spot_img
spot_imgspot_img
15.6 C
Vaslui
21-mai-2024

Ioan Grosu, inventatorul titirezului controlabil, a revenit acasã, la Pungesti

- Advertisement -

REVEDERE… Vasluianul Ioan Grosu, inventatorul titirezului controlabil, a revenit, zilele trecute, acasã, în comuna Pungesti. Profesorul universitar – la Facultatea de Bioinginerie Medicalã din cadrul Universitãtii de Medicinã si Farmacie „Gr. T. Popa” Iasi – le-a vorbit elevilor de clasa a VIII-a din localitate despre jucãria sa interactivã, educativã si stiintificã, dar si despre valorile si principiile care trebuie sã le cãlãuzeascã viata de acum înainte: dreptate, muncã, perseverentã.

„Dupã 58 de ani, m-am întors la scoala din Pungesti. Am stat de vorbã cu elevii de clasa a VIII -a, absolventii care se îndreaptã spre alt nivel de studii. Le-am povestit câte ceva din ce am fãcut eu în ultimii 58 de ani. Le-am oferit câte un titirez controlabil, care sã le reaminteascã sã fie creativi si muncitori în viatã, dar si câte un articol publicat în Pshysics Education UK, care descrie titirezul, pentru a le aminti cã în viata lor trebuie sã facã lucruri care sã fie recunoscute mult dincolo de granitele comunei Pungesti. Si, nu în ultimul rând, le-am urat drum bun în viatã dragilor absolventi. De asemenea, am urat multe succese în continuare Corpului Profesoral, în frunte cu inimoasa si profesionista doamna directoare Anisoara Rãutã, nepoata marelui învãtãtor si cãrturar Nicolae Chiriac – <<domnu’ Chiriac>>, asa cum îl stie toatã lumea pe Valea Racovei”, a declarat profesorul Ioan Grosu.

Premiat la Geneva pentru inventia sa

Profesorul Ioan Grosu s-a nãscut în Armãsoaia, comuna Pungesti. A absolvit Facultatea de Fizicã, are un doctorat în fizicã, obtinut în 1982, si numeroase premii si distinctii. Este membru al „Romanian Society of Pure and Applied Biophysics”. Pasiunea pentru inventicã a apãrut nu în timpul facultãtii, ci la catedrã. Titirezul controlabil a luat nastere în Laboratorul de Fizicã Didacticã de la Facultatea de Bioinginerie Medicalã, UMF Iasi. Inventia, denumitã Rotop, este brevetatã si a primit medalia de argint la Salonul de Inventii Geneva din 2007. Pentru cã antreprenorii români nu au stiut sã valorifice inventia, titirezul este produs acum în serie, de un investitor german. În 2009, Rotop a primit avizul Ministerului Educatiei, Cercetãrii si Inovãrii, primind titlurile de material didactic pentru clasele I-VIII, dispozitiv didactic extracurricular fizicã – clasele IX-XII, dispozitiv tehnic simplu extracurricular pentru Liceele tehnologice, Scoli de Maistri si Scoli Postliceale tehnice.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.