spot_imgspot_img
16.5 C
Vaslui
30-apr.-2024

“Hora din strãbuni”, pansament pentru suflet (foto)

- Advertisement -

REGAL FOLCLORIC… “Hora din strãbuni”, un amalgam de culturã, traditie, frumos, un spectacol pe care vasluienii sunt privelegiati sã îl urmãreascã. Cele douã seri ale weekend-ului au fost marcate de spectacolele din Teatrul de Varã din cadrul Festivalului International de Folclo. Vasluienii au intrat în contact nu doar cu dansul si muzica strãbunilor, ci au fãcut cunostintã cu oameni din alte pãrti ale lumii cu dansul, muzica si costumele “traditionale” ale acestora. “Hora din strãbuni” a devenit un eveniment la care orice vasluian este mândru sã se raporteze, un fel de pansament pus pe rãni adânci, provocate de cele douã scandaluri sexuale – de la Vãleni si de la Muntenii de Jos – care au pus într-o luminã proastã Vasluiul, bombardat cu injurii din toate directiile. Festivalul, dincolo de faptul cã a încântat vizual si auditiv spectatorii, a demonstrat, fãrã tãgadã, ce fel de oameni trãiesc în acest judet, civilizati, ospitalieri, muncitori si iubitori de tot ce este frumos.

Judetul Vaslui este cu sigurantã cel mai huiduit din tarã pentru cã, din lipsã de discernãmânt sau din rea-vointã, au aruncat toti “atotstiutorii” cu noroi în cetãtenii care locuiesc în zonã. “Hora din strãbuni” este însã cel mai bun exemplu cã la Vaslui frumosul existã în cea mai purã formã a sa. “Nemernicii” din acest judet sãdesc, în fiecare zi si cu precãdere o datã la doi ani, dragostea de folclor, de traditii, de strãmosi, pânã la urmã dragostea de tarã în sufletele copiilor, fac efortul de a pãstra tot ce are mai de pret acest popor. Vasluienii, caracterizati cu termenul “limitati” de unele persoane publice, sunt însetati de cunoastere, deschisi la nou si învatã despre alte culturi din cele mai diverse locuri ale lumii, stabilesc relatii si legãturi cu reprezentantii unor tãri în care cei mai multi dintre românii de rând nu vor ajunge niciodatã. Si culmea, acesti strãini ajung sã îi îndrãgeascã pe vasluieni.

Un weeked de pominã, la “Hora din strãbuni”

Dupã parada grandioasã de vineri, 31 iulie, si primul spectacol din Teatrul de Varã, transmis în direct la Televiziunea Nationalã, a urmat un weekend la fel de vesel si colorat pentru vasluieni. Organizatorii au depus ore de muncã si eforturi sustinute pentru a pune în scenã acest festival, iar rezultatul a fost pe mãsurã. Sâmbãtã, între orele 18:00 si 19:00, a avut loc în Parcul Copou atelierul de dans popular la care au luat parte tinerii participanti din cadrul ansamblurilor “Rapsodia Vasluiului” si “Hora Vasluiului’ si din ansamblul “Lugojana” din Lugoj. Coregrafii care i-au instruit au fost Virginel Solomon si Puiu Munteanu, cel din urmã le-a demonstrat copiilor cum se joacã în Banat. A fost vorba despre un schimb de pasi de dans, au învãtat unii de la altii, moldovenii de la bãnãteni si invers, o ocazie numai bunã pentru ca cetãtenii prezenti sã-si îmbunãtãteascã, la rândul lor, miscãrile de dans. Seara a continuat, bineînteles, cu spectacolul din Teatrul de Varã. Au urcat pe scenã trei ansambluri folclorice cunoscute publicului, deoarece a mai avut sansa sã le urmãreascã si cu alte ocazii, fiind de pe meleaguri vasluiene. Este vorba despre “Rapsozii Ivestilor” din Ivesti, “Pãduretu” din Osesti si “Rãzesii” din Pogonesti.

Moldovenii si maghiarii, uniti de muzicã si dans

Numerele artistice autohtone au fost urmate de reprezentatia ansamblului “Izvorul” din Târgu Mures, înfiintat în 1954, ca ansamblu de dansuri populare maghiare, si care însumeazã, astãzi, în jur de 100 de membri. Desi sunt cunoscute disensiunile dintre cele douã comunitãti -românã si maghiarã-, neîntelegeri care îsi au obârsia cu secole în urmã si care au rãmas încã vii, pentru aproximativ jumãtate de orã, membrii acestui ansamblu si-au dat tot interesul sã impresioneze vasluienii si au dansat si cântat pentru publicul moldovean. Voia bunã i-a fãcut pe toti sã uite de existenta unui conflict istoric, din ce în ce mai pregnant mai ales în spatiul politic, si nu exagerãm când spunem cã s-a realizat o conexiune între spectatori si artisti, iar vasluienii au aplaudat frenetic reprezentatia membrilor ansamblului “Izvorasul”.

Surpriza serii, polonezii si algerienii

Un numãr extrem de complex l-au avut polonezii de la “Bychlewianka”, a cãror membri au dansat, au cântat si au pus în scenã pe ritmul muzicii mai multe povesti pentru o orã, timp în care au schimbat mai multe costume. Cel mai asteptat moment al serii a fost, fãrã îndoialã, cel al Asociatiei Culturale “Fen Bladi” din Algeria, care promoveazã dansurile traditionale din aceastã tarã, mai ales pe cele din orasul Sidi Bel Abbes. Un moment exotic pentru vasluienii care, desi nu au înteles foarte multe din mesajul transmis prin dansuri, au aplaudat în repetate rânduri. Duminicã, povestea s-a repetat, cu un atelier de dans la care au luat parte polonezii, grecii si membrii ansamblului “Izvorasul” din Târgul Mures, si un spectacol pe mãsurã. Festivalul se va încheia marti 4 august.

Meritul este al organizatorilor

Felicitãri organizatorilor, nu doar pentru munca depusã în realizarea acestui festival – cum putine au fost, sunt si vor mai fi – ci pentru cã sunt un exemplu viu cã la Vaslui oamenii iubesc arta si muncesc pentru promovarea frumosului! (Andreea Atasiei)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.