localnică din Bunești Averești.

„Foarte urât! Nu înțeleg de ce La Cumătru, dar v-ați pus întrebarea câți dintre noi vor merge la el, acolo?”

Discoteca „La Cumătru’”

Și dacă tot a funcționat inițiativa petrecerii făcută exclusiv de sătenii la Plopi, Constantin Iftene s-a gândit să organizeze și la Bunești, de hramul localității, o astfel de adunare, cu fanfară și artiști de muzică populară. Numai că Buneștiul e un sat de vreo patru ori mai mare decât Plopi, iar asta înseamnă și mai mulți săteni, dar și mai multe orgolii. Organizatorul Iftene a ales ca locație de petrecere a evenimentului numit Ziua satului Bunești o discotecă locală, numită „La Cumătru’”, susținând că incinta este numai bună pentru un spectacol cu un artist din Basarabia, cu dansuri și voie bună. Ba, a fost chemată și fanfara de la Pietriș, preferată de mulți săteni, mai ales cei în vârstă. Numai că anunțul privind locația aleasă a stârnit supărare. „Foarte urât! Nu înțeleg de ce La Cumătru, dar v-ați pus întrebarea câți dintre noi vor merge la el, acolo? Îmi pare rău, chiar nu mă așteptam. Există centrul satului, unde poate veni toată lumea”, a susținut unul dintre localnicii nemulțumiți din Bunești. „Nu se duce nimeni, veți vedea. La Cumătru unii nu avem voie, că acum o sută de ani s-a certat cutare, cu cutare și e invidia mare. Dacă nu scoateți muzicanții în centrul satului, să se bucure toată lumea, ați cheltuit banii degeaba. Nu ne lasă patronul acolo, nu înțelegeți?”, a fost o altă reacție.

„Vreau să vă spun că sunt cinci familii de gospodari din sat care au făcut mâncare pentru hramul de la biserică, iar noi am spus să fie ceva frumos și după-amiaza”

Constantin Iftene, organizatorul evenimentului, a precizat: „Știu că unii sunt supărați, dar eu sper să înțeleagă că am ales această locație, pentru că e mai civilizat. Este toaletă, este o sursă de apă, plus că este deja frig afară, iar în interior se poate dansa în voie. Petrecerea e de la 15,00 până pe la ora 21,00. Va cânta fanfara din Pietriș și Damian Spinei. Nu trebuie să fie nicio supărare. Vreau să vă spun că sunt cinci familii de gospodari din sat care au făcut mâncare pentru hramul de la biserică, iar noi am spus să fie ceva frumos și după-amiaza. Apoi, am vorbit cu patronul discotecii, care este de lăudat că ne ajută și ne susține cu sala, cu curentul, etc, iar dânsul a spus că pentru ziua satului toată lumea poate să vină, chiar și cei care au avut probleme în trecut. Așa că toată lumea e binevenită”, a spus Constantin Iftene.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.