spot_img
spot_imgspot_img
15.6 C
Vaslui
20-mai-2024

SOS spitalul din Bârlad: amenzi, neglijentã, subfinantare!

- Advertisement -

VERIFICÃRI FINALE… Controlul încrucisat comandat de Ministerul Sãnãtãtii la toate spitalele din tarã s-a lãsat la spitalul din Bârlad cu amenzi pentru câtiva sefi de sectii din cadrul institutiei sanitare. Au fost constatate si multe nereguli, mare parte din ele fiind prevãzute pentru remediere în cursul acestui an, prin Planul de Conformare dispus de DSP Vaslui când a autorizat spitalul pentru functionare pe acest an. Un lucru bun tot s-a întâmplat, pentru cã inspectorii de la Botosani nu au gãsit în spitalul bârlãdean focare de infectii nosocomiale. Cel mai rãu au iesit sectiile TBC si Boli Infectioase, care nu corespund din punct de vedere al cazãrii bolnavilor la normele europene impuse de legislatie. Cert este cã, amenzile date sefilor de sectie sunt de 500 de lei, minim, iar Comitetul Director a fost bãgat ieri în sedintã, dupã finalul controlului. Dacã nu va fi ajutat cu bani de la bugetul local, spitalul bârlãdean riscã declasificarea, deoarece mãsurile impuse de DSP Vaslui si acum, mai nou, de cei din Botosani, trebuie sã fie implementate pânã la sfârsitul anului unele, si pânã în douã sãptãmâni altele! În caz contrar, se va reduce numãrul de paturi si implicit vor fi fãcute disponibilizãri de personal.

Inspectorii DSP Botosani, care au efectuat timp de peste o sãptãmânã un control în spitalul bârlãdean, au gãsit o sumedenie de nereguli, iar fiecare sef de sectie, de unde s-au gãsit nereguli, a fost amendat cu câte 500 de lei. Printre neregulile constatate sunt: cazarea în paturi a câte doi bolnavi, numãrul mare de paturi din saloane, dar mai ales, ceea ce i-a socat pe inspectorii botosãneni au fost sectiile TBC si Boli Infectioase. Aici ei au constatat cã nu se îndeplineste nici o normã europeanã de functionare, sectia TBC functionând într-o clãdire veche, cu câte 15 paturi în saloanele insalubre, iar sectia de Boli Infectioase a luat „piuitul” inspectorilor de la DSP Botosani prin acele saloane care sunt într-o mansardã, absolut în afara oricãror reguli de sãnãtate. Ceea ce au constatat inspectorii de la Botosani, am scris si noi în nenumãrate articole de presã, care n-au avut ecou la Minister. Inspectorii botosãneni s-au arãtat uimiti si de faptul cã în curtea spitalului bârlãdean „creste” un spital privat, lucru care nu este absolut deloc firesc. Doar la Bârlad s-a mai vãzut asa ceva!

Eterna rezolvare: termene de a intra în normalitate…

Având informatii din spital cã raportul fãcut de inspectorii DSP Botosani la Bârlad s-a finalizat cu amendarea a trei sefi de sectie si cu atentionarea cã problemele întâlnite la sectiile TBC si Boli Infectioase trebuie rezolvate, fiind date si termene, am încercat sã vedem care este pozitia actualei echipe manageriale: Angela Chirilã (manager general), Gabriela Danis (director medical) si Cristina Sârbu (director de îngrijiri). Ca de obicei, când au anumite lucruri de ascuns, pentru a-si masca greselile manageriale, n-am putut obtine nimic! Chiar si Mihaela Vlada, directorul DSP Vaslui, s-a eschivat de la un rãspuns. „Este o actiune ministerialã, deci raportul trebuie întâi trimis la Bucuresti, la minister si apoi sã facem o informare publicã. Deocamdatã nu putem da nimic publicitãtii”, a precizat Mihaela Vlada. Asa cã, tot pe surse, am aflat cã saloanele din mansarda Sectiei de Boli Infectioase vor fi mutate în vechea clãdire unde functioneazã acum Sectia de Cronici (Medicina Internã), aceastã sectie urmând a fi mutatã la rândul ei pe un palier de la Spitalul Nou – Sectia Neurologie. Pentru celelalte nereguli constatate, urmeazã ca echipa care formeazã Comitetul Director sã implementeze Programul de Conformare dispus de DSP Vaslui, pentru care are nevoie de bani de la bugetul local. Asadar, soarta spitalului bârlãdean este la mâna CLM Bârlad si a viitorului primar al orasului.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.