spot_img
spot_imgspot_img
15.6 C
Vaslui
20-mai-2024

UNPR luptã pentru drepturile pensionarilor agricultori: „Vrem sã majorãm pensiile celor din CAP-uri”

- Advertisement -

INITIATIVÃ…Uniunea Nationalã pentru Progresul României (UNPR) este al treilea partid parlamentar al României si îsi asumã acest rol cu toatã responsabilitatea. Astfel, Uniunea a propus si propune în Parlament initiative legislative ce rãspund nevoilor oamenilor si care respectã valorile pe care le promoveazã, si anume siguranta si prosperitatea cetãtenilor.

De curând, UNPR a depus douã initiative legislative extrem de importante pentru viata a zeci de mii de pensionari de la Vaslui. Prima initiativã este legatã de majorarea pensiilor pentru cei care au lucrat în agriculturã, în cadrul fostelor cooperative agricole de productie. În acest moment, aproape 500.000 de persoane primesc pensie de agricultor, valoarea medie a acesteia fiind de 361 de lei. „Vorbim în principal despre femei în vârstã, care locuiesc în mediul rural si care nu au de unde sã obtinã alt sprijin material. UNPR a propus majorarea pensiei de agricultor de la 361 de lei la 500, astfel încât acesti oameni care au muncit o viatã întreagã, sã aibã parte de un mic sprijin la bãtrânete. Trebuie subliniat faptul cã aceastã pensie nu a mai fost majoratã de cîtiva ani buni, timp în care preturile au tot crescut. Asadar nu este vorba despre a le da ceva în plus acestor oameni, ci de a restabili mãcar echilibrul dintre pensie si preturile actuale la utilitãti, medicamente sau alimente. Tocmai din acest motiv, sperãm ca initiativa noastrã sã primeascã sprijinul tuturor partidelor parlamentare si sã devinã lege în cel mai scurt timp”, a explicat deputatul Sergiu Vizitiu, presedintele UNPR Vaslui.

„Vrem ca oamenii sã fie protejati împotriva abuzurilor”

Cea de-a doua initiativã pe care UNPR o sustine se referã la protejarea cetãtenilor în fata abuzurilor comise de recuperatorii de creante. „Dupã cum stiti, în ultimii ani a înflorit o adevãratã industrie a hãrtuirii cetãteanului de cãtre tot felul de firme de recuperare. Pentru cea mai micã datorie, oamenii obisnuiti, uneori chiar rudele sau angajatorii lor, sunt hãrtuiti de firmele de recuperare creante. Problema cu acest fenomen este în primul rând una de moralitate. Firmele de recuperare cumpãrã creanta la un pret de nimic, apoi cer de la datornic suma întreagã plus tot felul de penalitãti si majorãri”, explicã deputatul Vizitiu. Este o problemã de legalitate, sustin cei de la UNPR, în sensul cã în România nu este deocamdatã reglementatã activitatea de recuperare debite. Prin urmare, UNPR a depus o initiativã legislativã menitã sã rezolve cele douã probleme. „În primul rând, vrem sã fie foarte clar ce au voie si ce nu au voie sã facã recuperatorii de creante. În al doilea rând, vrem ca cetãteanul sã fie protejat de orice formã de hãrtuire sau de abuz din partea firmelor sau a departamentelor de recuperare debite”, sustine parlamentarul.

Datornicii nu vor mai fi amenintati de firmele de executare

Dacã legea va trece, vor fi interzise urmãtoarele: Specificarea în mod înselãtor a implicãrii statului în colectarea debitului; Asumararea identitãtii unui avocat, executor judecãtoresc sau lichidator judiciar în mod neadevãrat; Amenintarea cu închisoarea, confiscarea sau vânzarea proprietãtilor în caz de neplatã a debitului; Falsa informare a debitorului cã ar fi comis o infractiune sau altã ilegalitate, cu scopul de a-l intimida. Un alt element important al legii este cã firmele sau departamentele de recuperare debite nu vor putea cere sume mai mari decât cele stabilite prin contractul semnat initial. Adicã nu vor mai exista penalitãti sau taxe inventate pupse de firmele de recuperare. „Noi sperãm ca si aceastã lege sã aibã un parcurs rapid în Parlament si sã punem capãt abuzurilor pe care foarte multi români le suportã si pentru care nu existã încã legislatie în România. Sigur, vor fi anumite firme nemultumite, dar este datoria noastrã sã mergem mai departe cu acest proiect si cu orice initiativã care este în folosul cetãtenilor care ne-au votat si pe care îi reprezentãm”, a mai spus Vizitiu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.