spot_img
spot_imgspot_img
15.6 C
Vaslui
20-mai-2024

“Omul lui Bichinet” blocheazã un oras întreg: afaceristul Cretu cere 40.000 lei pe o colibã!

- Advertisement -

TUPEIST….Gicã Cretu, cunoscut de negresteni drept “omul lui Bichinet”, cel care pe vremuri era sofer la biroul parlamentar al ex-senatorului, acum vicepresedinte al Consiliului Judetean (a avut un respect atât de mare pentru Bichi, încât si-a lãsat barbã, întocmai ca mentorul sãu!), a ajuns acum sã blocheze un proiect de care ar putea beneficia orasul Negresti. Desi este functionar la Directia pentru Protectia Copilului, acesta are si un asa-zis spatiu comercial în piata agroalimentarã, în fapt o colibã amãrâtã, care stã gata-gata sã cadã, la prima adiere de vânt. Toate bune si frumoase, numai cã functionarul-patron nu vrea sã accepte sub nicio formã oferta primãriei si CL Negresti, care îi oferã suma de 23.000 de lei pentru acea constructie amãrâtã. Primãria vrea sã modernizeze piata agroalimentarã, pentru care vrea sã aloce în jur de 500.000 de euro, însã Cretu nu vrea deloc sã discute pe tema despãgubirilor, anuntând: “Îmi dati între 23.000 si 44.000 de lei, ori nu vã las sã faceti nimic”. Ieri, în Consiliul Local; Cretu – oare de ce nu era la serviciu, la Protectia Copilului, la ora 15.00? – a anuntat cã nu cedeazã sub nicio formã si nu acceptã oferta financiarã a primarului si Consiliului Local. Localnicii cred cã, în realitate, fostul sofer si bodyguard al vicelui de la CJ Vaslui ar fi manipulat în scop politic de anumite persoane, pentru a bloca initiativa primarului în an electoral, nefiind exclus ca printre acestea sã fie chiar Bichinet.

Apropierea alegerilor locale îi agitã pe unii negresteni peste mãsurã, iar unii se luptã chiar cu interesele celor 10.000 de locuitori, blocându-l pe primar, pentru ca acesta sã nu construiascã nimic. Este cazul lui Gicã Cretu, un om pe care actualul vicepresedinte al CJ Vaslui l-a luat pe lângã el, pe când era senator PRM, în perioada 2000-2004. Cretu era sofer la cabinetul senatorial si un fel de bodyguard al lui Bichinet, asa se spunea prin oras. Idolatria sa fatã de seful de la serviciu a mers într-acolo încât si-a lãsat barbã, exact ca Bichinet, copiindu-l în toate. În timp, Bichinet l-a angajat si la Protectia Copilului, dupã ce Cretu a fãcut la foc automat o facultate. Cu vreo câtiva ani în urmã, spun localnicii, Bichinet i-a dat lui Cretu, la un pret simbolic, o amãrâtã de constructie în piata agroalimentarã a orasului. Noul patron, care era si angajat la Protectia Copilului – nu o fi conflict de interese, cumva? – nu a fãcut mai nimic activitate în acel bordei jerpelit, s-a tot judecat cu fostul primar Cozma, între 2009 si 2012, si nu a mai bãgat niciun leu în modernizare.

Cu câtiva ani în urmã, clãdirea valora 7 lei, conform declaratiei depuse de Cretu. Acum, valoreazã 44.000 lei!

Probabil, bordeiul de lut al functionarului Cretu are toate sansele sã intre în Cartea Recordurilor. Cu trei-patru ani în urmã, acesta venea la primãrie cu o hârtie de impunere, în care arãta cã valoarea de inventar a clãdirii era de doar 7 lei, pentru a nu plãti impozit pe acel bordei. Când primarul a anuntat cã va moderniza toatã piata agroalimentarã si trebuie sã dãrâme coliba, dintr-o datã aceastã dãrãpãnãturã a devenit “spatiu comercial”. Mai mult, cu tupeu maxim, Cretu a angajat si un expert, în vara anului trecut, care i-a eliberat un raport în care scrie cã acest “spatiu comercial” valoreazã 44.000 de lei, de 6.000 de ori mai mult fatã de declaratiile de impunere din 2012, de exemplu! Primãria, la rândul ei, a angajat un alt expert, care a vãzut cã spatiul cu pricina, care se dãrâmã la un vânt mai puternic, ar valora cam 23.000 de lei, desi acolo nu este nici apã potabilã, nici curent electric, nimic. Chiar si pretul oferit de primãrie era mare, însã consilierii locali nu au spus nimic si l-au chemat la o sedintã pe Gicã Cretu, cãruia i-au spus oferta de pret. De fatã cu toti cei 17 consilieri locali, Cretu a spus cã acceptã, în toamna anului trecut, suma pe care o oferã primãria, cu conditia ca institutia sã facã toate demersurile pentru a intabula terenul si plata tuturor cheltuielilor. Din acest moment, se întâmplã ceva si Cretu se suceste la 180 de grade, refuzând banii dati de primãrie.

