spot_img
spot_imgspot_img
22 C
Vaslui
26-mai-2024

„Rãzesii” din Pogonesti si „Rândurile” din Muntenii de Sus, la Festivalul de la Cãinarii Vechi din raionul Soroca! (foto)

- Advertisement -

INVITATI Pãstorii si traditiile lor au fost la loc de cinste pe 7 mai, în satul Cãinarii Vechi (Soroca), Republica Moldova. Acolo s-a desfãsurat cea de-a noua editie a Festivalului – concurs national de folclor pãstoresc „Pe-un picior de plai”. Pe scena improvizatã în aer liber si-au prezentat mãiestria ansambluri folclorice din Republica Moldova, dar si din România si Ucraina. În calitate de oaspeti au evoluat ansamblul popular „Djerela” din Ucraina, grupul folcloric „Rãzesii” din Pogonesti  si formatia de dansatori „Rândurile” din Muntenii de Sus, judetul Vaslui.

Traditionalul festival a început cu o paradã a portului popular. Fiecare formatie a reprezentat traditiile pãstoresti prin cântece deosebite, încercând totodatã sã aducã în scenã portul popular, dar si alte elemente traditionale oieritului. Participantii la festival au avut ocazia nu doar sã cunoascã obiceiurile pãstoresti ale moldovenilor de dincolo de Prut, dar si sã guste din bucatele traditionale. Nelipsite au fost casul si brânza de oi. La concurs au participat ansambluri folclorice din raioanele Soroca, Donduseni, Floresti, Orhei, Telenesti, Soldãnesti, Rîscani. Festivalul pãstoresc „Pe-un picior de plai” a fost organizat de Centrul National de Conservare si Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, Sectia Culturã si Turism Soroca si Primãria Cãinarii Vechi. Din judetul Vaslui, organizatorii au solicitat Centrului Judetean de Conservare si Promovare a Culturii Traditionale sã trimitã, ca invitati, pentru a sustine un recital, douã formatii folclorice traditionale locale. Lucian Onciu, seful CJCPCT Vaslui, a trimis ca reprezentanti ai României si ai judetului nostru formatiile „Rãzesii” din comuna Pogonesti si „Rândurile” din comuna Muntenii de Sus. Învãtãtorul Andrei Dumitru ne-a precizat cã prezentarea fãcutã pe scenã si cea a bucatelor traditionale au fost foarte apreciate de organizatori si de participantii la festival. Din grupul „Rãzesii” face parte si actualul primar al comunei Pogonesti, Ionel Iordache, care a participat la prezentarea pe scenã a traditiilor vasluiene.

Vã reamintim cã, în urmã cu 34 de ani, sub îndrumarea domnului învãtãtor Andrei Dumitru a luat fiintã Grupul folcloric „Rãzesii” din Pogonesti, care a cîstigat de la prima participare locul 1 pe tarã la Festivalul National „Cântarea României” cu colindul „Leroilea”, din cele 14 colinde autentice pe care grupul le-a cules de-a lungul anilor, înregistrate la Casa de discuri „Electrecord”, din Bucuresti, intitulat „N-am venit sã cerem, ci-am venit sã dãm”. A urmat culegerea de cântece populare românesti care sunt incluse în repertoriul formatiei. Mai figureazã în cadrul grupului si douã suite de dansuri ce au costume populare confectionate la atelierele de tesãturi si cusãturi populare dupã cele autentice, în cadrul Asociatiei „Tinere vlãstare 2000”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.