spot_img
spot_imgspot_img
15.6 C
Vaslui
20-mai-2024

Scolile, pregãtite si nu prea pentru începerea noului an scolar

- Advertisement -

Cu doar câteva sãptãmâni înainte de începerea anului scolar 2015-2016, sute de scoli si grãdinite din judetul Vaslui nu au autorizatii de functionare. Multe dintre acestea nu vor primi avize sanitare nici pe parcursul anului scolar întrucât au grupul sanitar în curte, nu au sursã de apã, iar mobilierul scolar este mult prea vechi.

Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Vaslui, la data de 20 august 2015 nu mai putin de 36,88% din unitãtile de învãtãmânt din judet nu aveau autorizatii sanitare de functionare. Chiar dacã pânã la 14 septembrie procentul va mai suferi modificãri, scãderea nu va fi considerabilã dacã analizãm datele cu privire la aceeasi problemã din anii precedenti. În peste 70% din scoli nu s-a finalizat curãtenia, igienizarea si reparatia spatiilor în care vor învãta elevii si prescolarii. În doar 27,32% din scoli igienizarea s-a realizat în proportie de 100%, în timp ce în peste 5% din unitãtile de învãtãmânt nici mãcar jumãtate dintre problemele existente nu au fost rezolvate. Totusi, Constantin Turcu, inspector pe probleme de management în cadrul ISJ Vaslui, preconizeazã cã, pânã la data de 14 septembrie, la începerea anului scolar, actiunea de curãtenie, igienizare si dezinfectie a unitãtilor de învãtãmânt se va încheia, astfel ca elevii sã-si poatã desfãsura cursurile în bune conditii. În ceea ce priveste autorizatiile ISCIR, 76,10% din unitãtile scolare au primit rãspuns favorabil. Mai gravã este situatia autorizatiilor privind securitatea în incendiu, în cazul scolile care au fost reabilitate sau cãrora li s-au construit anexe sau corpuri noi dupã anul 2007. Aproape 90% dintre acestea nu au în prezent autorizatie privind securitatea în incendiu.

Peste 50% din scoli, pregãtite pentru sezonul rece

Conducerea ISJ Vaslui dã asigurãri cã majoritatea scolilor din judet vor fi pregãtite la timp pentru sezonul rece, atât în privinta aprovizionãrii cu combustibil, cât si a functionãrii surselor de încãlzire cu care sunt dotate. Potrivit lui Constantin Turcu, 56,34% din scoli sunt aprovizionate în proportie de 100% cu combustibil pentru sezonul rece. Din pãcate sunt si unitãti de învãtãmânt unde combustibilul solid lipseste cu desãvârsire, iar procentul nu este deloc de neglijat, 17,80%. De asemenea, în cazul a 13,21% din scoli nici mãcar jumãtate din necesar nu a fost deocamdatã asigurat.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.