spot_img
spot_imgspot_img
29.1 C
Vaslui
02-iun.-2024

Satul Floresti, „satul nimãnui”, din cauza orgoliilor clasei politice

- Advertisement -

BIROCRATIE SI RÃZBUNARE… Legea pentru trecerea satelor Floresti si Dealu Secãrii în componenta comunei Alexandru Vlahutã este întârziatã de Institutia Prefectului Vaslui, mai precis de prefectul Andrei Puicã. Legea apartine ca initiativã deputatei Ana Birchall, cea care ar fi trebuit sã fie nasa de cununie a prefectului de Vaslui, dar care nu s-a mai prezentat la nuntã. Acum, prefectul Andrei Puicã este bãnuit cã ar pune bete în roate, întârziind nepermis de mult organizarea referendumului necesar pentru ca legea sã intre în Parlament spre aprobare. Prefectul Puicã se apãrã, precizând cã organizarea referendumului este stabilitã prin lege la Consiliile Locale. Primarul din Vlahutã are referendumul fãcut de anul trecut, iar primarul Gheorghe Poede din Poienesti, nici nu vrea sã audã de referendum, precizând cã el are o hotãrâre judecãtoreascã definitivã, prin care satul Floresti este trecut la Poienesti. În tot acest rãzboi birocratic si al orgoliilor politice, cel mai mult au de suferit sãtenii din Floresti, care, desi figureazã în hârtii la Poienesti, tot de la Primãria din Vlahutã îsi ridicã actele necesare, pentru cã acolo sunt intabulate toate proprietãtile! Mai mult, la DNA a ajuns o sesizare de la cetãtenii din Floresti care vor sã se cerceteze ce s-a fãcut cu fondurile primite de Poienesti ani de zile, dar care nu au ajuns în sat sub nicio formã. DNA a declinat competenta cãtre Prefectura Vaslui, care trebuie sã rãspundã procurorilor despre ce sume este vorba si unde s-au dus banii!

Somnul clasei politice si în special al politicienilor vasluieni naste un rãzboi unic în România. Floresti este cel mai sãrac, dar si cel mai râvnit sat din tarã. Victimã a abramburelii birocratice din 1990, cãtunul este oficial în grija nimãnui, desi se aflã pe harta a douã comune vasluiene. Asadar, cei 750 de floresteni care locuiesc acolo unde se terminã asa-zisul asfalt al DJ 245, sunt revendicati de primarii comunelor Poienesti si Alexandru Vlahutã deopotrivã. Mai mult, CL din Poienesti a solicitat în instantã Primãriei Alexandru Vlahutã, restituirea arhivelor satului Floresti si a câstigat. Pentru dezamorsarea situatiei, în Parlamentul României a fost initiatã o lege privind trecerea satelor Floresti si Dealu Secãrii în componenta comunei Alexandru Vlahutã. Proiectul de lege are toate aprobãrile si avizele pentru a intra la votare în plen, lipsind doar referendumul local. Organizarea lui depinde în totalitate de Prefectura Vaslui.

Prefectul Puicã supãrat pe … nasã, ca vãcarul pe sat!

Cum proiectul de lege este initiat de deputata Ana Birchall, din nu stim ce motive (putem doar sã bãnuim), prefectul Andrei Puicã nu se omoarã deloc sã-l oblige pe primarul din Poienesti, Gheorghe Poede, care refuzã categoric organizarea referendumului local, sã-l organizeze. Refuzul primarului Gheorghe Poede în fata solicitãrii Prefecturii poate sã-l aducã în fata instantei, dar asta poate sã o facã doar prefectul Andrei Puicã, adicã sã-l cheme în fata judecãtorilor pe primarul încãpãtânat si sã-i explice cã o hotãrâre judecãtoreascã (cea prin care arhiva satului Floresti a trecut la Poienesti), nu anuleazã o lege organicã, si sã-l acuze de abuz de functie. Prefectura Vaslui nu face nicio miscare în sprijinul sãtenilor, iar acestia au în continuare de suferit. Iatã ce spune prefectul Andrei Puicã: “Institutia noastrã a transmis cãtre CL Poienesti si CL Vlahutã, solicitarea doamnei deputat Ana Birchall cu privire la necesitatea organizãrii unui referendum local privind trecerea satului Floresti la comuna Alexandru Vlahutã. Prin adresa 1311/2015, primarul comunei Poienesti ne-a comunicat cã problema organizãrii referendumului local a fost pusã în discutie în cadrul sedintei de CL în ianuarie anul acesta, iar consilierii nu au fost de acord, respingând proiectul în unanimitate”, precizeazã prefectul Andrei Puicã, specifând apoi cã doar Consiliile Locale pot organioza referendumul local, iar Institutia Prefectului nu-i poate obliga! Prefectul nu face nicio trimitere (si nici nu ar putea) la faptul cã proiectul de lege, care urmeazã a fi votat în Parlament si care ar clarifica situatia celor din Floresti, este al doamnei deputat Ana Birchall, care ar fi trebuit sã-l cunune astã primãvarã, dar n-a mai apãrut la nuntã. Asa cã, supãrarea dintre cei doi politicieni, creeazã mari neplãceri sãtenilor din Floresti!

