spot_img
spot_imgspot_img
20.5 C
Vaslui
20-mai-2024

“La Prãvãlia lu’ Gabioti” din Bârlad vei gãsi adevãratele produse traditionale “de Plescoi” (FOTO)

- Advertisement -

NOUTATE Ieri a fost deschisã la Bârlad “Prãvãlia lu’ Gabioti” din Plescoi, unde bârlãdenii si toti cei din judetul Vaslui vor gãsi adevãratele produse traditionale de Plescoi. “Prãvãlia lu’ Gabioti” de la Bârlad este singura din zona Moldovei care detine franciza acestei afaceri, beneficiind de produsele traditionale din Plescoi, care vor fi livrate direct de la producãtor. La deschiderea oficialã de ieri a participat Ilie Gheorghe, proprietarul a nouã branduri produse la Plescoi. A tãiat panglica magazinului primarul municipiului Bârlad, Dumitru Boros, alãturi de Daniel Onofrei si Ion Vrânceanu, detinãtorii francizei de la Ilie Gheorghe. Magazinul se aflã chiar vis-a-vis de Politia Bârlad, este deschis deocamdatã în fiecare zi între orele 8.00 – 18.00, urmând ca programul sã fie adaptat în functie de cerintele cumpãrãtorilor. Ieri, magazinul s-a umplut de cumpãrãtori, care au uitat de “Postul Pastelui” si au cumpãrat bunãtãtile lui Ilie Gheorghe.

Mãcar o datã în viatã, în una din vacantele dumneavoastrã, ati trecut prin satul Plescoi din Buzãu, unde în curba cea mai mare gãsiti magazinul Gabioti din Plescoi. Doar în satul Plescoi din comuna Berca – judetul Buzãu – vei gãsi adevãratele produse traditionale “de Plescoi”, atât de apreciate în tarã, dar mai ales peste hotare: Cârnati de Plescoi, Babic de Plescoi, Ghiudem de Plescoi, Pastramã de Plescoi. GABIOTI din Plescoi este printre putinele firme din tarã atestate de cãtre Ministerul Agriculturii si Dezvoltãrii Rurale pentru a folosi marca “de Plescoi” în denumirea produselor traditionale de Plescoi, dat fiind cã proprietarii acesteia au mostenit, de-a lungul timpului, retetele traditionale din mosi-strãmosi si practicã aceastã meserie din generatie în generatie.GABIOTI din Plescoi – “Doi oameni simpli, plini de respect si dãruire, Otilia si Gabi, ducem mai departe traditia si arta de a prepara produse traditionale de calitate asa cum ne-au învãtat bunicii si strãbunicii nostri.

De ieri gãsiti aceleasi produse si în  Bârlad, unde s-a deschis, în francizã, “Prãvãlia lu’ Gabioti” din Plescoi. Doi afaceristi din zonã, Daniel Onofrei (Bârlad) si Ion Vrânceanu (Bacãu), s-au lãsat de politicã si au decis sã deschidã la Bârlad unicul magazin cu produsele lui Gabioti din Plescoi. La deschiderea magazinului a fost prezent, pe lângã primarul Dumitru Boros, chiar Ilie Gheorghe, cel care detine cele nouã branduri ale produselor traditionale de Plescoi pe care le veti gãsi, la preturi accesibile, numai la Bârlad. Aici este unicul magazin din toatã Moldova, unde Ilie Gheorghe a fost de acord sã îsi aducã produsele sale cunoscute în toatã tara si nu numai.

Casa lui Ilie Gheorghe este si laboratorul fabricii! Retetele lui Gabioti sunt secrete!

Dupã cum precizeazã presa buzoianã, lui Ilie Gheorghe îi place sã-si numeascã locul de productie “atelier”, pentru cã e un spatiu mic, de sub 100 mp, fiind, de fapt, o reconvertire a unei pãrti a casei sale în loc de productie. Angajati are putini, adicã pe el, sotia si alti cinci – sase localnici. Sotia se ocupã de contabilitate si partea birocraticã a firmei, el este creierul, dar si bratul afacerii, fiindcã îi e teamã sã-si divulge retetele secrete: “Salariatii mã ajutã, dar n-au treabã cu retetele, care sunt secrete. Nu le pot spune la nimeni. N-are ce sã stie angajatul meu, cã el îmi curãtã usturoiul si mi-l dã curãtat. Eu stiu câte grame sã pun, sare la fel, piper la fel. Asta fac întotdeauna singur, însã nu înseamnã cã nu e o diviziune a muncii în firmã. Am om la pregãtirea ingredientelor, am un om plãtit la afumare, cã afum cu lemn, nu umblu cu arome de fum, cu generatoare care produc curent etc”. Condimentele sunt toate din grãdina lui: cimbru, ustutoi … Potrivit buzoianului, diferenta între un produs natural, de casã, si unul “de fabricã” este uriasã. “Existã mai multe diferente usor de perceput pentru consumator. În primul rând e una vizualã. La mine se vede carnea, pentru cã se toacã manual. Mãcinatul manual este mai bun decât cel mecanic pentru cã nu se arde carnea, pentru cã nu ai atâta putere si vitezã ca un agregat motorizat industrial.” Desi a pus pe picioare o afacere de familie cu mult succes, Ilie Gheorghe nu se considerã un afacerist, ci spune cã nu banii sunt cea mai mare satisfactie. “O zi de lucru din viata mea este foarte frumoasã, pentru cã mie-mi place ceea ce fac si fac cu suflet, mai ales când vãd cã toti cumpãrãtorii mei sunt multumiti. Unii chiar mã sunã sã îmi multumeascã”. Si dacã credem cã n-o sã mai auzim de el, ne înselãm, pentru cã dupã ce si-a atestat toba, leberul, micii, muschiul tãrãnesc, sunculitã fiartã si Kaiser-ul, Ilie Gheorge ne dezvãluie o parte nesecretã din al sãu business-plan: “intentionez sã mai atest câteva produse”. Iar bârlãdenii l-au primit de ieri, în mijlocul lor, pe acest minunat exemplu de producãtor autohton. Poftiti la Cârnati de Plescoi!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.