spot_img
spot_imgspot_img
20.5 C
Vaslui
20-mai-2024

Drama a doi frati premianti din Osesti, bursieri ai Fundatiei “Mitropolitul Bartolomeu”

- Advertisement -

AMBITIOSI…Cãtãlin si Cãtãlina, doi frati din Osesti, de 15, respectiv, 19 ani, sunt dovada vie a faptului cã si la tarã se face carte. Poate nu în aceleasi conditii ca la oras, în scoli renovate, cu bãnci noi si WC în clãdirea unitãtii de învãtãmânt, dar cu aceeasi dorintã de a-si depãsi conditia, de a studia si a ajunge ceva în viatã. Cuminti si cu un bun-simt cum, poate, rar mai gãsesti în ziua de azi, cei doi au reusit sã fie premiati la fiecare sfârsit de an scolar. În aceastã toamnã, au fost selectati pentru a intra, ca bursieri, în marea familiei a Fundatiei Mitropolitul Bartolomeu din Cluj. Ce i-a recomandat? Mediile mari, venitul mic pe cap de familie, dar si drama pe care o duc în spate de un an jumãtate. Anul trecut, tatãl lor a fost ucis cu o secure de doi adolescenti din Osesti, supãrati cã acesta le spusese sã nu mai pascã vitele pe proprietatea lui.

Constienti de faptul cã nu vor putea depãsi niciodatã moartea tatãlui lor, Cãtãlin si Cãtãlina au încercat sã-si canalizeze timpul si energia pe studii. Îndrumati de mama lor, dar si de profesori desãvârsiti, acestia au reusit sã fie premianti la fiecare an scolar. În varã, Cãtãlin a intrat la Liceul Tehnologic “Ion Mincu” din Vaslui, iar sora lui, Cãtãlina, absolventã a Liceului “Stefan Procopiu”, a fost admisã la Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor din cadrul Universitãtii “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi. Acum, cei doi sunt si bursieri ai Fundatiei “Mitropolitul Bartolomeu” din Cluj. I-au ajutat mediile de admitere la liceu (9,16), respectiv facultate (9,37), dar si valoarea micã a venitului pe care îl are familia si care nu depãseste 150 lei pe membru. Alãturi de ei, alti trei tineri din Vaslui au fost admisi pentru bursa Fundatiei “Mitropolitul Bartolomeu”. Este vorba despre Lupu Narcisa, elevã în clasa a XI-a la Liceul Tehnologic “Ion Mincu”, Mardare Amina Mãdãlina, elevã în clasa a XII-a la Liceul “Stefan Procopoiu” si Ungureanu Gabriel Ionut, elev în clasa a XII-a la Seminarul Teologic “Sf. Ioan Gurã de Aur” din Husi.

Bursele pentru elevi – 200 lei, pe o perioadã de nouã luni

“Fundatia va încheia cu fiecare bursier un contract în care vor fi prevãzute drepturile si obligatiile ambelor pãrti pe toatã durata derulãrii bursei. Bursele pentru elevi, în cuantum de 200 de lei lunar, studenti si masteranzi, în cuantum de 300 de lei lunar, se acordã pe o perioadã de 9 luni, iar bursa pentru doctoranzi este de 400 de lei lunar si se acordã pe o perioadã de 12 luni, toate începând cu data de 15 noiembrie 2017. Fondul alocat pentru bursele anului scolar si universitar 2017-2018 este de 77.700 lei, iar pânã în prezent, Fundatia “Mitropolitul Bartolomeu” a acordat 295 de burse unor tineri din întreaga tarã, în valoare totalã de 751.800 lei. Fundatia “Mitropolitul Bartolomeu” a fost înfiintatã în anul 2008 de vrednicul de pomenire Arhiepiscop si Mitropolit Bartolomeu Anania si reprezintã proiectul generos si inspirat al unui om cu viziuni largi, care a stiut sã-si converteascã lipsurile tineretii în sansã pentru tinerii merituosi, dar lipsiti de posibilitãti materiale. Ea are ca scop principal acordarea de burse tinerilor merituosi, dar lipsiti de posibilitãti, din resursele proprii, pe care le administreazã potrivit dorintei fondatorului ei”, conform comunicatului de presã al Fundatiei, semnat de pr. Bogdan Ivanov si ec. Sorin Câlea, administrator contabil.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.