spot_imgspot_img
22.2 C
Vaslui
06-mai-2024

Ziua Națională la Vaslui, sărbătorită cu colaci, ceai cald și mesaje patriotice

- Advertisement -

LA MULTI ANI… Aproximativ 2000 de vasluieni au participat la manifestările organizate de autorități pentru a celebra Ziua Națională a României, 1 Decembrie 2017 fiind una din rarele ocazii în care publicul a depășit numărul politicienilor prezenți la ceremonie. Organizatorii evenimentului au avut grijă ca oamenii să nu simtă frigul, oferindu-le acestora câte un pahar de ceai cald și un colac.

În ciuda vremii urâte, vasluienii au venit în număr mare în Piața Civică, fiind nerăbdători să vadă, în special, parada militară. Ceremonia a fost deschisă, la ora 11:00, cu intonarea Imnului Național, urmată de oficierea serviciului religios. Un sobor de preoți, în frunte cu Episcopul Ignatie, a rostit o rugăciune pentru toți cei care și-au dat viața pentru apărarea patriei, dar și pentru binecuvântarea țării noastre. Prezente la manifestare, oficialitățile orașului și ale județului le-au transmis vasluienilor „La mulți ani” de Ziua Națională a României. Dacă în alte orașe ale țării, s-au împărit fasole cu cârnați, la Vaslui, autoritățile au „postit”, împărțind colaci și ceai cald celor prezenți. Evenimentul dedicat celor 99 ani de la Marea Unire a continuat apoi în Casa de Cultură, cu un spectacol folcloric, avându-l invitat special pe solistul de muzică populară Petrică Mîțu Stoian.

„1 Decembrie 1918 – un dar de la Dumnezeu”

In mesajul adresat vasluienilor de Ziua Națională a României, Episcopul Ignatie i-a îndemnat pe aceștia să cinstească memoria eroilor care și-au dat viața pentru idealul național și să transmită mai departe dragostea de țară: „In timp ce săvârșeam slujba de mulțumire pentru toate darurile pe care Dumnezeu le-a revărsat asupra poporului român îmi erau foarte vii în minte toate relatările  pe care le-am citit despre cei care  au participat, acum aproape o sută de ani, la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. Și unul dintre martorii oculari ai acestui moment sfânt și binecuvântat din viața poporului român, Alexandru Vaida Voievod, mărturisea că toți românii, cu mic cu mare, adunați pe platoul romanilor din Alba Iulia, apreciau importanța acestui eveniment cu tot sufletul lor. Intrebarea mea este: oare noi, cei de astăzi, reușim să cuantificăm, să valorizăm, cu adevărat această moștenire pe care Dumnezeu ne-a dăruit-o pe 1 Decembrie 1918? Acest moment din istoria poporului român (unirea tuturor principatelor române) este un mare dar al lui Dumnezeu, este produsul exclusiv al proniei cerești. Nu intenționez să vă țin o lecție de istorie, însă vreau să să mă opresc asupra unui amănunt: 1 Decembrie 1918, pe lângă faptul că este simbolul unității noastre naționale de neam și de credință, reprezintă însumarea mai multor evenimente: In binecuvântatul an – 1918 – noi mai sărbătorim și unirea celorlalte principate provincii istorice cu țara mamă: pe 27 martie –  Basarabia, pe 28 noiembrie – Bucovina, iar pe 1 decembrie – Transilvania. Trebuie să ne aducem aminte de acest an cu foarte mare cinste, respect și să transmitem copiiilor noștri dragostea de neam și de țară”.

Primarul Vasile Pavăl: „numai împreună putem schimba situația socio-economică a orașului”

Edilul orașului Vaslui a deschis șirul discursurilor ținute de autoritățile locale. Acesta i-a îndemnat pe vasluieni la unitate și la acțiuni comune pentru modernizarea orașului: „Stimați vasluieni, anul 1918 reprezintă în istoria poporului român anul triumfului idealului național, anul încununării victorioase a lungului șir de lupte și sacrificii umane și materiale pentru făurirea statului național unitar. In această zi de 1 Decembrie 1918, Nicolae Iorga scria: <<a sosit un ceas pe care îl așteptam de peste două veacuri, pentru care am trăit întreaga noastră viață națională, pentru care am muuncit și am scris, am luptat și am gândit. A sosit ceasul în care cerem și noi lumii dreptul de a trăi pentru noi, dreptul de a nu da nimănui ca robi rodul ostenelilor noastre>>. Desăvârșirea unității naționale a românilor la sfârșitul primei conflagrații mondiale trebuie înțeleasă ca o împlinire, ca o necesitate istorică impusă de evoluția statului național. (…). Distinsă audiență, manifestările dedicate acestui mare eveniment, îmi oferă prilejul de a transmite tuturor locuitorilor municipiului Vaslui că numai împreună putem construi, numai împreună putem moderniza, putem schimba situația socio-economică a orașului nostru. De ziua Națională a României, gândul meu merge către toți locuitorii municipiului Vaslui, pe care îi asigur de susținerea și prețuirea mea. La mulți ani tuturor celor prezenți! La mulți ani tuturor vasluienilor! La mulți ani tuturor românilor oriunde v-ați afla! La mulți ani, România!”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.