Primarul din Vlahutã are altã variantã

Dãnut Cojocaru, primarul comunei Al. Vlahutã, precizeazã însã cã nici vorbã de asa ceva. Prefectura Vaslui are obligatia sã solicite organizarea referendumului, iar în caz de refuz al vreunui consiliu local, Prefectura trebuie sã ia mãsuri si sã fie obligati sã facã referendumul local. “Noi avem rãspuns de la Institutia Presedentiei României care precizeazã clar cã delimitarea hotarelor unei comune este lege si cã o hotãrâre judecãtoreascã nu poate schimba o lege organicã. De aceea trebuie reglementatã situatia, dar nu se vrea. În continuare oamenii din Floresti vin la primãria Vlahutã pentru toate problemele lor, pentru cã titlul lor de proprietate este pe comuna Alexandru Vlahutã si nu Poienesti. Chiar si institutiile din Floresti tot aici sunt intabulate, drumurile din Floresti tot la noi. Când am primit adresa de la Prefecturã am dat hotãrâre de CL, sã organizãm referendumul, dar pentru cã cei de la Poenesti nu vor, nu se poate face”, a spus primarul Dãnut Cojocaru. Cum rezolvãm situatia domnule prefect??

Deputata Ana Birchall acuzã Prefectura Vaslui cã boicoteazã intentionat proiectul de lege!

Am contactat-o telefonic pe deputata Clegiului Zorleni, unde se aflã comuna Alex. Vlahutã, Ana Birchall, cãreia i-am relatat nemultumirea oamenilor din Floresti si situatia explozivã dintre cele douã primãrii. “Referitor la proiectul de lege privind trecerea satelor Floresti si Dealu Secãrii în componenta comunei Alexandru Vlahutã. Statutul bizar al satelor Floresti si Dealu Secãrii – localitãti care de facto apartin de comuna Alexandru Vlahutã, iar de jure de comuna Poienesti – trebuie lãmurit si reglementat în regim de urgentã, tinând cont de vointa vasluienilor din aceste sate. Asa cum am promis, am depus în 2013 un proiect de lege pentru trecerea satelor Floresti si Dealu Secãrii în componenta comunei Alexandru Vlahutã si m-am luptat sã primeascã toate avizele favorabile de adoptare, iar propunerea mea legislativã, adoptatã de Camera Deputatilor si avizatã favorabil de comisiile de specialitate din Senat, asteaptã acum organizarea referendumului local.Organizarea referendumului este o etapã necesarã pentru ca proiectul meu de lege sã ajungã la vot si sã poatã fi adoptat si în Senat, devenind lege. În acest sens, am fãcut mai multe apeluri cãtre autoritãtile locale, cãtre Autoritatea Electoralã Permanentã si, în special, cãtre Prefectura Vaslui, sã punã în aplicare legea si sã organizeze în cel mai scurt timp acest referendum, nu sã îl boicoteze”, a precizat deputata Ana Birchall.

Istoricul satului Floresti

În acte, florestenii au domiciliul în comuna Alexandru Vlahutã, unde învatã, voteazã si plãtesc taxele. Totusi, evidentele statului român îi plaseazã în comuna vecinã – Poienesti si, în consecintã, tot acolo este directionat si bugetul de la Finante, împãrtit pe cap de locuitor. Banii, evident, rãmân la Primãria Poienesti, iar florestenii sunt “întretinuti” din bugetul comunei Alexandru Vlahutã. Situatia absurdã prin care locuitorii din Floresti nu mai stiu de ce comunã apartin a apãrut în urma unei reîmpãrtiri administrative când, în luna mai 1989, comuna Poienesti a fost desfiintatã, ca doar dupã mai putin de un an, o altã reîmpãrtire a reînfiintat aceastã comunã, a cãrei primãrie a primit în subordine si satul Floresti, în care locuiesc în jur de 750 de locuitori si care, pânã atunci, apartinea de comuna Alexandru Vlahutã. Practic, din ianuarie 1990, suprafetele de teren aferente acestui sat sunt incluse, conform legii, la Poienesti, dar locuitorii apartin din punct de vedere juridic de cealaltã comunã. Aceastã gresealã administrativã, care a creat nenumãrate probleme de-a lungul timpului, s-a încercat a fi rezolvatã printr-un referendum organizat în 2005, dar, din cauza neprezentãrii la vot a cetãtenilor din Poienesti, situatia a rãmas în continuare neclarã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.