spot_img
spot_imgspot_img
15.6 C
Vaslui
20-mai-2024

SECRETUL BINE ASCUNS AL EPISCOPULUI CORNELIU BÂRLÃDEANU!

- Advertisement -

O întâmplare de acum 14 ani îi produce insomnii celui care conduce biserica din judetul

AGRESOR… O afacere îngropatã sub un munte de tãcere si secrete iese la ivealã, dupã 14 ani, în satul natal al Episcopului Corneliu, Corni-Albesti, protagonist fiind chiar tatãl Prea-Sfintitului Episcop. Dupã multi ani de la producerea unor evenimente care au pus pe jar satul Corni-Albesti, locuitorii de aici cer dreptate pentru un localnic care s-ar fi stins cu supãrare si durere în suflet, dupã ce a fost lovit cu o barã de metal în cap tocmai de cãtre tatãl Episcopului. Incidentul a avut loc cu 14 ani în urmã. Onilã Eugen, tatãl Episcopului (în acea perioadã, PS Corneliu era arhiereu-vicar, al doilea în rang dupã Prea-Sfintitul Ioachim, regretatul Episcop al Husilor, n.r.), iesea din crâsmã, beat. S-a luat la ceartã în fata crâsmei cu un localnic, Mircea Petru, care venea de la adunat dudãu de pe câmp. În urma unei altercatii între cei doi, tatãl Episcopului a pus mâna pe o rangã si l-a lovit în cap de Petru. “Sotia mea l-a sters de sânge cu un prosop (e vorba de Mircea Petru, n.r.) si apoi a fost luat si dus la spital. Era în comã. Îi curgea sânge din cap, pe fatã. I-am spus inculpatului (lui Eugen Onilã, tatãl Episcopului, n.r.) sã se opreascã dacã nu vrea sã-l omoare”, povesteste un martor al grozãviei. A urmat un proces, în care tatãl Episcopului a fost acuzat de infractiuni produse cu violentã. Dupã câteva termene, în 2002, Eugen Onilã a fost condamnat la închisoare, dar cu suspendare, desi ar fi putut sã ia viata unui om. Dacã ar fi fost condamnat cu executare, probabil Corneliu Onilã, actualul Episcop al Husilor, nu ar mai fi fost pe functie, astãzi. Cum se poate sã condamni cu suspendare un om care a vrut sã ia viata altcuiva, e greu de înteles. Cert este cã judecãtorii l-au obligat pe Eugen Onilã sã plãteascã victimei sale câte un milion de lei vechi pe lunã, timp de un an. Ce s-a întâmplat cu Mircea Petru? Dupã ce a iesit din spital, total schimbat de la loviturile primite în cap, omul a murit la aproximativ doi ani de la incidentul violent. Lumea din Albesti vorbeste si acum cã Mircea Petru ar fi murit în urma loviturii primite, desi nu s-a fãcut niciodatã o expertizã medico-legalã care sã stabileascã adevãrul.

Atunci când a fost propus pentru sefia Episcopiei Husilor, în 2009, probabil, PS Corneliu nu a suflat o vorbã sefilor Bisericii Ortodoxe Române despre o patã neagrã din istoria familiei sale, o poveste violentã care s-a petrecut în 2001 si care l-ar fi putut scoate de tot din cãrtile pentru cea mai mare functie din Eparhie. Oamenii din Corni-Albesti povestesc si acum, la multi ani de la incidentul în care un consãtean a cãzut rãpus de loviturile lui Eugen Onilã, tatãl Episcopului, despre faptul cã “tatãl lui Corneliu a omorât un om si a scãpat basma curatã”. Nu este chiar asa, dupã cum ne-am convins, documentând cazul din istoria familiei Onilã, însã un lucru este sigur: tatãl actualului Episcop, pe vremea când acesta era vicar administrativ, în 2001, a lovit cu brutalitate un localnic, atât cu o rangã de fier, cât si cu picioarele, lovituri care îi puteau aduce moartea celui cãzut la pãmânt. Eugen Onilã, asa se numeste tatãl Episcopului, putea sã-si ucidã victima, un localnic care i-a reprosat ceva legat de un teren.

