spot_img
spot_imgspot_img
23.3 C
Vaslui
21-mai-2024

„Caravana Ciresarilor” a pornit din Ibãnesti

- Advertisement -

ACTIVITATE REUSITÃ…Prozatorul, scriitorul și romancierului Constantin Chiritã, autorul celebrului ciclu de romane „Ciresarii”, a fost comemorat miercuri, 13 iunie la Biblioteca Municipalã „Stroe Belloescu”. Putini îsi mai amintesc cã celebrul autor al romanelor „Ciresarii” (cinci volume) s-a nãscut în comuna Ibãnesti, a urmat liceul la Codreanu, iar cei sapte ciresari: Ionut, Dan, Victor, Ursu, Tic, Maria si Lucia, sunt bârlãdeni! Actiunea se vrea o invitatie la lecturã în vacanta de varã pentru toti elevii! Activitatea ineditã a fost organizatã sub egida Primãriei Bârlad și a Consiliului Local Municipal Bârlad, în colaborare cu Scoala Gimnazialã nr. 1 Ibãnesti.

Întrucât cunoscutul scriitor s-a nãscut si a învãtat în localitatea Putul Olarului din comuna Ibãnesti, gazdele de la scoala localã si-au întâmpinat oaspetii din Bârlad cu cirese si, evident, cu un amplu program artistic. Din partea organizatorilor din Bârlad, la activitate au participat viceprimarul Roxana Miron – Feraru, Cristina Vizitiu, directorul Bibliotecii „Stroe Belloescu”, Mihaela Andreea Hanganu, bibliotecar si Costel Tudor, consilier personal al primarului Municipiului Bârlad.

„Activitatea, aflata la prima editie, s-a intitulat <<Caravana Ciresarilor>> și presupune încurajarea lecturii în randul elevilor de gimnaziu și al tinerilor în general. De aceea, initiativei i s-a alãturat si un grup de voluntari ai bibliotecii noastre, care promoveazã lectura si în cadrul altor activitãti similare desfãsurate de institutia noastrã. Trebuie sã remarcãm si colaborarea cu întreg colectivul de cadre didactice al scolii partenere din Ibãnesti, care s-a pregãtit exemplar pentru aceastã primã editie a Caravanei Ciresarilor”, a spus Cristina Vizitiu, directorul Bibliotecii „Stroe Belloescu”.

Scriitorul si jurnalistul Constantin Chiritã, uitat de bârlãdenii care i-au dat pe cei sapte ciresari!

Scriitorul român Constantin Chiritã s-a nãscut pe 12 martie 1925 la Ibãnesti, judetul Vaslui. Clasele primare le face în satul natal iar cele liceale le urmeazã la Liceul „Gh. Rosca Codreanu” din Bârlad si la Bucuresti. Se înscrie la Politehnica din Bucuresti, dar nu îsi finalizeazã studiile. Se dedicã literaturii si ziaristicii, devenind redactor la ziarul Scînteia. Colaboreazã si la alte publicatii, mai ales la Luceafãrul si Sportul literar. Constantin Chiritã debuteazã ca scriitor în anul 1949 cu volumul de nuvele „Matei Ion a cucerit viata”. Mai târziu, Constantin Chiritã începe sã scrie romane de aventuri pentru adolescenti, gen care l-a consacrat. Cel mai cunoscut roman al sãu este „Ciresarii”, un ciclu format din cinci volume: Cavalerii florii de cires, Castelul fetei în alb, Roata norocului, Aripi de zãpadã si Drum bun, Ciresari! Volumele, considerate adevarate best-seller în perioada comunistã, au fost ecranizate în anii 1970 sub forma unui serial de televiziune. Constantin Chiritã a fost distins de douã ori cu Premiul Uniunii Scriitorilor, în 1964 si 1974.

Alte volume scrise de Constantin Chiritã:  Trilogia în alb (1974), Trandafirul alb (1964), Pescãrusul alb (1969), Îngerul alb (1969), Livada (1979), etc.
Din 1977 Constantin Chiritã a detinut functia de vicepresedinte al Uniunii Scriitorilor. Scriitorul a decedat la data de 14 noiembrie 1991 în localitatea Bonn-Konigswinter din Germania.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.