Si-a bãgat “coada” si fostul sef al lui Cretu în afacerea cu dãrãpãnãtura de la piatã?

Prin oras se spune cã în spatele acestei rãsturnãri de situatie ar fi însusi Bichinet, care vrea sã-l blocheze pe primarul Voicu, pentru ca acesta sã nu poatã începe lucrãrile la piatã, fiind si an electoral. Oamenii din Negresti spun multe, cert este cã ieri Cretu a venit sã înfrunte consilierii locali si sã-si spunã pretentiile. “În 2015, am rãmas cu un excedent de 11 miliarde lei vechi, pe care am decis sã-i investim în modernizarea pietii. Am început sã facem demersurile, însã acum tot orasul se cramponeazã de o problemã, respectiv constructia pe care o are dl. Gicã Cretu la piatã. Dânsul a fãcut o evaluare, noi am fãcut o altã evaluare. Nu vrea sã ne vândã clãdirea la pretul oferit de noi, de aceea nu putem da drumul la lucrãri. Vrem sã dãm ordinul de începere a lucrãrilor si nu putem, pentru cã dl. Cretu tine la pret. Oare nu putem sã intrãm cu buldozerul, sã facem ceva cu aceastã clãdire?”, a spus, exasperat, primarul Negrestiului, Vasile Voicu, obosit de atâtea tergiversãri. La oferta de 23.000 de lei a primãriei, Cretu a spus cã ar vrea 30.000 de lei, pentru ca ieri a spus sã i se dea un pret între 23.000 si 44.000 de lei, cu care el sã fie de acord. “Pânã la sedinta din noiembrie 2015, nu mi s-a pus la dispozitie nicio evaluare. Am cerut sã vãd cât este pretul, sã stiu dacã sunt de acord cu el. Mi s-a mai spus cã nu am plãtit impozit pe acea clãdire, lucru cu care am fost de acord si am plãtit. Acum, vã spun cã nu sunt de acord cu 23.000 de lei, cât îmi oferã Consiliul Local. Eu am evaluarea mea, care spune cã acolo este spatiu comercial si valoreazã 44.000 lei”, a fost replica lui Cretu. “Nu am sã comentez prea mult, tot ceea ce spuneti stã agãtat într-un fir de atã. Ati venit la un moment dat, sper cã nu negati asta!, cu o declaratie pentru impunere impozit pe clãdire de 7 lei, atâta spuneati cã valoreazã clãdirea dvs. Acum, de la 7 lei la 44.000 de lei, nu vi se pare cã e prea mult? Nu-mi plac actiunile în fortã, sã intru cu buldozerul acolo, însã ceea ce faceti acum este bãtaie de joc fatã de locuitorii acestui oras“, a spus primarul Negrestiului.

Consilierii din Negresti, revoltati: “Pe dl. Cretu îl manipuleazã cineva, este clar”

Mai multi consilieri l-au atacat pe bugetarul-patron, spunându-i cã, anul trecut, acesta a fost de acord cu propunerea Consiliului Local, de 23.000 de lei, cu conditia ca primãria sã achite toate taxele colaterale. “Clãdirea aceea valora 7 lei si, dintr-o datã, dl. Cretu ne spune cã valoreazã 400 de milioane. Cum vine asta? Simt cã Gicã Cretu ne santajeazã cu aceastã clãdire, o magazie care se dãrâmã”, a spus unul dintre consilieri. Un altul, mai curajos, a spus: “Pãrerea mea este cã dl. Cretu este manipulat de cineva, altfel nu-mi explic. Odatã spune cã acceptã, pe urmã se rãzgândeste”. Gicã Cretu, încoltit din toate pãrtile, s-a rezumat sã spunã: “Nu santajez pe nimeni. Este proprietatea mea”. Ultimul cuvânt l-a avut primarul Voicu. “Cetãtenii Negrestiului trebuie sã stie cine nu îi lasã sã aibã o piatã modernã. În maxim 48 de ore, vom face actiune judecãtoreascã si vom cere sã probeze Gicã Cretu, în instantã, de ce acea clãdire a ajuns sã fie evaluatã la 400 de milioane. Sã arate ce modernizãri a adus, sã vedem ce probe are. Nu ne vom lãsa si îi vom demonstra dlui Cretu cã avem dreptate. S-ar putea ca instantele sã-i dea mai mult, mai putin sau nimic. O sã vedem cine are dreptate”, a spus edilul Negrestiului. Pânã ce instantele nu se vor pronunta, Cretu si cei care se aflã în spatele sãu au motive de “mândrie”: au blocat singurul proiect de modernizare a pietii orasului, pentru care sunt si bani în cont.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.