spot_img
spot_imgspot_img
15.6 C
Vaslui
21-mai-2024

Nunti de Aur în comuna Banca. Cum au sãrbãtorit 12 cupluri, 50 de ani de la cãsãtorie! (FOTO, VIDEO)

- Advertisement -

ANIVERSARE Comuna Banca a fost ieri, de Sf. Mihail si Gavril, în mare sãrbãtoare. Nu mai putin de 12 cupluri de aur au fost sãrbãtorite de Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) “Elena Cuza” din Bârlad si Primãria Banca. Cei 24 de “miri si mirese” au fost asteptate la Biserica “Sf. Mare Mucenic Dumitru” din Gara Banca, pentru a se oficia o slujbã religioasã de cununie, iar cele 12 cupluri si-au reînnoit jurãmintele. A fost o slujbã ca în povesti, tinutã de patru preoti, trei din comuna Banca si unul din comuna Suletea. Si asta pentru cã dintre cele 12 cupluri de aur, trei erau din comuna Suletea. CARP Bârlad, prin presedintele ei, Nicolae Mihai, si Comitetul Director, a oferit, ca la orice nuntã, daruri si o sumã de bani sãrbãtoritilor, membri ai CARP Bârlad. Si ca la orice nuntã, s-a lãsat si cu o micã petrecere, oferitã de primarul comunei Banca, Vasile Vânãtoru, împreunã cu Adina si Bogdan Petria, fiica sa si ginerele, care au fost nasii celor 12 cupluri de ieri.

CARP “Elena Cuza” din Bârlad si-a fãcut un foarte frumos obicei, din a sãrbãtori membrii sãi si nu numai, care împlinesc 50 de ani de la cãsãtorie. Împreunã cu Comitetul Director al CARP si cu autoritãtile locale din comunele unde CARP are filiale, aproape în fiecare lunã se organizeazã astfel de sãrbãtori. Ieri a fost rândul comunei Banca si a comunei Suletea, 12 cupluri fiind în atentia conducerii CARP Bârlad. Cei 24 de miri si mirese au fost din comuna Banca (9 cupluri) si din comuna Suletea (trei cupluri). La Biserica “Sf. Mare Mc. Dumitru” din Gara Banca, pãstoritã de preotul Iulian Ghimus, a avut loc o slujbã religioasã, alãturi de paroh fiind încã trei preoti tineri: Marius Parpalea (parohia Ghermãnesti), Alexandru Zaharia (parohia Tâfu) si Ioan Agarici (parohia Fedesti, comuna Suletea). Nasi de cununie au fost Adina si Bogdan Petria, fiica si ginerele primarului comunei Banca, Vasile Vânãtoru. Alãturi de cele 12 cupluri au mai fost nasi si Mihai Nicolae, presedintele CARP Bârlad, Vasile Vânãtoru, primarul comunei Banca, precum si cei din conducerea CARP Bârlad si a Primãriei Banca. La slujbã au fost si zeci de rude si sãteni. Slujba religioasã a fost una de vis, glasurile celor patru preoti aducând în ochii bãtrânilor aniversati lacrimi de bucurie. “A fost ceva divin, nici la nunta noastrã n-am avut asemenea slujbã”, au spus aproape în cor mirii de aur.

Petrecerea si darul, din partea nasilor!

Dupã slujbã, la Centrul de Zi al comunei Banca a fost organizatã si o micã petrecere, oferitã mirilor de cãtre primarul Vasile Vânãtoru. Surpriza a fost cântãreata localã Gabriela Diaconescu, învãtãtoare la scoala din comuna Banca si care a venit însotitã de doi elevi, o fatã si un bãiat de opt ani, care au cântat bunicilor la nunta de aur. Si Gabriela Diaconescu a sustinut un spectacol de muzicã moldoveneascã autenticã, fapt care i-a fãcut pe cei aniversati sã uite de anii multi pe care îi au si sã iasã la joc, încingând sârbe si hore ca în tinerete, alãturi de miresele lor. CARP Bârlad a oferit cuplurilor cãsãtorite mai multe daruri, printre care o medalie aniversarã (50 de ani de cãsãtorie), cu fotografia doamnei Elena Cuza, diplome de excelentã, cãrti, reviste, cãni si agende inscriptionate cu “Nunta de Aur”, precum si câte 50 de lei de cuplu. “Ce înseamnã oare << Nunta de Aur>>? Nu sunt un maestru al definitiilor, dar dacã împrejurarea mi-ar cere-o, as spune rãspicat cã ea constituie un foarte vechi si frumos elogiu adresat fiintei superioare <<Omul>>, numai într-o asemenea lucrare Dumnezeiascã, conlucrare sincerã si permanentã între El si Ea, putând fi pãzite marile virtuti umane evidentiate de un asemenea eveniment familial: ratiunea, morala, iubirea – într-un cuvânt OMENIA! Aceste virtuti puse în luminã de cei statornici în sentimente si care celebreazã o clipã unicã sunt vechi de când lumea, iar dacã le mai întâlnim si astãzi e un semn cã lumea nu s-a dezumanizat de tot. Sãrbãtoarea de la Banca e un semn de omenie, pentru omenie, în speranta repetãrii. Îndemnul meu nu poate fi decât cel milenar: <<Sã nu uitãm niciodatã cã suntem oameni>>, cã suntem români, cã suntem crestini, mai cu seamã cã unirea celor doi soti prin cãsãtorie se face în fata lui Dumnezeu, la Bisericã. La multi ani si buni!”, a fost mesajul presedintelui CARP Bârlad, Nicolae Mihai.

Cele 12 cupluri care au fost ieri sãrbãtorite la Banca sunt:

–         Stefan si Maria Andone (sat Ghermãnesti, comuna Banca)

–         Chiriac si Valerica Brînzei (Stoisesti – Banca)

–         Nicu si Mãndita Bordeianu (Stoisesti – Banca)

–         Sterian si Vasilica Bursucanu (Ghermãnesti – Banca)

–         Mihai si Margareta Carp (Banca)

–         Petrache si Ioana Plãcintã (Tîfu – Banca)

–         Iftene si Constanta Stan (1 Decembrie – Banca)

–         Ioan si Maria Stamatin (Banca)

–         Ioan si Aneta Visan (Banca)

–         Atanasie si Ioana Bucur (Jigãlia – Suletea)

–         Gheorghe si Ioana Diaconu (Fedesti – Suletea)

–         Gheorghe si Ioana Iftode (Suletea).

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.