O poveste încâlcitã, cu sânge si amenintãri

Iatã ce spune rechizitoriul procurorilor din dosarul cauzei, rechizitoriu care aratã clar faptele violente comise de tatãl Episcopului: “În data de 27.08.2001, la Postul de Politie Albesti, s-a prezentat Mircea Petru care a reclamat faptul cã, în ziua de 24.07.2001, Onilã Eugen (tatãl lui Corneliu Bârlãdeanu, n.r.) i-a aplicat mai multe lovituri în zona capului, la mâna stângã, peste corp, cu o bucatã de metal, cauzându-i leziuni ce au necesitat 35-40 de zile de îngirjiri medicale. În seara respectivã (pe 24 iulie, n.r.), pe la ora 20.00, victima s-a întâlnit cu inculpatul. Acesta (Eugen Onilã, n.r.) a început sã-i adreseze cuvinte jignitoare. Mircea Petru si-a continuat drumul pânã în dreptul locuintei lui Gheorghe Moruzi. Acolo a fost ajuns din urmã de cãtre Onilã Eugen, care avea în mânã o bucatã de metal de 60 de cm lungime. I-a aplicat victimei o loviturã în cap si acesta a cãzut jos, dupã care a continuat sã îl loveascã”. Desi l-a doborât la pãmânt pe consãteanul sãu, bãut bine fiind, Eugen Onilã a continuat sã îl loveascã pe Mircea Petru, care ar fi putut muri în acea searã. Bãrbatul a scãpat de ploaia de lovituri dupã ce au intervenit sotii Ion si Elena Ailenei, care l-au trimis pe Onilã acasã, spunându-i sã se linisteascã, pentru cã îl omoarã pe cel cãzut la pãmânt. Mircea Petru a fost internat în spital cu o mânã în ghips si a necesitat 35-40 de zile de îngrijiri medicale, la Spitalul Judetean de Urgentã. La interogatoriu, în fata instantei, tatãl Episcopului a recunoscut fapta comisã în ziua respectivã, spunând cã abia ce iesise dintr-un magazin, unde fãcuse cumpãrãturi si unde bãuse douã halbe cu bere (sunt voci care spun cã, în acel moment, Eugen Onilã era bãut bine, n.r.). Acesta a sustinut cã victima, Mircea Petru, l-ar fi întrebat pe un ton nervos – “Mai esti al dracului?” – dupã care i-ar fi pus secera la gât. Cu scandal si vorbe grele, cei doi consãteni s-au deplasat cam 25-30 de metri pe o ulitã, pânã în dreptul locuintei lui Gheorghe Moruzi. Acolo, Eugen Onilã l-a amenintat pe Mircea Petru cã, dacã mai trece prin fata locuintei sale, îi va tãia picioarele. A intrat apoi, foarte repede, în curtea lui Moruzi, de unde a luat o bucatã de fier si a iesit în drum. “A ridicat mâna si si-a lovit victima peste bratul în care avea secera”, se aratã în rechizitoriu, fapt care demonstreazã cã Eugen Onilã l-a lovit pe Mircea Petru, fãrã ca aceasta sã fi comis vreun act violent la adresa tatãlui Episcopului. Martorul Mihai Avram povesteste cã l-a vãzut pe Onilã când i-a aplicat victimei sale o loviturã, cu bucata de metal, în cap, în urma cãreia a cãzut jos. I-a mai aplicat încã douã lovituri cu bucata de metal în cap dupã care l-a lovit cu picioarele.

Victima a fost dusã la dispensar, în stare foarte gravã

“Am vãzut pe inculpat (Eugen Onilã, n.r.) cum l-a ajuns din urmã pe vãtãmat si l-a lovit cu o un obiect în zona capului. Acesta a cãzut jos si inculpatul a continuat sã îl loveascã cu picioarele”, povesteste Mihai Avram. La locul scandalului, au ajuns si Ion Ailenei si sotia lui, iar apoi au venit mai multe persoane din sat. “Am ajutat la transportul victimei la dispensar cu o masinã a unui vecin. Apoi acesta a fost dus, cu ambulanta, la spital”, a mai spus Mihai Avram, în fata instantei. O altã martorã, Maria Moruzi, a spus cã fierul cu care a fost lovit Mircea Petru a fost luat din curtea ei, dar nu a vãzut decât cã victima era la pãmânt si Onilã i-a aplicat douã lovituri cu picioarele.

Ion Ailenei, care a intervenit printre primii în timp ce Mircea Petru era cãzut la pãmânt, povesteste cã între cei doi exista un conflict mai vechi. “În acea searã am iesit la poartã si am vãzut victima cãzutã jos, lovit, iar lângã el era inculpatul (Eugen Onilã, n.r.). Sotia mea l-a sters de sânge cu un prosop si apoi victima a fost luatã si dusã la spital. Era în comã. Îi curgea sânge din cap, pe fatã. I-am spus inculpatului sã se opreascã dacã nu vrea sã-l omoare”, povesteste martorul. De asemenea, doi martori au sustinut în fata instantei cã, dupã ce a iesit din spital, Mircea Petru se schimbase si nu mai era acelasi om ca înainte. La proces, Eugen Onilã s-a contrazis în declaratii si a povestit instantei cã, de fapt, victima lui l-ar fi amenintat cu o secure, dupã care, mai apoi, a spus cã era vorba de o secerã, însã nimeni nu a putut sã-i confirme varianta. În 2002, instanta l-a condamnat pe Eugen Onilã la patru luni de închisoare, pentru vãtãmare corporalã, dar cu suspendare. Totodatã, judecãtorii i-au acordat un termen de doi ani si patru luni de încercare. De asemenea, a fost obligat la plata a 2 milioane de lei vechi, daune morale, 10 milioane de lei vechi, daune materiale, cãtre victimã si 4,3 milioane de lei vechi, cheltuieli de judecatã.

Oamenii din Corni-Albesti se tem sã vorbeascã de Episcopul Corneliu

La doi ani de la evenimentele sângeroase din centrul satului Corni-Albesti, Mircea Petru a murit. S-a spus prin sat cã a murit în urma loviturilor primite în cap, însã nu s-a fãcut niciodatã o expertizã medico-legalã care sã stabileascã adevãrul. Despre Eugen Onilã se stie cã a lucrat o perioadã, în tinerete, în Irak, unde a câstigat multi bani, probabil în constructii. Un om violent, în unele situatii, mai spun sãtenii, desi de la incidentul în care l-a cãlcat în picioare pe Mircea Petru s-a mai linistit. Oamenii s-au temut prea mult de influenta episcopului-vicar si au continuat sã vorbeascã pe la colturi, pânã în ziua de astãzi.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.